Tales from the Borderlands Episode 5: konec cesty (recenze)

Tak, a máme tu poměrně rychle finální pátou epizodu příběhu ze světa Borderlands. Takže jaká je a jaký je celkový dojem? Dozvíte se za okamžik.

Nevěřím, že jste o této sérii alespoň neslyšeli. Nejspíše jste již četli alespoň nějakou recenzi na předešlé epizody. Pokud ne, klidně začněte odkazy na konci recenze, případně i rovnou závěrečným verdiktem.

Pokud si chcete recenzi přečíst celou, začnu opět maličkým uvedením do příběhu a dvou hlavních postav. Jako hráč se ujímáte rolí dvou „dětí štěstěny“. Rhys je smolař, který pracuje v korporaci Hyperion (jeden šmejd vedle druhého), která je známa svými ne moc fér praktikami vůči ostatním firmám a obvykle jí šéfuje nějaký extra hajzlík. Obvykle jen krátkou dobu, než ho vyšachuje někdo pod ním. V této společnosti mají zaměstnanci koníček, a tím je šplhání ve firemním žebříčku díky nekalým a smrtícím praktikám. Náš Rhys by také rád šéfoval, místo toho byl neustále pushován.

Borderlands 2015-10-21 21-54-21-31.jpgBorderlands 2015-10-21 23-00-21-31.jpgBorderlands 2015-10-21 23-09-21-30.jpg

Navíc je jeho velkým vzorem Handsome Jack, kterého znáte z akčních stříleček od Gearboxu. Jenže Rhys je děsné jelito a smolař v jedné osobě. Naštěstí má pár věrných přátel, třeba jeho účetního a beznadějné situace se díky tomu stávají jen méně beznadějné. Druhou postavou je Fiona, se kterou Rhysie zkříží svůj osud za ne úplně ideálních podmínek a nastartuje tak horskou dráhu různých podvodů, podrazů, šlamastyk a jinak napínavých situací. A také velkééého množství, někdy více, jindy mně, vtipných situací. Na těch je hra postavena a je to její primární kouzlo. Sem tam se najdou vážnější a dojemnější okamžiky. Ne ale moc, ubulená limonáda to není.

 

Humor je zde stále přítomen, ale je ho o dost méně

 

S radostí mohu prohlásit, že je pátý díl pro mne druhou nejlepší epizodou. Po originální a střelené první epizodě se tak jedná o to nejlepší z cyklu. I když tak trošku jiným způsobem. Humor je zde stále přítomen, ale je ho o dost méně (nejvtipnější scéna obsahuje boj obřích robotů ve stylu mixu Power Rangers, Final Fantasy a Street Fightera). Více se však setkáme s napínavými vážnějšími situacemi. Není to na škodu. Nuda má zde absenci v docházce (na rozdíl od momentů a pomalých rozjezdů předchozích částí) a epizoda se hraje jedním dechem.

Borderlands 2015-10-21 22-51-21-31.jpg

Její dohrání vám potrvá nějaké dvě hodinky. Opět se nebude jednat o obtížnou zkoušku ohněm, hra působí více jako interaktivní lehký sci-fi animovaný film s občasnými quick-time eventy, kdy musíte ve správnou chvíli stisknout adekvátní tlačítko na ovladači/klávesnici. Ideální titul po náročném dni v práci, kdy chcete prostě vypnout a na akci typu Dark Souls nemáte patrony.

To vše je nabídnuto v líbivém barevném animovaném kabátku, který znáte z původní série Borderlands. Jestli si potrpíte pouze na hyper-realistickou grafiku, hra pro vás není, ale přicházíte o hodně. Výhodou zpracování je nenáročnost na hardware, protože hra je rozběhatelná na téměř kterékoliv šlupce doby dnešní i minulé. Potěší také skvělý dabing a audio složka obecně. Dialogy jsou také dobře napsány. Těšíte se na každou linku a někdy je těžké přemýšlet o tom, jak budete reagovat, protože si své reakce můžete vybírat a od toho se bude odvíjet, co se děje dál. Obvykle se jedná jen o kosmetické rozdíly.

Borderlands 2015-10-21 21-45-21-31.jpgBorderlands 2015-10-21 21-48-21-31.jpgBorderlands 2015-10-21 23-03-21-31.jpg

Pátá epizoda byla vydána s krátkým časovým rozestupem, ale není to znát. Jedná se o důstojné, chytlavé ukončení a pokud jste čekali před nákupem, až bude série celá, rozhodně to stojí za to, stejně jako ostatní počiny od Telltale: Wolf Among Us, Walking Dead I a II, ale i jiné. Tales from Borderlands se jen mírně odlišuje.

         

Dostupné pro: PC, X360, PS3, iPhone, Android, PS4, Xbox One
Žánr: Adventury | Příběhová adventura
Výrobce: Telltale Games
Začátek prodeje: 20. října 2015
  • Důstojné završení
  • Nenáročnost
  • Dabing
  • Skvělé dialogy
  • Spád
  • Zdlouhavý konec
    

Není ani tak temná hra, ale spíše vám vyčaruje úsměv na tváři. Páté epizodě bych snad jen vytkl poměrně zdlouhavý sladký konec, ale protože je to závěr série, dá se to pochopit.

Podtrženo sečteno...Už máte hru koupenou.

Nejnovější komentáře


NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Unikly prosincové PS Plus hry. Zahrajeme si akční řežby na všechny způsoby

Unikly prosincové PS Plus hry. Zahrajeme si akční …

V prosinci to vypadá, že se majitelé účtů PS Plus mají na co těšit.

26.  11.  2021 |
Michal Maliarov
Hry zdarmaPlayStation
Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutratit za to ani korunu

Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutra…

Za kvalitní hry nemusíte utratit ani korunu. Máme pro vás tipy na nejzajímavější hry zdarma, které přitom snesou srovnání s draze placenými tituly a v mnohém je i překonávají. Hry žijí z drobných nákupů přímo ve hře, ale ani za ně utrácet nemusíte.

22.  11.  2021 | |91 N/A
Michal MaliarovMartin NahodilVojtěch Matušinský
TémaFree-to-play
Vybrali jsme herní klávesnice a myši pod stromeček. Ty nejlepší z nejlepších

Vybrali jsme herní klávesnice a myši pod stromeček…

Dobrá klávesnice a myš jsou pro hraní na PC nezbytně nutné. Vybrali jsme osvědčené modely, se kterými neuděláte chybu.

30.  11.  2021 | |9 N/A
Michal Maliarov
Herní myšHerní klávesnice
Hry zadarmo, nebo se slevou: Black Friday a lovecký theHunt zdarma

Hry zadarmo, nebo se slevou: Black Friday a loveck…

Na všech herních platformách je každou chvíli nějaká slevová akce. Každý týden proto vybíráme ty nejatraktivnější, které by vám neměly uniknout. Pokud chcete získat hry zdarma nebo s výhodnou slevou, podívejte se na aktuální přehled akcí!

27.  11.  2021 |
Martin Nahodil
Hry zdarmaSlevové akce
16 tipů na nejlepší deskové hry pod stromeček. Od párty her až po strategie

16 tipů na nejlepší deskové hry pod stromeček. Od …

Deskové hry nejsou jen pro nerdy, zvládnou zabavit celou rodinu. Vybrali jsme nejzajímavější deskovky hlavně mezi novinkami, ale i stálicemi, napříč kategoriemi od her pro občasné hráče až po ty náročnější.

22.  11.  2021 | |3 N/A
Vojtěch Malý
Deskové hry
15 tipů na nejlepší pecky pro herní konzole, které si můžete zahrát mezi svátky

15 tipů na nejlepší pecky pro herní konzole, které…

Nejen na PC, ale i na konzolích bylo letos co hrát. Kromě velkých kousků došlo i na pár menších překvapení, které vás přes svátky bez problému zabaví.

27.  11.  2021 | |4 N/A
Martin Nahodil
Konzole
Komunita už se vrhla na GTA Trilogy. Modeři opravují textury a další detaily

Komunita už se vrhla na GTA Trilogy. Modeři opravu…

Není to tak dlouho po vydání a modeři už mají žně.

28.  11.  2021 | |2 N/A
Michal Maliarov
GTA San AndreasModifikace
Recenze GTA: The Trilogy - Definitive Edition. Remaster, co si za rámeček nedáte

Recenze GTA: The Trilogy - Definitive Edition. Rem…

Vylepšené verze třech legendárních dílů série Grand Theft Auto zněly jako sázka na jistotu, na které se toho nedá moc pokazit. Nakonec to ale dopadlo katastrofou, kterou hráči Rockstaru určitě jen tak neodpustí.

20.  11.  2021 | |10 N/A
Martin Nahodil
GTA Vice CityGTA 3PS5GTA San AndreasRecenze