Tablet s držadly, to je dle Razeru zcela nová forma PC hraní

Project Fiona je pokus známého výrobce herního příslušenství na poli tabletů.

Razer je sympatická firma, která vyrábí kvalitní, ale i poněkud drahé herní příslušenství. Čas od času zkouší kromě myší, klávesnic atd., i něco nového. Ideálním příkladem je jejich stylový herní notebook Blade. Na aktuálně probíhající výstavě spotřební elektroniky CES se vytáhli s Projektem Fiona, což je pokus o vytvoření tabletu speciálně určeného pro hraní PC her. Jak sami upozornili, jedná se zatím jenom o koncept. Ke konci roku bychom se měli dočkat samotného produktu, který může vypadat zcela jinak, ale hlavní myšlenka je snad z následujícího videa jasná:

Projekt Fiona aktuálně vypadá jak iPad, ke kterému někdo přilepil dva PS Move navigation ovladače, což znamená, že by hráči měli k dispozici dvě analogové páčky, dva triggery a pár dalších klasických tlačítek. Tedy v podstatě takový rozdělený gamepad. To v kombinaci s klasickým dotykovým displejem nabízí ovládací prvky prakticky pro libovolný herní žánr. Akční hry na páčkách, strategie na dotekovém displeji...idea je jasná. A která herní platforma nabízí asi nabídku žánrů? Správně, PC.

fiona 01.jpg fiona 05.jpg

Fiona poběží na systému Windows 8. Jejich uživatelské rozhraní Metro je upravené pro používání na tabletech a služby jako třeba Steam vám nabídnou obrovskou knihovnu her. O dostatečný výkon se pak postará procesor i7 od Intelu, se kterým Razer delší dobu spolupracuje. Další hardware není zatím znám, ale myšlenka Razeru je přinést dostatečný výkon, abyste si mohli zahrát libovolnou hru. Jistě, tu přetaktovanou obludu s vodním chlazením, která vám ševelí pod stolem, to asi nepředčí, ale mluvíme tu o hraní na 10palcových (odhad, Razer uhlopříčku nezmínil) displejích.

fiona 02.jpg fiona 04.jpg

Herní zážitek by měl ještě umocnit zvuk s certifikací THX a zpětná odezva. Pochopitelně se nabízí otázka, jak to bude s výdrží podobného hardwarově našláplého tabletu, ale jinak považujeme Fioru za hodně zajímavou myšlenku, která dává smysl. Je tu jen jeden základní problém a to fakt, že hardcore hráči obvykle nemají pro hraní stříleček na gamepadu moc pochopení. Ale to je jen otázka zvyku.

fiona 03.jpg fiona 06.jpg

Opět se hodí zmínit, že současná podoba je jen koncept, design se může změnit (v což doufáme, protože tohle popravdě vypadá divně), nicméně Razer chce nějaký podobný produkt přinést na trh do konce tohoto roku a za cenu pod 1000 dolarů (tedy v současnosti 20 000 Kč). Popravdě si částkou nejsme zrovna dvakrát jisti, nicméně základní iPad 2 stojí necelých 12 000 Kč a hry jako Assassin's Creed:Revelations si na něm nezahrajete, takže budiž. Nebudeme však spekulovat a počkáme si, s čím se Razer nakonec vytasí.

Diskuze (16) Další článek: Kinect pro PC od února

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,