Tales from the Borderlands Episode 2: králičí nora (recenze)

Tak a máme tu druhý díl „historek ze světa Bordelands“ od šikulů z Telltale. Trošku jsem na rozpacích, jak k recenzi přistupovat, protože bych nerad spoileroval důležité momenty, ale zároveň by bylo titul fajn nějak přiblížit, že?

Takže pokud jste si ještě Tales from the Borderlands nepořídili koncem minulého roku, nepřečetli jste si recenzi na úžasnou první epizodu, ani to nemáte v plánu, protože nečtete články starší než dva dny, původní střílečka vás bavila, ale nejste si jisti, zda-li na tom bude stejně i adventura, či naopak, třeba vás tahle recka přinutí ke koupi.

Borderlands 2015-03-18 20-12-00-90.jpgBorderlands 2015-03-18 20-17-00-90.jpgBorderlands 2015-03-18 20-19-14-19.jpg

Zpět na útěk

Úvodem připomenu hlavní postavy. Jako hráč hrajete za dva charaktery. Ambiciózního a kolosálního smolaře pracujícího pro společnost  Hyperion, Rhyse, který se chystá povýšit, ale má smůlu, protože se na jeho místo prodral jiný více ambiciózní a slizký Hugo Vasquez. Společně se svým účetním a další kamarádkou tak ukujete plán, jak podvést a zesměšnit nového šéfa a ještě si nahrabat. Ne vše ale jde podle plánu, na čemž má podíl druhá hratelná postava, sympatická podvodnice Fiona a její sestra Sasha. 

 

V první epizodě jsem vychvaloval smysl pro humor oproti počinům The Walking Dead nebo The Wolf Among Us a humor je samozřejmě přítomen i zde

 

Následují tedy komické a bizarní situace, kde vám jde oběma (a vašim parťákům) i o krk. Nejen ze strany Hyperionu, ale také vás přepadne několik banditů, sem tam nějaká příšera a tak. V první epizodě jsem vychvaloval smysl pro humor (častý i černý) oproti počinům The Walking Dead nebo The Wolf Among Us a humor je samozřejmě přítomen i zde. Narazíte na nezáviděníhodné situace vyřešené komickým způsobem, či odkazy na jiné kultovní záležitosti.

Borderlands 2015-03-18 20-24-14-20.jpg

Snad mohu prozradit, že ve druhé části je nejcharakterističtějším hlodem upravená citace z Terminátora... Oproti první epizodě má na vtipech velkou zásluhu jeden arci-padouch a antihrdina z Borderlands 2. Prozrazovat blíže zatím nebudu... I tak se nemohu ubránit pocitu, že humoru zde trochu ubylo a celá hra má táhlejší a pomalejší tempo. Tím však rozhodně nechci říci, že je jakkoliv zlá a špatná nebo dokonce nudná. Zásluhu na tom má fajn scénář, excelentní je opět dabing. Možná je to jedna z nej prací v celé herní branži obecně.

Hezky komiksově

Jestli jste někdy hráli něco od Telltale Games, grafický styl vás určitě nepřekvapí. Pokud se vám nelíbil v jiných hrách, asi vás neoslní ani zde, leda byste byli fanoušky Borderlands obecně, kde Gearbox využívá podobnou stylizaci. Díky tomu alespoň titul neklade vysoké nároky na hardware vašeho miláčka a Tales rozjede bez problému sebevětší stará šlupka či notebook.

Borderlands 2015-03-18 20-29-14-20.jpgBorderlands 2015-03-18 20-37-33-79.jpgBorderlands 2015-03-18 20-50-13-94.jpg

Ovládání neočekává od hráče žádné vysoké dovednosti a bleskurychlé reakce, byť občas na nějakou sekvenci, kdy máte omezený čas, musíte reagovat správným stisknutím příslušného tlačítka. Toto se týká i mnohých dialogů, kde máte několik možností, jak odpovědět. Někdy vůbec nezáleží, jak se rozhodnete, jindy vaše rozhodnutí ovlivní následující události. Na konci epizody si také prohlédnete rekapitulaci důležitých rozhodnutí a vidíte i procentuální hodnotu ostatních hráčů.

Borderlands 2015-03-18 21-15-13-94.jpg

Hrací doba mi přišla mnohem kratší než v případě prvního dílu a obsahově také není druhá epizoda tak bohatá a pestrá, za to je více konzistentní. I to je možná jeden z důvodů, proč mi hra přijde mírně vážnější. Svým tempem i duchem. O nedostatek humoru se ale opravdu nebojte.

         

Dostupné pro: PC, X360, PS3, iPhone, Android, PS4, Xbox One
Žánr: Adventury | Adventura
Výrobce: Telltale Games
Začátek prodeje: 17. března 2015
  • Výtvarný styl
  • Skvělý dabing
  • Humor
  • Perfektní postavy
  • O něco vážnější
  • Pro někoho koncept epizod
    

Tales from Borderlands má v tomto ohledu malou konkurenci a pokud titul ještě nemáte, rozhodně se nemusíte bát koupě. Je to prostě špička. Epizoda 2 je i tak důstojné pokračování a já se těším, co nám Telltales nadělí dále. Snad nebudeme muset čekat další čtyři měsíce, než odhalíme informace o tajemném projektu...

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

10 českých her, které úspěšně prorazily i do zahraničí

10 českých her, které úspěšně prorazil…

Ačkoli se nemůžeme měřit s většími zeměmi, pár skvělých her od nás se do světa podívalo. Pojďme se podívat na ty největší šťastlivce.

6.  9.  2017 | | 12 N/A
8 nejšílenějších pařeb, které si můžete zahrát na Steamu

8 nejšílenějších pařeb, které si můžet…

Během letošního roku se Valve rozhodlo, že Steam Greenlight neplní tu roli, kterou od něj požadovalo. Skrz něj se na Steam totiž dostávaly opravdové zrůdnosti, jako třeba simulátor kamene. Tomu měla zabránit nová služba jménem Steam Direct. Jak si můžete všimnout, opět jim to tak úplně nevyšlo, a i nadále tak v nejpopulárnější digitální distribuci PC her naleznete unikátní šílenosti. Nabízíme vám ty nejbizarnější z nich!

14.  9.  2017 | | 7 N/A
Hrajeme sci-fi akci Destiny 2: epický fotoseriál z výpravy

Hrajeme sci-fi akci Destiny 2: epický …

Destiny 2 je hra plná rozporů. Po několika desítkách hodin strávených v jejím světě vám ale můžeme říct jedno. Budete nadávat, ale nebudete se moci odtrhnout.

9.  9.  2017 | | 2 N/A
Běžící pás AAA produkce aneb konec velkých her tak, jak je známe dnes

Běžící pás AAA produkce aneb konec vel…

Také se vám zda, že herní průmysl pomalu ale jistě klesá do prachsprostého mainstreamu? Máme stejný pocit.

5.  9.  2017 | | 18 N/A
Herní agenda: konec okurkové sezóny

Herní agenda: konec okurkové sezóny

Tak jsme přežili letošní okurkovou sezónu a pomalu ale jistě se k nám dostávají tituly, na které jsme se takovou dobu těšili. Je libo strategii, čistokrevnou akční jízdu nebo pohodovou adventuru? To všechno se objevilo během minulého měsíce.

8.  9.  2017 |
7 nejděsivějších herních zážitků, které nesmíte hrát v noci

7 nejděsivějších herních zážitků, kter…

Strach a hrůza patří spíše k nepříjemným a nechtěným pocitům. Přesto je ovšem mnohdy záměrně vyhledáváme a jejich přítomnost si doslova užíváme, což je vlastně jeden z velkých paradoxů zábavního průmyslu. Hororové zážitky nás naplňují a přitahují zároveň, a to v jakékoli podobě. Pojďme si připomenout ty nejděsivější hry, které si lze v rámci videoher můžeme užít.

12.  9.  2017 | | 6 N/A
Herní filosofie: samotářské zážitky žijí dál

Herní filosofie: samotářské zážitky ži…

Byl tady Skyrim, bylo tady Divinity a teď tady máme třeba Uncharted. Singleplayer zkrátka stále táhne, nyní snad možná ještě více než kdy dříve.

16.  9.  2017 | | 7 N/A
WRC 7: tak trochu šedá rally (recenze)

WRC 7: tak trochu šedá rally (recenze)

Nasaďte helmu, zapněte pásy a připravte se ke startu. Nový ročník WRC je konečně tady. A tak se ptáme, má v letošní konkurenci závodních her šanci na úspěch?

18.  9.  2017 | | 1 N/A