Team Sonic Racing: tenhle ježek to umí rozjet (recenze)

Ještě, než se svého velkolepého návratu na pole závodních arkád dočká Crash Bandicoot, přichází na scénu Sonic. Jak si vede v novém díle, který je postavený na týmovém závodění?

Co baví

  • Přístupná hratelnost
  • Lokální a online multiplayer
  • Množství obsahu

Co vadí

  • Opakující se tratě
  • Minimum inovací
7/10
Hodnocení

Závodní hry využívající svět ježka Sonica nejsou nic nového. Už v dobách, kdy byla Sega jednou z největších konkurenčních společností pro Nintendo, tady byly pokusy jako Sonic Drift nebo Sonic Riders, které měly jít po krku hře Mario Kart.

Takhle se to táhlo ještě dlouhá léta, a i když Nintendo v tomto ohledu značně vede, obě série vedle sebe koexistují. Mimo jiné je to díky tomu, že Mario Kart si jinde než na platformách od Nintenda nezahrajete, zatímco poslední díly Sonica jsou dostupné na trojici hlavních platforem, tedy PC, Xbox One a PlayStation 4. V případě Team Sonic Racing je to podobné, ale ještě k tomu přibyl Nintendo Switch.  

Team Sonic Racing_20190517140638.jpgTeam Sonic Racing_20190517125237.jpgTeam Sonic Racing_20190517122942.jpgTeam Sonic Racing_20190517122612.jpg
Závody jsou zábavné a svižné, chtělo by to ale více různorodosti

Pokud jste už přišli do styku s podobnými arkádovými závody, tak po pár závodech s novým Sonicem vám bude jasné, že v jádru je to stále to samé, jako před lety. Ovládání je velmi jednoduché a do ruky ho během chvíle dostane i občasný hráč. Jeden nový prvek by se tady ale přeci jen našel. Slovo “Team” není v názvu hry jen tak náhodou.

Hru jsme testovali v plných grafických možnostech na PlayStationu 4 Pro s monitorem Philips Momentum (4K, HDR)

e6602e1c-e5c5-4abc-adf1-eabdec2f78fc

I když je na trati třeba 12 postav, jsou rozděleny do týmů po třech. Nezáleží tady na tom, jestli dorazíte do cíle jako první. Musíte zkrátka vyhrát jako tým, což znamená, že pokud je průměr umístění členů vašeho týmu nižší než u protihráčů, tak je docela jedno, že jste obsadili přední příčku.  

Hned na začátku hry byste měli zamířit do dobrodružného módu. Jak už název napovídá, prožijete si se Sonicem a dalšími postavami jeho další dobrodružství a režim zároveň slouží jako tutoriál. Příběh je tady ale jen na okraj, aby se neřeklo, takže to vesměs vypadá tak, že je to jen omáčka obalená kolem desítek závodů rozdělených na několik kapitol.  

Při prvním pohledu na jednotlivé kapitoly se může zdát, že tratě budou stejně tematicky odlišené. Ze začátku to tak i funguje, ale postupně se hodně opakují. Je to případ hlavně vedlejších závodů, které nespadají do hlavní linky. Jedete tedy na stejné trati, jen se změnil herní mód. Kapitolu pak završuje turnaj složený ze čtyř závodů, kde také často uvidíte okruhy, které už jste během hraní mohli párkrát vidět.  

Team Sonic Racing_20190517120446.jpgTeam Sonic Racing_20190517120344.jpgTeam Sonic Racing_20190517120338.jpg
Příběh slouží spíše jako trénink, hlavním režimem je multiplayer

V adventure módu nejčastěji narazíte na klasické závody. Mezi ostatní módy patří například Survival, kde se stále musíte držet na předních příčkách, nebo zábavnější Ring Challenge, kdy sbíráte co nejvíce zlatých kroužků. V některých módech jste na trati sami a můžete si vybrat jednu z celkem 16 dostupných postav. Ze začátku sice nejsou odemčené všechny, ale dostanete se k nim docela rychle. Každý člen týmu pak patří do jiné kategorie.

Vedle zaměření na rychlost jsou tu také technické typy a poslední jsou zaměřené na sílu. Lehce se liší v ovladatelnosti a každý z nich má unikátní schopnost. Zatímco technický typ může jezdit po jakémkoliv povrchu, silový typ se nezastaví před žádnou zničitelnou překážkou. Rychlí závodníci pak mají protekci proti projektilům.  

Team Sonic Racing_20190516122824.jpg
Různé typy jezdců a jejich customizace je příjemným zpestřením

Statistiky jednotlivých vozidel si pak ještě můžete upravovat pomocí modifikací, které získáváte ze zdejších lootboxů. Nemusíte se ale bát, platit se za ně dá pouze herní měnou a té je dost na to, abyste si bez problému zpřístupnili všechny součástky. Krom toho se můžete vyřádit i ohledně barev všech vozidel.  

Team Sonic Racing_20190517115903.jpgTeam Sonic Racing_20190517115658.jpgTeam Sonic Racing_20190517112918.jpg

Krom součástek také můžete z lootboxů dostat Bonus Box, který vám zvyšuje šanci na to, že během závodu dostanete určitý power-up. Vesměs se jedná o klasické věci jako v každé podobné hře. Mimo klasických raket je to například boost nebo velká bomba.  

 

V lokálním režimu můžete hrát sami nebo až se třemi dalšími hráči na jedné obrazovce

 

Ještě se vrátíme k novému prvku týmového závodění. Mimo to, že můžete škodit protihráčům, si v týmu můžete pomáhat. Ten, kdo jede na nejlepší pozici, za sebou zanechává stopu, která zbylé členy trochu popožene.

Můžete si také mezi sebou prohazovat power-upy podle toho, kdo zrovna který potřebuje. Vaše akce pak naplňují ukazatel uprostřed obrazovky, což je ultimátní boost. Ten vám na krátkou chvíli propůjčí velkou rychlost a nezranitelnost. Pokud se vám zadaří, během jednoho závodu ho můžete nabít klidně dvakrát.  

Čím víc hráčů, tím víc zábavy

Další herní módy se pak dělí na lokální a online hraní. V lokálním režimu můžete hrát sami nebo až se třemi dalšími hráči na jedné obrazovce. Na výběr je například Grand Prix, Exhibiton Race nebo Time Trial, přičemž poslední jmenovaný je dostupný pouze v singleplayeru.

Grand Prix jsou pak turnaje složené ze čtyř tratí. Můžete si také vybrat, jestli budete hrát v týmovém režimu, jako to funguje v adventure módu, nebo každý pojedete na vlastní pěst. To samé pak funguje i v Exhibition Race, jen s tím rozdílem, že si můžete vybírat z jednotlivých tratí. 

Team Sonic Racing_20190516133707.jpgTeam Sonic Racing_20190516142545.jpgTeam Sonic Racing_20190516143750.jpgTeam Sonic Racing_20190516144513.jpg
Grafika je komiksově laděná a skvěle sedí nátuře celé hry

Stejné módy najdete i v online multiplayeru. K tomu je tady ale i systém žebříčků. Můžete tedy poměřit své závodnické schopnosti s lidmi ze zbytku světa a snažit se probojovat co nejvýše v hodnocených žebříčcích.

Když si ale chcete prostě dát pár závodů po síti, je tady možnost hrát klasický casual mód, a pokud si chcete s přáteli zahrát něco extra, můžete si vytvořit vlastní lobby, ve které si pravidla závodu lze nastavit podle libosti. I když vám příběh zabere jen pár hodin, tak tady stále je dostatek obsahu na to, abyste se s Team Sonic Racing zabavili na delší dobu. To hlavní platí pro hraní ve více lidech, v kooperaci je to vždy o třídu lepší zážitek.  

Po grafické stránce se jedná o standard. Tvůrci nevymýšleli nic nového a zvolili design Sonica, se kterým přišli první 3D díly. Čekejte tedy barvičky, komiksově laděný svět a odlehčenou atmosféru. To samé platí i v případě dalších postav a vozidel. Tratě jsou pak navržené docela dobře, jen je opravdu škoda, že se tak často opakují. Celé to pak doplňuje hudební doprovod, který k barevnému stylu hry sedí bez problému. 
 

Verdikt

Team Sonic Racing se snaží stavět na prvku závodění v týmech, ale není dost výrazný na to, aby se od podobných her odlišil natolik, že bude na jejich pomyslném vrcholu. Kromě adventure módu navíc můžete od závodění v týmech úplně upustit, takže se z nového Sonica stává jen další díl závodů z minulých let, ve kterém najdete minimum inovací. Hratelnosti jako takové se nedá nic vytknout, ale například neustále opakování tratí můžete někoho odradit. Tohle negativum ale vyrovnává jak lokální, tak online multiplayer.  

Váš názor Další článek: Netradiční e-sportovní turnaj GG Prague podpoří dětská oddělení nemocnic

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,