Téma: Nejlepší hry roku 2009 – konzole a handheldy

Vybrali jsme ty největší herní hity roku 2009 pro konzole a handheldy. Jste si jisti, že vám některý z nich neutekl? Radši se přesvědčte.
Kapitoly článku

Wii

New Super Mario Bros Wii

Žánr: Plošinovka

Nintendo bez Maria je jako úředník bez úplatků. Nebo něco podobného. Noví Super Mario Bros opět vsázejí na nádhernou pseudo 3D grafiku (3D modely na 2D pozadí) a tradiční spršku nápaditých světů. Nechybí klasické prvky jako zvětšující houbičky, ohnivé kytky a další legrácky, které doplňují i novinky jako helma s vrtulkou. Ovšem největší trefu do černého představuje sice místy zběsilý, ale neskutečné zábavný multiplayer až pro čtyři hráče. I když se jedná o léty bezpočtukrát prověřený styl plošinovky, Nintendo prostě umí ve svých sériích přinést vždy něco nového, takže to nevypadá jako mlácení prázdné slámy. A za to jim patří respekt.

VIDEO: 2393 'New Super Mario Bros. - Wii Launch trailer'

Wii Sports Resort

Žánr: minihry

Wii někteří hráči zatracují jako platformu plnou přiblblých kompilací miniher, ovšem pokud by všechny byly jako Wii Sports Resort, neměl bych sebemenších námitek. Resort představují vlajkovou loď pro rozšíření Wii Motion Plus, které radikálně zlepšuje detekci pohybu ovladače. Každá z hříček díky tomu dostává zcela nový rozměr a je jedno, zda jde o šermování, ping-pong či třeba házení frisbee – vždy máte skvělý pocit, že opravdu ovládáte danou věc. Díky novým módům si spoustu zábavy užijete jako jednotlivec, ale největší potenciál má přeci jen party hra. Plus si Resort zaslouží i za pestrobarevnou grafiku, která dokáže zlepšit náladu.

resort.jpg

Dead Space Extraction

Žánr: střílečka
Vše o hře

Původní Dead Space děsil majitele PC, PS3 a X360, takže příchod pokračování na Wii poněkud v údivu nadzdvihával obočí. Přerod z klasické 3rd person hororové akce do „on rail“ střílečky pak už hrozil odstřelením obočí z čela. Ovšem Extraction dokázal překvapit a to jen v kladném slova smyslu. V první řadě se nejedná o pokračování či původní hru, ale plnohodnotný prequel s napínavým příběhem, ve kterém si vyzkoušíte kůži hned několika postav. Přerod žánru zároveň hře neubral na děsivosti, možná spíš naopak. A pokud si připočtete spoustu zajímavých nápadů a výbornou hratelnost, výsledkem rovnice je jediné – Dead Space Extraction musíte mít.

dead_space_extraction_01.jpgdead_space_extraction_02.jpg

Čestné zmínky:

Another Code: R – A Journey Into Lost Memories

Žánr: adventury

Poměrně osvěžující přístup ke klasické adventuře přináší pokračování výborného Another Code z DS. Sympatická hrdinka, zajímavý příběh a unikátnost japonského tvůrčího ducha znamená palec vzhůru.

another.jpg

Metroid Prime Trilogy

Žánr: střílečka

Kolekce všech tří dílů geniální série Metroid Prime, navíc s prvními dvěma díly uzpůsobenými pro ovládání pomocí Wii-mote. Co chtít víc? Možná živou Samus Aran v posteli. A bez brnění.

 

PS3 a X360

Assassin’s Creed 2

Žánr: stealth akce
Vše o hře

Takhle má vypadat pokračování - co bylo minule dobré je zpátky a vylepšeno, co se ukázalo jako slepá ulička vývoje bylo nekompromisně vyříznuto a nahrazeno. Příběh italského šlechtice Ezia Aiditore di dadidadá (nebo jak to je) je daleko zajímavější a zábavnější než Altairovy eskapády. Základní prvky v podobě neskutečně plynulého a atraktivního pohybu zabijáckého hrdiny, otevřeného města a ducha sci-fi jsou zpátky, přičemž se je tvůrcům podařilo zakomponovat do pestřejšího balíčku, kde se třeba proletíte nad Benátkami v létajícím stroji Leonarda da Vinci. Na nic nečekejte, splyňte s davem a dejte se cestou pravého zabijáka. Je to vážně zábava.

VIDEO: 2131 'Assassins Creed 2 - gameplay trailer' 
 

Brütal Legend

Žánr: mix akce a strategie
Vše o hře

Tim Schafer je unikátní herní tvůrce, o čemž vás mohli přesvědčit už psychotičtí Psychonauts. Jeho poslední dílko se ale nese v úplně jiném rytmu – v rytmu burácejícího heavy metalu! Brütal Legend vás zavede do fantastického světa, kdy heavy metal byl ještě syrový a nespoutaný a svět vypadal jako obaly metalových elpíček. V rytmu poměrně netypické GTA open world hry řízlé strategií jste s bedňákem Eddie Riggsem (namluvil ho Jack Black) vyrazili na to největší  tůrné, ve kterém jste nakopali zadky všem těm pop a emo-gothic máničkám. A pekelným stvůrám taky. Jestli hledáte nejujetější hru roku (která je přitom zábavná), už nemusíte.

brutal legend 15.jpg

Skate 2

Žánr: simulátor
Vše o hře

Dlouhou dobu vládnul skejtovým hrám Tony Hawk, než si při nepodařeném olliíčku jménem Proving Ground natloukl nos a vlády nad virtuálními skejty převzala hra s prozaickým názvem Skate. Druhý díl navazuje na realistické pojetí, kdy hra nepředstavuje ekvivalent bojovek s nekonečným bušením do tlačítek ve snaze vytvořit co nejdelší a nejspektakulárnější kombo (a je fuk, zda jde o přelomení protivníkovy páteře či trojné salto s pěti vruty), ale snaží se vše pomocí pravého analogu připodobnit skutečnosti. Nově lze z prkna i slézt a pěkně po svých se vyškrábat na nějakou atraktivní překážku či si ji manipulací s bezpočtem objektů dokonce vytvořit sami.

skate2_24.jpgskate2_26.jpg

Čestné zmínky:

Fifa 10

Žánr: sportovní
Vše o hře

Krok za krokem, rok za rokem vstříc dokonalosti? Vypadá to tak. Nová Fifa vybrušuje módy a chybky z loňska a více se zaměřuje na plynulý pohyb hráčů. Daří se.

fifa10_11.jpgfifa10_12.jpg

NHL 10

Žánr: sportovní
Vše o hře

Hra u hrazení, nové pohyby, vylepšení chyb a spousta nových nastavení. Stejně jako Fifa, i hokejová sestřička jde cestou mírné evoluce, takže ten letošní hokej je prostě zas o něco lepší.

04.jpg

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,