TABBB aneb Tex Atomic´s Big Bot Battles

Občas se z čista jasna objeví herní produkt, který se snaží vytěžit ze slávy druhých – nemám namysli klasické „konverze“ úspěšných her, které jsou jen lehce předělány a doplněny jiným jménem. Mám namysli tituly, které si berou z ostatních her myšlenku a tu doplní vlastními nápady. TABBB má kromě toho ještě jiný cíl – stát se hrou opravdu pro všechny.
Vytvořit hru pro širokou hráčskou veřejnost ? Mohu-li se vyjádřit já, řekl bych, že tento cíl nejenže není reálný, ale ještě je navíc velice těžké určit téma ke zpracování, které by dokázalo nadchnout opravdu velkou masu počítačových hráčů. Poněkud jiný názor však mají vývojáři ze společnosti Monolith, kterou můžete znát jako tvůrce titulu No One Lives Forever.

Tex Atomics Big Bot BattlesTex Atomics Big Bot Battles

Produktem, jenž má docílit tohoto poněkud zvláštního cíle, je multiplayerová akční hra Tex Atomic's Big Bot Battles (TABBB). V ní chtějí tvůrci spojit několik prvků s různých herních žánrů. Jsou to například klasické akční, jaké známe z 3D stříleček – to znamená rozsáhlé přehledné scény plné velkého množství zbraní. Setkat se budeme moci i s prvky z klasických mechcommanderů (to je patrné ze screenshotů), mělo by se však jednat především o grafickou stránku hry. Zajímavě bylo vytvořeno ovládání – vzhledem k již proklamovanému cíli pro který je hra vyvíjena, by bylo klasické střílečkové příliš složité. No a tak ho autoři zjednodušili a přesně to samé provedli s hratelností (zajímalo by mě, zda-li se toto „osekání“ hry nakonec nepromítne v neprospěch autorů – hra se totiž může stát až příliš nezáživnou, obtížnost ovládání a hratelnosti má totiž i své výhody).

Hráč se v této hře ocitne v kůži velkého robota vlastně bota. Jistě teď čekáte na nějaký příběh či alespoň na náznak nějaké příběhové linie – musím vás však zklamat. TABBB je prostě jen a jen o boji…Protože je TABBB multiplayerovou hrou, asi největší její předností bude velká spousta módů. Zajímavě zatím vypadají všechny čtyři známé. Pojďme si je probrat jednotlivě:

BattleBrawl je klasický deatmatchový mód pro boj 1 na 1 s časovým omezením, které může být nastaveno jak na časový limit, tak na počet získaných bodů.

Tex's Space Race - zatím přesně není jasné o co zde půjde, ale mělo by se jednat o malé závody (to znamená, že do hry bylo vměstnáno i několik závodních prvků), které jsou zpestřené právě akcí.

Galactic Domination – klasický týmový mód, který funguje na podobném principu jako u některých 3D stříleček. Tedy jako tým máte jeden „pad“, z kterého neustále proudí speciální body (není jasné k čemu budou využitelné). No a cíl je tedy jednoduchý - získat pad soupeře.

Atomic Battleball – tento mód je asi „nejulítlejší“ ze všech. Odehrává se v aréně, v které poskakuje neustále míček a vaším úkolem je získat ho dříve než ostatní dav. Tento balon pak přenesete do předem určeného místa, kde za něj budete odměněni několik body…

Vzhledem k akční části hry je TABBB nabitý velkou spoustou nejrůznějších zbraní – měli bychom se setkat s klasickými (mám namysli kulomet, raketomet…), ale podle vyjádření autorů možná také s nějakými „jedinečnými“. Zbraně budou dostupné ve všech herních módech (ona je na nich hra prakticky založena :). Samozřejmě všichni hráči, tedy v kůži svých botů, budou chráněni nejen životy, ale také velkým množstvím jednotlivých brnění či štítů.

Tex Atomics Big Bot BattlesTex Atomics Big Bot Battles

I přes všechny kladné vlastnosti jsem trochu zklamán – TABBB se totiž zcela zřetelně orientuje na filozofii „bojuj až do poslední kapky krve“ a není tedy o ničem jiném než o boji, boji a ještě jednou boji (to už jsem zde zmiňoval). Přesto, že se o ní všichni vyjadřují kladně, nevěřím, že by mohla odtrhnout např. hráče masivně multiplayerových RPG od titulu jakým je například Asheron´s Call (spíše než to, budou tito pařani hrou TABBB takřka by se dalo říci znechuceni). Na druhou stranu však nepochybuji o tom, že i přes tyto nedostatky si Tex Atomic's Big Bot Battles najde velké množství příznivců.

Váš názor Další článek: Baldur´s Gate: Dark Alliance – zapomeňte na PC!

Témata článku: , , ,