Teen Agent – teenager ve službách tajné policie

Sledujete-li již nějakou dobu naši herní scénu, určitě znáte hru jménem Teen Agent. Tato adventura se tenkrát jmenovala Agent Mlíčňák a byla ve své době doslova hitem. Velkou zásluhu na tom měl Andrej Anastasov, který se ujal jejího překladu a vzniklo tak dílko plné humoru a legrace. Loni byla tato hra uvolněna a dnes dorazila na stránky Doupěte.
Teen Agent je point-and-click adventure, která vznikla v roce 1994 a vytvořila ji polská firma Metropolis, jenž můžete ji třeba znát jako výrobce hry Gorky 17. Metropolis měl v té době za sebou svou první adventku Mystery Of The Statuette. Tato hra však byla určena jen pro polský trh, a protože byla celkem úspěšná, řekli si její autoři, proč nezkusit štěstí i někde jinde, než jen v rodné zemi, a tak se jali vyvíjet Teen Agent, hru, která měla proniknout i na západní trhy, hlavně do Anglie a Německa. To se samozřejmě podařilo a hra se rovněž po nějaké době díky zásluze, tehdy jediné herní firmičky v ČR, Vochozka Trading (nyní Illusion Softworks), distribuovala i u nás, kde sklidila celkem velký úspěch.

Tvůj osud je zpečetěn – ráčkující vědma určila tvé jméno.Nic netušíc jsi odváděn agenty RGB.

Později, v roce 1999, dostali autoři nápad, že by nebylo špatné, kdyby ji poskytli zdarma hráčské komunitě. Tak se stalo, že hra se brzy objevila na internetu. Sice pro ni Metropolis neposkytuje podporu, tudíž budete-li mít nějaké dotazy, tak je nekontaktujte, ale určitě stojí za to si hru stáhnout.

O co že ve hře jde? Příběh je dosti zajímavý a poutavý, ostatně jako u většiny adventur – váš hlavní úkol zde bude vyřešit to, proč se ztrácí velké množství zlata z většiny bank před očima mnoha svědků. Všichni jen vidí, jak jednu chvíli tu zlato je a následně nato se začíná pomalu ztrácet. Nikdo neví kam, kamery také nic nezaznamenaly. Bezpečnostní služby jsou bezradně v koncích. Proto se do hry připlétá tajná služba s názvem RGB. I ta si s vyšetřováním neví rady a tak zkusí zatím nepoužitou metodu, jak zloděje vypátrat, a to tu, že si na pomoc přizvou vědmu, která pomocí telefonního seznamu sdělí jméno jedince, který by dokázal celý případ vyřešit. Tím je pochopitelně náš hrdina, Mark Hopper, obyčejný tuctový teenager.

Výcvikové středisko, kde se naučíš, jak být agentem.Medvěd se právě chystá pojíst něco medu; to se mu brzo vymstí.

Po krátkém rozhovoru mezi Markem a šéfem RGB se Mark ujímá případu nalákán tím, že dívky milují tajné agenty. Dále už se role ujímáte vy a spolu s Markovou pomocí musíte projít výcvikovým táborem, poté se vydáte pátrat do jedné vesnice, blízko níž bydlí hlavní podezřelý John Noty. Postupem času se dostáváte k jádru celého problému a zjišťujete, jak se věci mají – jeden nejmenovaný vědec vyrobil pro pana Notyho pilulky času, které když se požijí, dokáží 1000× zpomalit čas, takže ten, kdo je požije, bude 1000× rychlejší než svět kolem něho. A právě tímto způsobem John Noty odcizuje peníze.

Hlavním stavebním kamenem této hry je bezesporu humor, který se nachází téměř na každém kroku. Je sice asi fakt, že v české verzi bylo humoru více než v anglické (vzpomenu-li např. agentku (p)Annu), ale to hře ani v nejmenším neubírá na kvalitě. I v anglické verzi je humorných scén více než dost (např. Kterak se Mark snažil granátem šuplík otvírati).

Technické zpracování hra hry není na dnešní dobu nic převratného, ale určitě nikoho neurazí, protože hra běhá i pod Win, sice s malými obtížemi, ale běhá. Po grafické stránce taky „ujde“. Byl jsem však příjemně potěšen hudbou a zvuky. Možná namítnete, že hra není namluvena, ale co víc byste chtěli nacpat do 3 MB archivu? Myslím, že teď je to úplně ideální.

Idylický ostrůvek a na něm dvě květinky.Finále – John Noty se chystá uprchnout, doufám, že mu v tom zabráníš!

Trochu jsem se rozjel, no nic, budu pomalu končit. K této hře jsem se poprvé dostal zhruba před třemi lety, a musím říct, že i dnes mě chytla a pobavila. Jste-li tedy milovníky pravých a nefalšovaných adventur, určitě si nenechejte Teen Agenta ujít, taková šance tu není každý den!

Download (2,92 MB) zde, VypalCD zde.

Diskuze (22) Další článek: Happyland Adventures: X-mas Edition – zachraňte Vánoce

Témata článku: , , , , , , , , ,