Tajemství zlatého šperku - naučná hříčka pro děti

Pojem "edutainment" je kombinace anglických slov "education" a "entertainment", tedy vzdělání a zábava. Zároveň také představuje jistý druh softwaru, který sobě právě tyto dva prvky pojí dohromady. Jedním z nich je i dnes recenzovaná hra Tajemství zlatého šperku od společnosti EDUSoft, která si klade za cíl naučit malé děti základům anglického jazyka.
Platforma: PC
Typ hry: naučná adventura
Multiplayer: ne
Minimální konfigurace: procesor 133 MHz, 16 MB RAM, 20 MB na HDD, 4MB grafická karta
Doporučená konfigurace: procesor 133 MHz, 32 MB RAM, 20 MB na HDD, 4MB grafická karta
Testovací konfigurace: procesor 300 MHz, 192 MB RAM, 16MB grafická karta
Výrobce hry: EDUSoft (www.edusoft.cz)
Distributor hry: Top Distributor (www.topcd.cz)
Distribuce v Česku: Top Distributor

Pojem "edutainment" je kombinace anglických slov "education" a "entertainment", tedy vzdělání a zábava. Zároveň také představuje jistý druh softwaru, který sobě právě tyto dva prvky pojí dohromady. Jedním z nich je i dnes recenzovaná hra Tajemství zlatého šperku od společnosti EDUSoft, která si klade za cíl naučit malé děti základům anglického jazyka.

Celý název tohoto produktu zní My First English - Tajemství zlatého šperku. Jedná se vlastně o naučnou adventuru určenou těm nejmenším "pařánkům" - podle hesla Jana Amose Komenského "škola hrou" se děti učí cizímu jazyku tou nejzábavnější možnou formou. Je jim představen příběh tří vesmírných kamarádů - Gummy, Zooma a Sama, kteří právě přilétají na planetu Zemi. První vystupuje Sam, který na sebe bere podobu kočky. Chvíli tápe po okolí, když najednou objeví krásný klobouk a chce si ho vyzkoušet. Jenže v tom okamžiku se objevují dva ničemové - drzí výrostci prostě zvaná Dvojčata, kteří by chtěli klobouk pro sebe, a tak začnou Sama pronásledovat. Ten samozřejmě musí utéct - neznámo kam. Gumma a Zoom se tedy musejí vydat Sama hledat - to je váš první úkol.

My First EnglishMy First English

My First EnglishMy First English

Předkreslené lokace, po kterých se s Gummou a Zoomem pohybujete, se pyšní poměrně slušnou dětsky laděnou grafikou, ostatně stejně jako celá hra. Menu je velice snadné na ovládání, navíc doprovázeno komentářem a obvykle uživatele přímo vede k tomu co a jak dělat. Hlavní obrazovka nabízí několik základních možností - nápovědu, začátek dobrodružství, výběr uložené hry, vymazání uložené hry, rodičovský koutek, nastavení hlasitosti, tlačítko exit pro opuštění programu. Jakmile začnete dobrodružství, objeví se před vámi ona předkreslená lokace. Vespod je k dispozici malé menu, vzhledem vzdáleně připomínající ovládací panel nějaké vesmírné lodi, kde máte inventář, tlačítko pro návrat do hlavní obrazovky, pro uložení obrazovky, a pro přesun na vesmírnou stanici. Úplně vpravo je také mikrofon, který najde využití ve spojitosti se třetí postavičkou, která se pohybuje po obrazovce spolu se Zoomem a Gummou. Její jméno je "Funny Ears" (doslovný překlad zní "zábavné uši"), vypadá jako mutace slona a veverky a jejím jediným účelem je dítě v případě nudy pobavit. Když na ni kliknete, požádá vás, abyste řekli nějaké anglické slovo - to co řeknete pak Funny Ears vykoná (nastavení mikrofonu musíte provést ještě před prvním spuštěním MFE). Pokud nemáte mikrofon k dispozici, lze na něj prostě na obrazovce kliknout a Funny Ears vykoná akci. Když už jsem se zmínil o "funkci" postav, musím doplnit, že Zoom slouží jako lokální slovník - když na něj kliknete, zvýrazní se jednotlivé objekty na obrazovce v dané lokaci a vy se můžete podívat jak se dané slovo řekne anglicky. Gumma je pak jakási chodící nápověda - když si nebudete vědět rady jak dál, stačí kliknout na něj a on už něco chytrého vymyslí a poradí.

My First EnglishMy First English

Nyní se blíže podívejme na rodičovský koutek a vesmírnou stanici. Oboje jsou to velmi užitečné vlastnosti MFE. Rodičovský koutek představuje jednak kompletní návod na hru a podrobné popsání příběhu - časem totiž zjistíte, že klobouk, který si Sam tolik oblíbil, není jen tak ledajaký a že spona, kterou má v sobě připnutou, je velmi cenný šperk (ostatně proto ten název). Druhak také rodičovský koutek slouží rodičům (překvapivě;), kteří zde mohou zjistit, jak si vlastně jejich ratolesti vedou - lze zobrazit graf, který jim řekne, jak si dítě vede v poslechu, mluvení či psaní (to vše si samozřejmě dítě v průběhu hry vyzkouší, protože pro nalezení Sama musí, jak už to tak v adventurách, tedy dobrodružných hrách bývá, plnit nejrůznější úkoly - zmíním se o nich později).

Světlé stránky hry
  • zajímavý a originální příběh
  • roztomilá grafika
  • rozmanitost
Temné stránky hry
  • skutečně mě nic nenapadá

Vesmírná stanice je vstupní branou do dalších "světů" - planety psaní, planety internet, planety video, planety slov, planety země a planety malování. Na každé z planet si může dítě procvičit právě to, co je uvedeno v jejím názvu. Výjimku představuje planeta internet, která vás zavede na speciální internetové stránky MFE, kde se můžete setkat s dalšími "hráči". Planeta slov pak představuje multimediální slovník (nutno říci, že obecně nepříliš obsáhlý, ale v tomto případě více než dostačující, navíc lze přidávat i vlastní nová slova a tak zásobu postupně rozšiřovat), planeta videa je takový malý filmařský koutek, kde si můžete přehrát úryvky z příběhu (s vaším postupem ve hře přibývají další a další) a nakonec planeta slov dovoluje malovat si obrázky a tisknout je. Také se zde dají ukládat obrázky "vyfocené" v průběhu hry (aneb printscreen je zbytečný).

My First EnglishMy First English

My First EnglishMy First English

S Gummou a Zoomem se podíváte na mnoho různých míst a potkáte četné postavy, které vám budou zadávat více či méně složité úkoly, po jejichž splnění buďto získáte další informace o Samovi nebo nějaký předmět, který vám pomůže ho dále stopovat. Úkoly obvykle spočívají v rozeznávání rozdílů mezi anglickými větami či slovy, jejich správné psaní nebo vyslovování. Vše je prezentováno velmi zábavnou formou, většinou s obrázky. Musím přiznat, že občas mě to docela i chytlo a "hrál" sem to skoro jako nějakou normální adventuru. Navíc je celá hra docela rozsáhlá, vždyť také obsáhla celé dvě CD placky, a tak představuje zábavu na mnoho a mnoho hodin. S největší pravděpodobností tedy My First English - Tajemství zlatého šperku dokáže zaujmout většinu dětí ve věku mezi (odhadem) čtyřmi až osmi lety a dokáže je poměrně rychle naučit základním anglickým slovíčkům, pojmům a větám. Navíc tento titul představuje pouze jednu část z celé série - díly jsou sice samostatné, ale "jednotlivé tituly se doplňují a vytvářejí ucelený vzdělávací program" (jak se doslova píše v manuálu).

Po technické stránce není programu téměř co vytknout, přes drobné problémy při instalaci (které však byly s největší pravděpodobností způsobeny mým extrémně nestabilním systémem) hra běžela stabilně a svižně, včetně rozpoznávání řeči (stále ještě jsem si ale nezvykl na mluvení do počítače - přidám si vždycky jako totální magor, když před monitorem hulákám nějaká anglická slůvka...). Hardwarové nároky jsou na dnešní dobu také minimální takže nezbývá než prohlásit, že MFE - Tajemství zlatého šperku je kvalitní vzdělávací program pro nejmenší.

Grafika: 7/10
Zvuky: 6/10
Hudba: 5/10
Hratelnost: 7/10
Těžko hodnotit takovýto titul běžnými herními měřítky.
Celkové hodnocení: 7/10
Váš názor Další článek: Válka distributorů – III. díl: cena, obchody

Témata článku: , , , , , , , , ,