PC | Téma

Téma: Nejlepší hry roku 2009 – vavřínové věnce

Chcete vědět, jaké tituly hrály letos prim na PC a zda jste náhodou nějakou pecku neminuli? Pojďte se podívat do našeho redakčního TOP 09.

Přestože se může zdát, že letos měli RPG hráči žně díky titulu jménem Dragon Age, není tomu tak. Titul od Bioware je totiž sice hodně známý a zpropagovaný, problémem však je, že se jedná o prakticky jediné dílo, které tento rok vyšlo. Museli jsme tak zalovit ve vodách ne úplně žánrově čistých, stejně jako v méně známých, abychom vám vůbec zvládli nabídnout tři hry, jejichž koupí rozhodně neprohloupíte.

Dragon Age: Prameny

Nejlepší, nejbrutálnější, nejsvobodnější. Těmito slovy jsme si v průběhu reklamní kampaně zvykli označovat Dragon Age a je nutno říct, že právem. Občas se sice objeví škobrtnutí a nepříliš výrazná možnost volby, ale i tak se jedná o cestu správným směrem, která evokuje staré klasiky s příchutí moderních ingrediencí. Výsledný pokrm se pak nejlépe servíruje originální, s dostatečnou zásobou jídla, vypojeným telefonem a týdenní dovolenou.

VIDEO: 2246 'Dragon Age: Origins - trailer'

[Karel Kališ]: Podobně osvěžující přístup pojali vývojáři i k samotnému novému světu. Sice už asi nemohli vybrat otřepanější trojku ras než lidi, trpaslíky a elfy, ale aspoň je trochu zajímavě promíchali. Elfové tak nejsou ta vznešená rasa, ale spodina, která se buď potuluje po lesích či žije v ghettech lidských měst. Trpaslíkům jsou pak lidé poměrně ukradení a radši se hašteří ve svých podzemních městech a žijí v přísném kastovním systému. Lidé jsou prostě lidé, hádaví, posedlí po moci, svázaní vírou. Za zmínku ještě stojí mágové, zavřeni ve své věži a pod dohledem na magické substaci závislých Templářů, kteří je pečlivě hlídají, jestli se až moc nezapletli s tou tajemnou silou a loví všechny odpadlíky snažící se vymanit dohledu. (Více o hře)

Risen

Zajímavý titul od Piranha Bytes, tvůrců Gothicu, představuje takřka jedinou alternativu k Dragon Age a rozhodně se nejedná o druhou volbu – navzdory škarohlídům totiž tvůrci dokázali, že umí vytvořit hru bez bugů, s dobrým příběhem a fungujícím bojovým systémem. A to se počítá, přátelé.

 

risen_01.jpg risen_02.jpg

Overlord 2

Temný pán se vrací s hordou impů, aby opět polechtal vaše bránice, stejně jako smysl pro strategii. S bandou malých sluhů je totiž obtížné plenit velká města a ani vy s mocným palcátem +1 neuděláte tak velkou paseku, jakou by si mnozí přáli. Proto je nutné neustále vylepšovat jak sám sebe, tak svůj instantní Armageddon, jak jsem si osobně pojmenoval své patolízaly.

VIDEO: 2025 'Overlord 2 - ukázka hraní'

[Jakub Kovář]: Takhle budete opět občas bojovat s umělou demencí svých nohsledů, kteří už se sice nově neženou za utopením jako slepice za flusem, ale stále příliš inteligence nepobrali. Není to zase až tak na škodu, od myšlení jste tu vy, impové jsou tu k mlácení a k pronášení cynických hlášek. Jenže občas vyloženě rozčílí, když se některý z vašich oblíbenců vrhne osamoceně na jistou smrt. Ještěže ho můžete ve své temné věži za drobný poplatek oživit – pokud by se jednalo o veterána mnoha bitev, mohli byste si za jiných okolností rvát své temné vlasy a nahrávat pekelný autosave. (Více o hře)

MMORPG

Ve spolupráci s MMOgames.cz jsme se také rozhodli vyhlásit nejlepší onlinovky tohoto roku, jež protentokráte vybral samotný šéfredaktor našeho partnerského webu – David Kopecký. Pusťte se tak do jeho fundovaných komentářů, které doporučí svatou trojici her, jež byste rozhodně neměli minout.

Aion

Hra pojmenovaná po bohu, jež stvořil její svět. Je svět Aionu, jihokorejské mmorpg z dílen NCsoftu, skutečně božský? Tento fantasy titul sice doprovází velká spousta rozpaků, nicméně jeho prodeje mluví za vše. Stal se nedílnou součástí špičky světové MMO scény a proto nesmí v naší trojici chybět. Více už brzy ve skutečně podrobné recenzi, nebo dřívějších dojmech tady na Doupěti.

VIDEO: 1950 'Aion: The Tower of Eternity - videodojmy'

Fallen Earth

Ačkoliv většina MMO her je zasazena do fantasy prostředí, díkybohu existují výjimky. Jednou z nich je zajímavá hra Fallen Earth od firmy Fallen Earth, LLC (dřívější Icarus Studios). Je rok 2156 a hráč se ocitá v roli člověka-obyvatele v nehostinném světě, který byl drastickým způsobem změněn k nepoznání. Hra se velmi znatelně odlišuje od zbytku nejen svým prostředím, ale i pojetím. Prakticky nulový důraz na klasický koncept povolání + levely + strom skillů. Hra si jde svou cestou a to se počítá. Nesmírně detailně propracovaný craft systém, absence povolání, nebo strhující akční FPS. Tento titul si jednoznačně zaslouží svou pozici mezi třemi nejlepšími MMO tituly roku 2009.

fallenearth.jpg

Runes of Magic

Hra zadarmo, jenž už nějakou dobu zpátky prolomila magickou hranici dvou milionů aktivních účtů. Úctyhodné číslo, není-liž pravda? Runewaker Entertainment se nijak netají tím, že je hra jen jedním velkým tavícím kotlem toho nejlepšího ze současných MMO titulů. Proč taky, všem je to jasné a hra těží především na své ceně. Pokud máte hluboko do kapsy, v roce 2009 byla jednoznačně nejlepší volbou právě tato hra.

runes-of-magic-1.jpg

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,