Tales from the Borderlands Episode 5: konec cesty (recenze)

vytisknout velikost písma
Tak, a máme tu poměrně rychle finální pátou epizodu příběhu ze světa Borderlands. Takže jaká je a jaký je celkový dojem? Dozvíte se za okamžik.

Nevěřím, že jste o této sérii alespoň neslyšeli. Nejspíše jste již četli alespoň nějakou recenzi na předešlé epizody. Pokud ne, klidně začněte odkazy na konci recenze, případně i rovnou závěrečným verdiktem.

Pokud si chcete recenzi přečíst celou, začnu opět maličkým uvedením do příběhu a dvou hlavních postav. Jako hráč se ujímáte rolí dvou „dětí štěstěny“. Rhys je smolař, který pracuje v korporaci Hyperion (jeden šmejd vedle druhého), která je známa svými ne moc fér praktikami vůči ostatním firmám a obvykle jí šéfuje nějaký extra hajzlík. Obvykle jen krátkou dobu, než ho vyšachuje někdo pod ním. V této společnosti mají zaměstnanci koníček, a tím je šplhání ve firemním žebříčku díky nekalým a smrtícím praktikám. Náš Rhys by také rád šéfoval, místo toho byl neustále pushován.

Borderlands 2015-10-21 21-54-21-31.jpgBorderlands 2015-10-21 23-00-21-31.jpgBorderlands 2015-10-21 23-09-21-30.jpg

Navíc je jeho velkým vzorem Handsome Jack, kterého znáte z akčních stříleček od Gearboxu. Jenže Rhys je děsné jelito a smolař v jedné osobě. Naštěstí má pár věrných přátel, třeba jeho účetního a beznadějné situace se díky tomu stávají jen méně beznadějné. Druhou postavou je Fiona, se kterou Rhysie zkříží svůj osud za ne úplně ideálních podmínek a nastartuje tak horskou dráhu různých podvodů, podrazů, šlamastyk a jinak napínavých situací. A také velkééého množství, někdy více, jindy mně, vtipných situací. Na těch je hra postavena a je to její primární kouzlo. Sem tam se najdou vážnější a dojemnější okamžiky. Ne ale moc, ubulená limonáda to není.

 

Humor je zde stále přítomen, ale je ho o dost méně

 

S radostí mohu prohlásit, že je pátý díl pro mne druhou nejlepší epizodou. Po originální a střelené první epizodě se tak jedná o to nejlepší z cyklu. I když tak trošku jiným způsobem. Humor je zde stále přítomen, ale je ho o dost méně (nejvtipnější scéna obsahuje boj obřích robotů ve stylu mixu Power Rangers, Final Fantasy a Street Fightera). Více se však setkáme s napínavými vážnějšími situacemi. Není to na škodu. Nuda má zde absenci v docházce (na rozdíl od momentů a pomalých rozjezdů předchozích částí) a epizoda se hraje jedním dechem.

Borderlands 2015-10-21 22-51-21-31.jpg

Její dohrání vám potrvá nějaké dvě hodinky. Opět se nebude jednat o obtížnou zkoušku ohněm, hra působí více jako interaktivní lehký sci-fi animovaný film s občasnými quick-time eventy, kdy musíte ve správnou chvíli stisknout adekvátní tlačítko na ovladači/klávesnici. Ideální titul po náročném dni v práci, kdy chcete prostě vypnout a na akci typu Dark Souls nemáte patrony.

To vše je nabídnuto v líbivém barevném animovaném kabátku, který znáte z původní série Borderlands. Jestli si potrpíte pouze na hyper-realistickou grafiku, hra pro vás není, ale přicházíte o hodně. Výhodou zpracování je nenáročnost na hardware, protože hra je rozběhatelná na téměř kterékoliv šlupce doby dnešní i minulé. Potěší také skvělý dabing a audio složka obecně. Dialogy jsou také dobře napsány. Těšíte se na každou linku a někdy je těžké přemýšlet o tom, jak budete reagovat, protože si své reakce můžete vybírat a od toho se bude odvíjet, co se děje dál. Obvykle se jedná jen o kosmetické rozdíly.

Borderlands 2015-10-21 21-45-21-31.jpgBorderlands 2015-10-21 21-48-21-31.jpgBorderlands 2015-10-21 23-03-21-31.jpg

Pátá epizoda byla vydána s krátkým časovým rozestupem, ale není to znát. Jedná se o důstojné, chytlavé ukončení a pokud jste čekali před nákupem, až bude série celá, rozhodně to stojí za to, stejně jako ostatní počiny od Telltale: Wolf Among Us, Walking Dead I a II, ale i jiné. Tales from Borderlands se jen mírně odlišuje.

         

Dostupné pro: PC, X360, PS3, iPhone, Android, PS4, Xbox One
Žánr: Adventury | Příběhová adventura
Výrobce: Telltale Games
Začátek prodeje: 20. října 2015
  • Důstojné završení
  • Nenáročnost
  • Dabing
  • Skvělé dialogy
  • Spád
  • Zdlouhavý konec
    

Není ani tak temná hra, ale spíše vám vyčaruje úsměv na tváři. Páté epizodě bych snad jen vytkl poměrně zdlouhavý sladký konec, ale protože je to závěr série, dá se to pochopit.

Podtrženo sečteno...Už máte hru koupenou.

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

9 nejbrutálnějších smrtí ve hrách, které už nechceme zažít

9 nejbrutálnějších smrtí ve hrách, kte…

O tom, jak jsou hry někdy brutální a zvyšují agresivitu u lidí, kteří je hrají už bylo napsáno mnoho. A protože my hráči víme, že je to naprostá kravina, užijeme si teď spolu 10 nejbrutálnějších smrtí ve hrách.

20.  4.  2017 | | 5 N/A
Nadšenec si doma postavil závodní simulátor za 600 tisíc. Rallye je jak skutečná!

Nadšenec si doma postavil závodní simu…

24.  4.  2017 | | 21 N/A
OpenLara: Zahrajte si původní Tomb Raider přímo v prohlížeči

OpenLara: Zahrajte si původní Tomb Rai…

25.  4.  2017 | | 5 N/A
GTA 5 můžete značně vylepšit, originál je jen začátek (galerie)

GTA 5 můžete značně vylepšit, originál…

Komunita moderů často dokáže životnost hry prodloužit neuvěřitelným způsobem. A u Grand Theft Auto to platí desetinásobkem. Rozhodli jsme se dát dohromady ukázku těch nejhezčích modifikací, které doposud byly vytvořeny.

21.  4.  2017 | | 13 N/A
8 kultovních starých her, které rádi paříme doteď

8 kultovních starých her, které rádi p…

Všechny jsou staršího data. Většina z nich začíná číslovkou devatenáct a některé už bez DOSBoxu nespustíte. Nejsou sice už tak graficky vybroušené, ale baví nás dodnes.

včera | | 19 N/A
9 herních restů minulého roku, které musíte dohnat

9 herních restů minulého roku, které m…

Uplynulý rok byl opravdu nabitý hity. Co ale podle nás nesmíte minout ani za boha? Čtěte dál.

26.  4.  2017 | | 8 N/A
Herní katalog hitů: exkluzivní pecky PS4

Herní katalog hitů: exkluzivní pecky P…

Možná si někteří z vás občas říkají, proč si vlastně kupovat konzoli. Odpovědí je několik. Tou nejdůležitější věcí, nad kterou byste při pořizování konzole myslet je, abyste na ní měli co hrát. Na čtvrtý Playstation za jeho dobu existence vyšlo spoustu exkluzivit. Pojďme se podívat na ty, které se staly system-sellerem.

15.  4.  2017 |
7 kultovních herních pecek, které chceme zpátky

7 kultovních herních pecek, které chce…

Remaky a remastery v dnešní době vycházejí jak na běžícím páse. Pojďme se tedy podívat na 7 her, které by si ten remaster opravdu zasloužily.

22.  4.  2017 | | 7 N/A