Tales from the Borderlands Episode 2: králičí nora (recenze)

Tak a máme tu druhý díl „historek ze světa Bordelands“ od šikulů z Telltale. Trošku jsem na rozpacích, jak k recenzi přistupovat, protože bych nerad spoileroval důležité momenty, ale zároveň by bylo titul fajn nějak přiblížit, že?

Takže pokud jste si ještě Tales from the Borderlands nepořídili koncem minulého roku, nepřečetli jste si recenzi na úžasnou první epizodu, ani to nemáte v plánu, protože nečtete články starší než dva dny, původní střílečka vás bavila, ale nejste si jisti, zda-li na tom bude stejně i adventura, či naopak, třeba vás tahle recka přinutí ke koupi.

Borderlands 2015-03-18 20-12-00-90.jpgBorderlands 2015-03-18 20-17-00-90.jpgBorderlands 2015-03-18 20-19-14-19.jpg

Zpět na útěk

Úvodem připomenu hlavní postavy. Jako hráč hrajete za dva charaktery. Ambiciózního a kolosálního smolaře pracujícího pro společnost  Hyperion, Rhyse, který se chystá povýšit, ale má smůlu, protože se na jeho místo prodral jiný více ambiciózní a slizký Hugo Vasquez. Společně se svým účetním a další kamarádkou tak ukujete plán, jak podvést a zesměšnit nového šéfa a ještě si nahrabat. Ne vše ale jde podle plánu, na čemž má podíl druhá hratelná postava, sympatická podvodnice Fiona a její sestra Sasha. 

 

V první epizodě jsem vychvaloval smysl pro humor oproti počinům The Walking Dead nebo The Wolf Among Us a humor je samozřejmě přítomen i zde

 

Následují tedy komické a bizarní situace, kde vám jde oběma (a vašim parťákům) i o krk. Nejen ze strany Hyperionu, ale také vás přepadne několik banditů, sem tam nějaká příšera a tak. V první epizodě jsem vychvaloval smysl pro humor (častý i černý) oproti počinům The Walking Dead nebo The Wolf Among Us a humor je samozřejmě přítomen i zde. Narazíte na nezáviděníhodné situace vyřešené komickým způsobem, či odkazy na jiné kultovní záležitosti.

Borderlands 2015-03-18 20-24-14-20.jpg

Snad mohu prozradit, že ve druhé části je nejcharakterističtějším hlodem upravená citace z Terminátora... Oproti první epizodě má na vtipech velkou zásluhu jeden arci-padouch a antihrdina z Borderlands 2. Prozrazovat blíže zatím nebudu... I tak se nemohu ubránit pocitu, že humoru zde trochu ubylo a celá hra má táhlejší a pomalejší tempo. Tím však rozhodně nechci říci, že je jakkoliv zlá a špatná nebo dokonce nudná. Zásluhu na tom má fajn scénář, excelentní je opět dabing. Možná je to jedna z nej prací v celé herní branži obecně.

Hezky komiksově

Jestli jste někdy hráli něco od Telltale Games, grafický styl vás určitě nepřekvapí. Pokud se vám nelíbil v jiných hrách, asi vás neoslní ani zde, leda byste byli fanoušky Borderlands obecně, kde Gearbox využívá podobnou stylizaci. Díky tomu alespoň titul neklade vysoké nároky na hardware vašeho miláčka a Tales rozjede bez problému sebevětší stará šlupka či notebook.

Borderlands 2015-03-18 20-29-14-20.jpgBorderlands 2015-03-18 20-37-33-79.jpgBorderlands 2015-03-18 20-50-13-94.jpg

Ovládání neočekává od hráče žádné vysoké dovednosti a bleskurychlé reakce, byť občas na nějakou sekvenci, kdy máte omezený čas, musíte reagovat správným stisknutím příslušného tlačítka. Toto se týká i mnohých dialogů, kde máte několik možností, jak odpovědět. Někdy vůbec nezáleží, jak se rozhodnete, jindy vaše rozhodnutí ovlivní následující události. Na konci epizody si také prohlédnete rekapitulaci důležitých rozhodnutí a vidíte i procentuální hodnotu ostatních hráčů.

Borderlands 2015-03-18 21-15-13-94.jpg

Hrací doba mi přišla mnohem kratší než v případě prvního dílu a obsahově také není druhá epizoda tak bohatá a pestrá, za to je více konzistentní. I to je možná jeden z důvodů, proč mi hra přijde mírně vážnější. Svým tempem i duchem. O nedostatek humoru se ale opravdu nebojte.

         

Dostupné pro: PC, X360, PS3, iPhone, Android, PS4, Xbox One
Žánr: Adventury | Adventura
Výrobce: Telltale Games
Začátek prodeje: 17. března 2015
  • Výtvarný styl
  • Skvělý dabing
  • Humor
  • Perfektní postavy
  • O něco vážnější
  • Pro někoho koncept epizod
    

Tales from Borderlands má v tomto ohledu malou konkurenci a pokud titul ještě nemáte, rozhodně se nemusíte bát koupě. Je to prostě špička. Epizoda 2 je i tak důstojné pokračování a já se těším, co nám Telltales nadělí dále. Snad nebudeme muset čekat další čtyři měsíce, než odhalíme informace o tajemném projektu...

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Herní projekt AQP City: když chcete GTA bez GTA

Herní projekt AQP City: když chcete GT…

Grand Theft Auto porodilo nespočet klonů, více i méně úspěšných. AQP ale vypadá jako zcela nový level.

7.  1.  2018 |
8 největších herních zklamání roku 2017

8 největších herních zklamání roku 201…

Minulý rok přinesl hromadu skvělých her, bohužel však také mnoho zklamání. Těchto osm nás zamrzelo nejvíc.

9.  1.  2018 | | 9 N/A
10 největších herních překvapení roku 2017

10 největších herních překvapení roku …

Každý rok nás něčím zklame, zároveň však mnoha věcmi příjemně překvapí. Rok 2017 byl pro herní svět plný překvapení.

11.  1.  2018 | | 3 N/A
Hry roku 2018: pecky, na které se vyplatí zaostřit

Hry roku 2018: pecky, na které se vypl…

Musíte uznat, že minulý rok byl po herní stránce opravdu nabitý. Rok 2018 by ale snad mohl ten loňský ještě předčit. Některé z očekávaných pecek jsme pro vás vybrali, abyste se s námi měli na co těšit.

včera |
Nové hry i na slabém počítači: Vyzkoušejte zdarma Geforce Now pro PC

Nové hry i na slabém počítači: Vyzkouš…

Společnost Nvidia představuje konečně i na PC službu GeForce Now, která vám dovolí hrát i ty nejnovější hry na slabších počítačích.

8.  1.  2018 | | 3 N/A
Playstation 4 v roce 2018: nejočekávanější hry platformy

Playstation 4 v roce 2018: nejočekávan…

Sice jste si u nás nedávno mohli přečíst o očekávaných hrách, tím ale ani zdaleka nekončíme. Letošní rok toho totiž přinese mnohem více než by se mohlo zdát. Začneme s tím, co se v tomto roce dostane na konzoli Playstation 4.

6.  1.  2018 |
DAKAR 18 budou pouštní závody v otevřeném světě pro PC, PS4 a Xbox One

DAKAR 18 budou pouštní závody v otevře…

Pokud jste fandové světového závodu Dakar a rallye vám také není cizí, rozhodně zaostřete na připravovaný projekt.

12.  1.  2018 | | 4 N/A
6 tipů na originální sci-fi pařby, u kterých se nebudete nudit

6 tipů na originální sci-fi pařby, u k…

Sci-fi žánr se opět vrací do formy, a to takovým tempem, že zombie nákazu zahnal do kouta. Jaké vesmírné pecky nás potěšily během posledních pár let?

10.  1.  2018 |