Téma a rozhovor: Přestup hráčů nEophyte Counter Strike do Necroraisers

Progaming roste i v naší malé zemi stále rychleji, již v tomto okamžiku mu mohou jiné oblasti herní branže (třeba druhořadí novináři:-)) závidět. Po stotisícové účasti návštěvníků na progamingovém finále v rámci Invexu a spuštění televizního pořadu ProGamers nyní přinášíme pohled do zákulisí nejvýznamnějšího týmu v zemi (nejen formou rozhovoru s jeho hráči), včetně zajímavých podrobností.
Kapitoly článku

Doupě: Ahoj. Nejprve se nám, prosím, představte, ať čtenáři ví, s kým mají tu čest.

Oblu: Ahoj. Jmenuji se Jakub Novotný, je mi 21 let, Counter Strike hraji necelé tři roky a momentálně reprezentuji klan NecroRaisers.

Eraser: Ahoj. Já jsem Eraser a střílím hlavy ve hře Counter Strike!

Hned ze začátku jsem se vás chtěl zeptat, jak jde dohromady hraní a škola? Mnozí jsou přesvědčeni, že dohromady nelze dělat obojí naplno.

Oblu: Na hraní pohlížím jako na každý jiný koníček. Dle mého názoru lze bez problémů stíhat oboje, záleží jen na přístupu.

Jak si vlastně „pro-gaming“ představujete? Co všechno by měl tento pojem zahrnovat?

Eraser: Pod tímto pojmem si představuji hráče živícího se hraním počítačových her a vše, co s tím souvisí.

Oblu: Celkově na progaming pohlížím jako na nově se rozvíjející sport, k němuž sponzoři, platy hráčů a výhry bezpochyby patří.

V nedávné době jste změnili tým i sestavu. Jak jste reagovali, když jste se dozvěděli, že chce Ace tým opustit? Bylo to pro vás překvapením?

Eraser: Pro mě odchod Aceho překvapení bylo. Ace byl jedním z našich nejlepších hráčů, ale poslední dobou věnoval hraní čím dál méně času, takže se to dalo očekávat. Nezúčastnil se například soutěže "Campus LAN party" ve Španělsku a jako důvod uvedl pouze "chata":-).

Oblu: Překvapení to nebylo. Již delší dobu o tom, že s hraním skončí, mluvil a nám nezbývá, než jeho rozhodnutí respektovat. Pro celý tým to byla rána, dlouho jsme přemýšleli co dál.

Vím také, že jsi přemýšlel s hraním skončit i ty...

Oblu: Ano, napadlo mě to. Uvědomil jsem si však, že hraní mě stéle baví a má mi co nabídnout.

Proč jste se rozhodli v hraní pokračovat? Byla pro vás důležitá finanční motivace?

Eraser: Finanční motivace byla určitě důležitým faktorem. Spíš jsem ale přemýšlel, zda nezačít hrát v zahraničním týmu. Nicméně odhodlání spoluhráčů pokračovat mě přesvědčilo pokračovat dál se stejnými lidmi a dodejme, že s ještě lepšími výkony.

Oblu: Ano, i pro mě je hraní už delší dobu finančně zajímavé. Se svým rozhodnutím pokračovat v hraní se stejným týmem, se stejnými lidmi, jen hledám lepší zítřky.

Důležité bylo také hledání náhrady za Aceho. Můžeš nám říci, kdo je podle tebe na české a slovenské herní scéně dostatečně zkušený na to, aby se stal vaším spoluhráčem? O kom jste uvažovali a co všechno musí takový hráč splňovat?

Eraser: O tom, kterého hráče vzít, jsme přemýšleli bezmála čtrnáct dní. Každý hráč z našeho týmu řekl tři jména potencionálních hráčů. Z nich se postupně vybral hráč nejlépe padnoucí do týmu.

Oblu: Nakonec jsme se shodli na Tassovi (Miroslav Kolínský) a plánovali jsme utvořit nový tým nEophyte. Mezi tím však došlo ke komplikacím s internetovým připojením Diabla a zároveň přišla zajímavá nabídka od Necroraisers, kterou jsme se nakonec rozhodli přijmout.

Tým NecroRaisers vám tedy nabídl výrazně lepší podmínky než váš předchozí zaměstnavatel?

Oblu: Ano, podmínky v NecroRaisers jsou lepší. Avšak jedním z rozhodujících faktorů byla důvěra v solventnost, spolehlivost a férové jednání ze strany týmu. A především v tomto ohledu jsme nyní navýsost spokojeni.

Spolupráce s týmem nEophyte tedy nebyla ideální?

Eraser: Bohužel ne. Neustále nám byly zdůrazňovány banální problémy a celkově jsme se nesetkávali s ochotou ze strany managementu vyjít nám vstříc. Pořád jsme měli pocit, že prioritou v nEophyte byly jisté osobní zájmy na úkor práce pro tým. A to se ostatně projevilo i teď.

Oblu: Nemůžu než souhlasit. Ve spolehlivost a schopnost managementu dodržení svých slibů jsme už nevěřili.

Jaká je tedy vaše konečná sestava?

Eraser: Oblu, Tasso, Plus- (Tomáš Kollár), Dave a já.

Oblu: Nakonec jsme dali přednost hráči, jenž byl schopen trénovat s námi v herně a žít v Praze.

Dlouho za vás hrával Nehraria (Lukáš Smutný). Proč jste se rozhodli hrát bez něj? Jistě má po dvou letech s vámi mnoho zkušeností, což ostatně vy víte nejlépe. Kde je tedy jeho slabina?

Eraser: Důvod pro vyloučení Neharie z týmu byl především výrazný pokles jeho výkonů od ESWC (E-Sports World Cup).

Oblu: Nebylo to vůbec tak jednoznačné. Jakmile jsme se rozhodli hrát s hráčem z Prahy místo Diabla, zvažovali jsme za jeho náhradu více jmen, včetně Neharii. Nakonec jsme se rozhodli pro sestavu s Plus-, věříme, že to je ta správná volba.

Povězte nám prosím také něco k úloze trenéra. Je to úplně nový post, jaká je přesně jeho úloha v týmu?

Oblu: Očekáváme úzkou spolupráci mezi trenérem a týmem a zlepšení veškerých podmínek na turnajích. Trenér musí být schopný a velice flexibilní, věříme, že to přinese ovoce.

Podepsali jste smlouvu, kterou se k hraní zavazujete na půl roku. Neobáváš se, že vás hraní přestane bavit, ale budete muset hrát?

Eraser: Myslím, že herní smlouva je pro mě výhodná. Jednak mi zaručuje, že se mi tým neobmění, druhak je to docela slušný přivýdělek. Mě to jinak rozhodně bavit nepřestane!

Oblu: Myslím, že v tomto ohledu dokážeme být všichni profesionální.

Jakým způsobem budete využívat byt?

Eraser: Všemi možnými i nemožnými způsoby.

Oblu: V bytě bude primárně bydlet Plus- a my ostatní jej rozhodně využijeme k přespání, když budeme trénovat pozdě do večera.

Dobře vím, že vaše ambice v Čechách a na Slovensku jsou vždy jen na první místo. Jaké jsou ale vaše cíle na Evropské a světové scéně?

Eraser: Věřím, že být jedničkou na české a slovenské scéně ještě dlouho vydržíme. Vzhledem ke světové špičce očekávám minimálně umístění v nejlepší sedmičce. Díky nové možnosti trénovat v herně budeme přísní, budeme TOP 5 v Evropě.

Oblu: Vidím to obdobně, žádné kompromisy.

Jak dlouho předpokládáte, že bude trvat, než se znovu sehrajete?

Oblu: Čeká nás minimálně měsíc tvrdé práce.

Eraser: Minimálně, protože z důvodu integrace dvou zahraničních hráčů do týmu jsme se rozhodli při zápasech komunikovat plně v angličtině. To musíme ještě vyladit.

Díky za rozhovor.

Oblu: Čau.

Eraser: Čus.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,