Tearaway: papírový svět (recenze)

Herní svět sice aktuálně žije novými konzolemi, ale byla by chyba, kdyby Tearaway zapadla. Hezčí hru jste totiž letos nehráli.

Tearaway je jako sluneční svit. Dokáže rozjasnit vaši náladu, vykouzlit na tváři úsměv i zahřát (u srdce). Media Molecule vzali stohy barevného virtuálního papíru a složili z něj zcela osobitou hru, která sice v jádru nepřináší nikterak přelomové herní prvky, ale jako celek funguje naprosto úžasně a přináší neopakovatelný zážitek.

Hráč, slunce naše jasné

Slunce jsem v úvodu nezmínil náhodně. Už na úvodní obrazovce totiž z papírového slunce kouká váš vlastní obličej (snímaný kamerou vedle displeje).

 

V Tearaway je všechno stvořeno z papíru. Herní postavy, lokace, zvířata, voda, tráva, stromy…

 

Hra si inteligentně pohrává s rozšířenou realitou, což se neomezuje jen na snímání vašeho obličeje, ale čas od času pomocí kamery musíte vyfotit svoje okolí, případně se papírový svět protrhne a vy tak koukáte na svoji podlahu místo té herní. Jde sice jen o vizuální hříčku, ale takovou, která vás dokáže se hrou spojit unikátním poutem.

Stejně uchvátí i samotná grafika, respektive výtvarná stránka. V Tearaway je všechno stvořeno z papíru. Herní postavy, lokace, zvířata, voda, tráva, stromy…dokonce i sníh jsou kousky papíru povlávajícího ve větru. Stejně tak vlnky na vodě. Pohled na obrázky ukáže mnohé, ale teprve v pohybu dostává tenhle papírový svět opravdový život.

Tearaway 01.jpgTearaway 02.jpgTearaway 03.jpg

Během hraní jsem se co chvíli zastavoval a žasl nad kreativitou tvůrců – nikdy by mě nenapadlo, že se z proužků modrého papíru dá vytvořit reálně působící vlnobití. Papír v Tearaway navíc není pouhým stavebním materiálem, ale stává se i nedílnou součástí hratelnosti. Stejně jako samotná Vita.

Hra jenom pro Vitu

Tearaway se v základu dá popsat jako 3D plošinovka (pomiňme to, že ve hře chvíli trvá, než se vůbec naučí hrdina skákat). Levým analogem ovládáte hrdinu, pošťáka, který je zároveň i vzkazem, pravým analogem krotíte kameru. V rozlehlém, ale lineárním herním prostředí panáka vedete vpřed, skáčete z plošinky na plošinku, překonáváte překážky a prostě se snažíte dostat z bodu A do bodu B.

Tearaway 07.jpgTearaway 08.jpgTearaway 09.jpg

Ovšem na tento základ se nabalují stále nové a nové originální prvky, jako je třeba využití všech ovládacích prvků Vity. Pokud například na určitých plochách ťuknete na spodní touch pad handheldu, do herního světa se vnoří vaše prsty a jimi můžete odsunout překážející spadlou kládu. Na dotykovém displeji zase lze například sloupávat vrstvy papíru a tím odhalovat skrytá zákoutí.

Tearaway 28.jpgTearaway 29.jpgTearaway 30.jpg

Nakláněním Vity si přisouváte plošinky. A dalo by se pokračovat. Ale nebudu, protože právě nové a chytré nápady jsou tím, co vás pohání stále dál. Věřte tomu, že Vitu při hraní Tearaway prostě nebudete chtít odkládat.

Složte si svého hrdinu

Kreativita tvořila jeden ze základních pilířů LittleBigPlanet, takže snad nepřekvapí, že hraje prominentní roli v nejnovějším dílku Media Molecule. Tentokrát však zapomeňte na možnost tvořit vlastní úrovně – zde budete formovat samotný svět a jeho protagonisty.

Tearaway 04.jpgTearaway 05.jpgTearaway 06.jpg

O trochu výše jsem zmínil, že v Tearaway jsou i vločky z papíru, ovšem už jsem nedodal, že jejich podobu určujete vy! Jeden typ úkolu před vás totiž postaví pracovní plochu, několik různobarevných papírů, papír a nůžky. Kreslením a vystřihováním tvoříte tvary, které se pak objevují ve hře.

Tearaway 16.jpgTearaway 17.jpgTearaway 18.jpg

Pokud tak chcete, aby vločky měly podobu červených trojúhelníků, není problém – skutečně pak budou poletovat ve vzduchu. A podobně tvoříte třeba i plameny či palčáky pro vašeho hlavního hrdinu. Ostatně i on (nebo ona, protože si můžete vybrat pohlaví hrdiny) se stává vaším plátnem, na kterém se můžete vyřádit.

Tearaway 25.jpgTearaway 26.jpgTearaway 27.jpg

Za sbíranou herní měnu (jakési papírové fáborky) si odemykáte papírové ozdůbky (oči, uši, postavičky, listí…je toho tuna) a ty můžete podle své představivosti nalepit na svého pošťáka. Má mít jenom jedno oko, rohy a upíří zuby? Proč ne. Chcete ho pokrýt listím? Fantazii se meze nekladou.

Tearaway 19.jpgTearaway 20.jpgTearaway 21.jpg

Výsledek můžete vyfotit, podobně jako v Instagramu použít nějaký filtr a jinou čočku (obojí se odemyká za fáborky) a výsledek nasdílet na Facebook nebo Twitter. Herní foťák se mimochodem používá i pro plnění herních úkolů.

Kouzelný zážitek

Tearaway se snaží být přístupnou hrou, takže nečekejte žádné zbytečně frustrující pasáže. Hra hezky plyne, a když už narazíte na obtížnější části, zase takový problém to není, protože po smrti se objevíte prakticky na stejném místě.

Vita
Dostupné pro: Vita
Žánr: Arkády | Third person plošinovka
Výrobce: Media Molecule | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 22. listopadu 2013
  • Nádherný vizuální styl
  • Skvělá hudba
  • Propojení hry a reálného světa
  • Výtečné využití ovládacích prvků Vity
  • Občas matoucí kamera
  • Mohlo to být delší

Největší překážkou se tak občas stává kamera, která se několikrát přepne do fixní pozice a tím řádně zmate. Možná herní doba se mohla přetáhnout více za hranici osmi hodin (v mém případě), ale takhle jsem alespoň nenarazil na žádné slabší místo.

Tearaway 10.jpgTearaway 11.jpgTearaway 12.jpg

Tearaway je prostě herní klenot, který jde hrdě svojí cestou a ukazuje, jak kreativně využít možností Vity. Pokud ji vlastníte, nenechte si tenhle papírový klenot uniknout.

Diskuze (1) Další článek: Podívejte se na výlet do Středozemě nové generace v čerstvé galerii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,