Telegraficky o hardware

Od poslední várky nového hardware přibylo opět něco nového do sbírky – Intel uvedl svůj 533 MHz procesor, Rage Fury Maxx je již ve finální verzi, Geforce 256 funguje nyní již s pamětí DDR a konečně, u Savage2000 se vyskytly problémy se zobrazováním. O tom všem je dnešní článek.
Od poslední várky nového hardware přibylo opět něco nového do sbírky – Intel uvedl svůj 533 MHz procesor, Rage Fury Maxx je již ve finální verzi, Geforce 256 funguje nyní již s pamětí DDR a konečně, u Savage2000 se vyskytly problémy se zobrazováním. O tom všem je dnešní článek.

Intel má nový Celeron
Týden před původním ohlášením je venku nový procesor Intelu – Celeron 533. Zatím stále běží na 0,25 mikronu a je už dokonce dostupný u některých prodejců. Jeho cena je stanovena na 167 dolarů, pokud objednávka činí tisíce kusů (necelých šest tisíc korun). Více se dočtete na stránce Intelu.

Rage Fury MAXX má finální verzi
Dlouho ohlašovaná karta kanadské společnosti ATI, Rage Fury MAXX, která na jedné desce nese dva procesory Rage 128 Pro, je konečně oficiálně venku. Dosud jste si mohli na renomovaných serverech přečíst recenze na betaverze, včera na Sharky Extreme zveřejnili recenzi na verzi finální. Karta má 64 MB paměti a její výkon je opravdu přesvědčivý. Bohužel však nepodporuje hardwarově T&L, takže výkon v 3D Marku 2000 nebo Quake III Arena je nižší u GeForce 256. U her, které však hardwarou podporu T&L nemají, je výkon Rage Fury MAXX s GeForce 256 srovnatelný a spíše lehce vyšší.

Pokud vše půjde jak má, můžete podrobnou recenzi této karty brzy očekávat v magazínu Computer.

Dva procesory dávají novému přírůstku do rodiny ATI šanci se na agresivním trhu uchytit

Savage2000 má problémy se zobrazováním
Od čipu S3 Savage2000 si mnozí hodně slibovali. Finální verze však má dost výrazné problémy s kvalitou obrazu ve 3D grafice. Někde vynechává celé polygony, tj. je vidět pouze černá ploška bez textury, osvětlení a stínování, chybné jsou také přechody textur (viz obrázky). Zdá se tedy, že Savage 2000 provází smůla již od vzniku; první kousky se prodávaly bez softwarové podpory T&L, panovaly dokonce fámy (nevíme, co na nich bylo pravdy), že v prvních verzích karty není T&L podporováno ani hardwarově kvůli problémům v implementaci. Nyní jsou tu chyby obrazu, které s největší pravděpodobností zabrání plánovanému obchodnímu úspěchu. Ani nyní se tedy S3 nemůže radovat, stejně jako v případě Savage3D nebo Savage4, i když samotným výkonem (rychlostí) karta klidně konkurovat GeForce 256 může.

Scéna v Quake III v podání Geforce 256......a hůře provedené totéž skrz Savage2000.

GeForce 256 má verzi DDR
V nabídce společnosti Actebis se těsně před koncem roku objevila další verze karty s GeForce 256 – 3D Blaster Annihilator Pro, tentokráte konečně s pamětmi DDR, tedy Double Data Rate. Tyto paměti zvyšují maximální teoretický fillrate na dvojnásobek (480 megapixelů), a tím i výkon hlavně ve vyšších rozlišeních (1280x1024 a výše). Pravda je však zatím taková, že se výkon zvýšil v rozsahu pouhých procent, a to je při ceně, která je o dva tisíce vyšší (přes jedenáct tisíc bez daně), poněkud málo.
Diskuze (1) Další článek: Sudden Strike o druhé Světové válce, dějství první

Témata článku: ,