Tales from the Borderlands Episode 5: konec cesty (recenze)

Tak, a máme tu poměrně rychle finální pátou epizodu příběhu ze světa Borderlands. Takže jaká je a jaký je celkový dojem? Dozvíte se za okamžik.

Nevěřím, že jste o této sérii alespoň neslyšeli. Nejspíše jste již četli alespoň nějakou recenzi na předešlé epizody. Pokud ne, klidně začněte odkazy na konci recenze, případně i rovnou závěrečným verdiktem.

Pokud si chcete recenzi přečíst celou, začnu opět maličkým uvedením do příběhu a dvou hlavních postav. Jako hráč se ujímáte rolí dvou „dětí štěstěny“. Rhys je smolař, který pracuje v korporaci Hyperion (jeden šmejd vedle druhého), která je známa svými ne moc fér praktikami vůči ostatním firmám a obvykle jí šéfuje nějaký extra hajzlík. Obvykle jen krátkou dobu, než ho vyšachuje někdo pod ním. V této společnosti mají zaměstnanci koníček, a tím je šplhání ve firemním žebříčku díky nekalým a smrtícím praktikám. Náš Rhys by také rád šéfoval, místo toho byl neustále pushován.

Borderlands 2015-10-21 21-54-21-31.jpgBorderlands 2015-10-21 23-00-21-31.jpgBorderlands 2015-10-21 23-09-21-30.jpg

Navíc je jeho velkým vzorem Handsome Jack, kterého znáte z akčních stříleček od Gearboxu. Jenže Rhys je děsné jelito a smolař v jedné osobě. Naštěstí má pár věrných přátel, třeba jeho účetního a beznadějné situace se díky tomu stávají jen méně beznadějné. Druhou postavou je Fiona, se kterou Rhysie zkříží svůj osud za ne úplně ideálních podmínek a nastartuje tak horskou dráhu různých podvodů, podrazů, šlamastyk a jinak napínavých situací. A také velkééého množství, někdy více, jindy mně, vtipných situací. Na těch je hra postavena a je to její primární kouzlo. Sem tam se najdou vážnější a dojemnější okamžiky. Ne ale moc, ubulená limonáda to není.

 

Humor je zde stále přítomen, ale je ho o dost méně

 

S radostí mohu prohlásit, že je pátý díl pro mne druhou nejlepší epizodou. Po originální a střelené první epizodě se tak jedná o to nejlepší z cyklu. I když tak trošku jiným způsobem. Humor je zde stále přítomen, ale je ho o dost méně (nejvtipnější scéna obsahuje boj obřích robotů ve stylu mixu Power Rangers, Final Fantasy a Street Fightera). Více se však setkáme s napínavými vážnějšími situacemi. Není to na škodu. Nuda má zde absenci v docházce (na rozdíl od momentů a pomalých rozjezdů předchozích částí) a epizoda se hraje jedním dechem.

Borderlands 2015-10-21 22-51-21-31.jpg

Její dohrání vám potrvá nějaké dvě hodinky. Opět se nebude jednat o obtížnou zkoušku ohněm, hra působí více jako interaktivní lehký sci-fi animovaný film s občasnými quick-time eventy, kdy musíte ve správnou chvíli stisknout adekvátní tlačítko na ovladači/klávesnici. Ideální titul po náročném dni v práci, kdy chcete prostě vypnout a na akci typu Dark Souls nemáte patrony.

To vše je nabídnuto v líbivém barevném animovaném kabátku, který znáte z původní série Borderlands. Jestli si potrpíte pouze na hyper-realistickou grafiku, hra pro vás není, ale přicházíte o hodně. Výhodou zpracování je nenáročnost na hardware, protože hra je rozběhatelná na téměř kterékoliv šlupce doby dnešní i minulé. Potěší také skvělý dabing a audio složka obecně. Dialogy jsou také dobře napsány. Těšíte se na každou linku a někdy je těžké přemýšlet o tom, jak budete reagovat, protože si své reakce můžete vybírat a od toho se bude odvíjet, co se děje dál. Obvykle se jedná jen o kosmetické rozdíly.

Borderlands 2015-10-21 21-45-21-31.jpgBorderlands 2015-10-21 21-48-21-31.jpgBorderlands 2015-10-21 23-03-21-31.jpg

Pátá epizoda byla vydána s krátkým časovým rozestupem, ale není to znát. Jedná se o důstojné, chytlavé ukončení a pokud jste čekali před nákupem, až bude série celá, rozhodně to stojí za to, stejně jako ostatní počiny od Telltale: Wolf Among Us, Walking Dead I a II, ale i jiné. Tales from Borderlands se jen mírně odlišuje.

         

Dostupné pro: PC, X360, PS3, iPhone, Android, PS4, Xbox One
Žánr: Adventury | Příběhová adventura
Výrobce: Telltale Games
Začátek prodeje: 20. října 2015
  • Důstojné završení
  • Nenáročnost
  • Dabing
  • Skvělé dialogy
  • Spád
  • Zdlouhavý konec
    

Není ani tak temná hra, ale spíše vám vyčaruje úsměv na tváři. Páté epizodě bych snad jen vytkl poměrně zdlouhavý sladký konec, ale protože je to závěr série, dá se to pochopit.

Podtrženo sečteno...Už máte hru koupenou.

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Project NVRX: Grand Theft Auto 5 ještě nikdy nevypadalo lépe

Project NVRX: Grand Theft Auto 5 ještě…

Grand Theft Auto 5 dostává grafické modifikace takřka každý měsíc. Nyní máte před sebou špičku současné tvorby - Project NVRX.

4.  11.  2017 | | 10 N/A
Vybrali jsme nejlepší PC hry pod stromeček

Vybrali jsme nejlepší PC hry pod strom…

Toto je deset her, které byste rozhodně neměli při hraní na počítači vynechat.

včera | | 11 N/A
Need for Speed Payback: nedostatečně rychle a zběsile (recenze)

Need for Speed Payback: nedostatečně r…

Po menší přestávce jsme se konečně dočkali dalšího dílu série Need for Speed. Prospěla závodům pauza stejně, jako novému asasínovi? To se dozvíte z naší recenze.

12.  11.  2017 | | 17 N/A
Call of Duty: WWII - válka se nikdy nezmění (recenze)

Call of Duty: WWII - válka se nikdy ne…

Call of Duty se po dlouhé době opět vrací na domácí půdu, přitom se ale snaží zůstat moderní. Jak mu to vychází?

6.  11.  2017 | | 10 N/A
Městská akce Watch Dogs je na PC zdarma, stahujte!

Městská akce Watch Dogs je na PC zdarm…

Pokud jste ještě nedali prvním dílu této série šanci, nyní už nemáte žádný důvod akci nevyzkoušet.

7.  11.  2017 | | 2 N/A
Playstation trofeje začínají mít smysl, dostanete za ně kredity

Playstation trofeje začínají mít smysl…

Pokud patříte mezi lovce trofejí na konzoli Playstation, vaše snažení dost možná nabere výraznější obrysy.

6.  11.  2017 | | 10 N/A
Na PS Store startuje nová akce, najdete tam spoustu her pod tři stovky

Na PS Store startuje nová akce, najdet…

Chcete si doplnit svou digitální knihovničku konzole Playstation o pár parádních pecek? V obchodě máte skvělou akci.

16.  11.  2017 | | 4 N/A
Microsoft rozjíždí časově omezenou nabídku bundlů konzole Xbox One S

Microsoft rozjíždí časově omezenou nab…

Slevová mánie začíná.

12.  11.  2017 |