Tales from the Borderlands Episode 5: konec cesty (recenze)

Tak, a máme tu poměrně rychle finální pátou epizodu příběhu ze světa Borderlands. Takže jaká je a jaký je celkový dojem? Dozvíte se za okamžik.

Nevěřím, že jste o této sérii alespoň neslyšeli. Nejspíše jste již četli alespoň nějakou recenzi na předešlé epizody. Pokud ne, klidně začněte odkazy na konci recenze, případně i rovnou závěrečným verdiktem.

Pokud si chcete recenzi přečíst celou, začnu opět maličkým uvedením do příběhu a dvou hlavních postav. Jako hráč se ujímáte rolí dvou „dětí štěstěny“. Rhys je smolař, který pracuje v korporaci Hyperion (jeden šmejd vedle druhého), která je známa svými ne moc fér praktikami vůči ostatním firmám a obvykle jí šéfuje nějaký extra hajzlík. Obvykle jen krátkou dobu, než ho vyšachuje někdo pod ním. V této společnosti mají zaměstnanci koníček, a tím je šplhání ve firemním žebříčku díky nekalým a smrtícím praktikám. Náš Rhys by také rád šéfoval, místo toho byl neustále pushován.

Borderlands 2015-10-21 21-54-21-31.jpgBorderlands 2015-10-21 23-00-21-31.jpgBorderlands 2015-10-21 23-09-21-30.jpg

Navíc je jeho velkým vzorem Handsome Jack, kterého znáte z akčních stříleček od Gearboxu. Jenže Rhys je děsné jelito a smolař v jedné osobě. Naštěstí má pár věrných přátel, třeba jeho účetního a beznadějné situace se díky tomu stávají jen méně beznadějné. Druhou postavou je Fiona, se kterou Rhysie zkříží svůj osud za ne úplně ideálních podmínek a nastartuje tak horskou dráhu různých podvodů, podrazů, šlamastyk a jinak napínavých situací. A také velkééého množství, někdy více, jindy mně, vtipných situací. Na těch je hra postavena a je to její primární kouzlo. Sem tam se najdou vážnější a dojemnější okamžiky. Ne ale moc, ubulená limonáda to není.

 

Humor je zde stále přítomen, ale je ho o dost méně

 

S radostí mohu prohlásit, že je pátý díl pro mne druhou nejlepší epizodou. Po originální a střelené první epizodě se tak jedná o to nejlepší z cyklu. I když tak trošku jiným způsobem. Humor je zde stále přítomen, ale je ho o dost méně (nejvtipnější scéna obsahuje boj obřích robotů ve stylu mixu Power Rangers, Final Fantasy a Street Fightera). Více se však setkáme s napínavými vážnějšími situacemi. Není to na škodu. Nuda má zde absenci v docházce (na rozdíl od momentů a pomalých rozjezdů předchozích částí) a epizoda se hraje jedním dechem.

Borderlands 2015-10-21 22-51-21-31.jpg

Její dohrání vám potrvá nějaké dvě hodinky. Opět se nebude jednat o obtížnou zkoušku ohněm, hra působí více jako interaktivní lehký sci-fi animovaný film s občasnými quick-time eventy, kdy musíte ve správnou chvíli stisknout adekvátní tlačítko na ovladači/klávesnici. Ideální titul po náročném dni v práci, kdy chcete prostě vypnout a na akci typu Dark Souls nemáte patrony.

To vše je nabídnuto v líbivém barevném animovaném kabátku, který znáte z původní série Borderlands. Jestli si potrpíte pouze na hyper-realistickou grafiku, hra pro vás není, ale přicházíte o hodně. Výhodou zpracování je nenáročnost na hardware, protože hra je rozběhatelná na téměř kterékoliv šlupce doby dnešní i minulé. Potěší také skvělý dabing a audio složka obecně. Dialogy jsou také dobře napsány. Těšíte se na každou linku a někdy je těžké přemýšlet o tom, jak budete reagovat, protože si své reakce můžete vybírat a od toho se bude odvíjet, co se děje dál. Obvykle se jedná jen o kosmetické rozdíly.

Borderlands 2015-10-21 21-45-21-31.jpgBorderlands 2015-10-21 21-48-21-31.jpgBorderlands 2015-10-21 23-03-21-31.jpg

Pátá epizoda byla vydána s krátkým časovým rozestupem, ale není to znát. Jedná se o důstojné, chytlavé ukončení a pokud jste čekali před nákupem, až bude série celá, rozhodně to stojí za to, stejně jako ostatní počiny od Telltale: Wolf Among Us, Walking Dead I a II, ale i jiné. Tales from Borderlands se jen mírně odlišuje.

         

Dostupné pro: PC, X360, PS3, iPhone, Android, PS4, Xbox One
Žánr: Adventury | Příběhová adventura
Výrobce: Telltale Games
Začátek prodeje: 20. října 2015
  • Důstojné završení
  • Nenáročnost
  • Dabing
  • Skvělé dialogy
  • Spád
  • Zdlouhavý konec
    

Není ani tak temná hra, ale spíše vám vyčaruje úsměv na tváři. Páté epizodě bych snad jen vytkl poměrně zdlouhavý sladký konec, ale protože je to závěr série, dá se to pochopit.

Podtrženo sečteno...Už máte hru koupenou.

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

10 českých her, které úspěšně prorazily i do zahraničí

10 českých her, které úspěšně prorazil…

Ačkoli se nemůžeme měřit s většími zeměmi, pár skvělých her od nás se do světa podívalo. Pojďme se podívat na ty největší šťastlivce.

6.  9.  2017 | | 12 N/A
8 nejšílenějších pařeb, které si můžete zahrát na Steamu

8 nejšílenějších pařeb, které si můžet…

Během letošního roku se Valve rozhodlo, že Steam Greenlight neplní tu roli, kterou od něj požadovalo. Skrz něj se na Steam totiž dostávaly opravdové zrůdnosti, jako třeba simulátor kamene. Tomu měla zabránit nová služba jménem Steam Direct. Jak si můžete všimnout, opět jim to tak úplně nevyšlo, a i nadále tak v nejpopulárnější digitální distribuci PC her naleznete unikátní šílenosti. Nabízíme vám ty nejbizarnější z nich!

14.  9.  2017 | | 7 N/A
Hrajeme sci-fi akci Destiny 2: epický fotoseriál z výpravy

Hrajeme sci-fi akci Destiny 2: epický …

Destiny 2 je hra plná rozporů. Po několika desítkách hodin strávených v jejím světě vám ale můžeme říct jedno. Budete nadávat, ale nebudete se moci odtrhnout.

9.  9.  2017 | | 2 N/A
Běžící pás AAA produkce aneb konec velkých her tak, jak je známe dnes

Běžící pás AAA produkce aneb konec vel…

Také se vám zda, že herní průmysl pomalu ale jistě klesá do prachsprostého mainstreamu? Máme stejný pocit.

5.  9.  2017 | | 18 N/A
Herní agenda: konec okurkové sezóny

Herní agenda: konec okurkové sezóny

Tak jsme přežili letošní okurkovou sezónu a pomalu ale jistě se k nám dostávají tituly, na které jsme se takovou dobu těšili. Je libo strategii, čistokrevnou akční jízdu nebo pohodovou adventuru? To všechno se objevilo během minulého měsíce.

8.  9.  2017 |
7 nejděsivějších herních zážitků, které nesmíte hrát v noci

7 nejděsivějších herních zážitků, kter…

Strach a hrůza patří spíše k nepříjemným a nechtěným pocitům. Přesto je ovšem mnohdy záměrně vyhledáváme a jejich přítomnost si doslova užíváme, což je vlastně jeden z velkých paradoxů zábavního průmyslu. Hororové zážitky nás naplňují a přitahují zároveň, a to v jakékoli podobě. Pojďme si připomenout ty nejděsivější hry, které si lze v rámci videoher můžeme užít.

12.  9.  2017 | | 6 N/A
Herní filosofie: samotářské zážitky žijí dál

Herní filosofie: samotářské zážitky ži…

Byl tady Skyrim, bylo tady Divinity a teď tady máme třeba Uncharted. Singleplayer zkrátka stále táhne, nyní snad možná ještě více než kdy dříve.

16.  9.  2017 | | 7 N/A
WRC 7: tak trochu šedá rally (recenze)

WRC 7: tak trochu šedá rally (recenze)

Nasaďte helmu, zapněte pásy a připravte se ke startu. Nový ročník WRC je konečně tady. A tak se ptáme, má v letošní konkurenci závodních her šanci na úspěch?

18.  9.  2017 | | 1 N/A