PC | Téma

Téma: Nejlepší hry roku 2009 – vavřínové věnce

Chcete vědět, jaké tituly hrály letos prim na PC a zda jste náhodou nějakou pecku neminuli? Pojďte se podívat do našeho redakčního TOP 09.
Kapitoly článku

V kategorii simulátorů se jednoznačnou jedničkou stává simulace lidského života – Sims 3. Co ale se zbylými příčkami? Nu, nechte se překvapit, myslím si, že náš žebříček i přes jednotnou škatulku zabloudil do dostatečně pestrých žánrů, aby si z nich vybrali jak hračičkové, tak otrlí válečníci.

The Sims 3

O The Sims není třeba nic sáhodlouze vypisovat, ani se zaobírat specifikacemi. O tomto fenoménu jsem se totiž i já osobně již dříve rozepsal a třetí díl jde přesně ve šlépějích dílů prvních – nabízí neuvěřitelnou spoustu možností, z reálného života dělá neskutečnou zábavu a místo malého bytu v paneláku si může každý nadesignovat luxusní vilu. A když nemáte nic lepšího na práci, můžete třeba balit místní slečny, či si jen tak povídat s babkami na pavlači.

[David Sláma]: Mimo jiné i proto, aby se rozšířené možnosti socializace mohly naplno uplatnit, doznalo v The Sims 3 výrazné revize samotné sousedství. Dříve jste žili uzavřeni v bublině svého domu, přestože existovaly jisté možnosti, jak z ní aspoň na chvíli uniknout. Nicméně i tak docházelo k zvláštním situacím, kdy jste se svou novou postavičkou vytvářeli divoký milostný trojúhelník s párem, s nímž jste hráli před tím, přičemž jste se snažili nějak se vypořádat s faktem, že stárnou jen simíci, s nimiž zrovna hrajete. Na to vše teď zapomeňte. (Více o hře)

Tom Clancy's H.A.W.X.

Přestože se nejnovější výtvor se jménem Toma Clancyho na obalu spíše než k simulátorům řadí k arkádám, jedná se o to nejlepší, v čem jste si za celý uplynulý rok mohli zalétat do oblak. Supermoderní letka je přeci jen o něco lákavější, než naše Gripeny a možnost sestřelovat spoustu nepřátel je natolik lákavá, že joystick do kouta odloží i ten nejzapřísáhlejší realista.

VIDEO: 1223 'Tom Clancys H.A.W.X. - launch trailer'

[Karel Kališ]: Naopak, v rámci zpřístupnění hry všem rádoby virtuálním pilotům (jako jsem i já) je vše ďábelský jednoduché, intuitivní a přímočaré. Stačí zamáčknout trigger a s pekelným rachotem začít vymetat všechny rohy oblohy od nepřátelské sebranky. Máte nekonečno munice, nekonečno kerosinu, jen výmetnice skladují konečný počet střel. (Více o hře)

ArmA 2

Vojenský simulátor se vším všudy a ještě k tomu z České kotliny? Ano, hádáte správně, jedná se o ArmA 2, hru, jíž nepohrdne žádný milovník realistické akce. Pečlivě nadesignované mise sice tu a tam pokazí nějaký bug a občas stále škobrtne i umělá inteligence, ale s posledním patchem se jedná o hru, jež by rozhodně neměla chybět v našem TOP výběru.

arma2_01.jpg arma2_05.jpg

[Jakub Kovář]: Hned od začátku je patrné, že se ze sebe scénáristé i designéři snažili vykřesat to nejlepší – příběh kampaně má pořádný spád a neustále něčím překvapuje. Už úvod na palubě USS Khe Shan, kde se nenásilně naučíte základní ovládací prvky a střelbu na pohyblivé i nepohyblivé cíle, zaslouží pochvalu. Stejně dobrá je pak i první ostrá mise, ve které máte za úkol vyhodit do vzduchu nepřátelskou radiostanici a splnit i spoustu vedlejších úkolů. Kampaň pak pokračuje v podobném duchu a vy si prostě vychutnáváte, jak je ArmA 2 propracovaná. (Více o hře)

Závodní hry

Renesance závodního žánru se tento rok na PC neděla, ale přesto se urodilo několik zajímavých titulů, které by neměly ujít milovníkům rychlé jízdy a vůně spálených gum. Přestože se všechno nese spíše v rámci arkád, myslím si, že ani ti nejzapřísáhlejší realisté tentokrát neodolají a aspoň jeden z titulů na svém volantu vyzkoušejí – láska je sice mocná čarodějka, ale hry, ty jsou sakra pořádní mágové.

Colin McRae Dirt 2

Závodní série pojmenovaná po tragicky zesnulém rallye závodníkovi je pořád dost populární na to, aby se udržela na špici. K tomu ji pomáhá jak pestrá herní náplň a realistický závodní model, tak nejnovější technické vymoženosti – druhý Dirt totiž jako jeden z mála plně podporuje DX 11 a dává to všude okázale najevo. Pokud se tak chcete trošku ušpinit, máte jedinečnou možnost.

dirt_01.jpg dirt_02.jpg

[Petr Kolář]: U mnoha her si můžete stěžovat na opakování stále stejných věcí. Fanoušci závodních her si na to už do jisté míry zvykli, naopak by jim mohlo vadit příliš časté střídání závodních stylů. Už asi tušíte, kam mířím, protože Dirt 2 se pohybuje přesně na druhé hranici, ale nepřekračuje ji ani o krůček. Přináší tak občas až šílené množství různých možností, s nimiž se však dokáže hráč poměrně v pohodě poprat. (Více o hře)

Need for Speed: Shift

O přeřazení na vyšší rychlostní stupeň se série Need for Speed pokoušela několikrát, ale zdá se, jako by ji to vyšlo právě až s letošním Shiftem. Čert totiž vzal tuning, totálně arkádový model a zatáčení o betonovou stěnu – Shift se vrací ke kořenům série a bere si za vzor dosud nepřekonané Porsche Unleashed, aby vytřel zrak všem potencionálním konkurentům. Král je mrtev, ať žije král!

VIDEO: 2180 'Need for Speed: Shift - launch trailer'

[Petr Kolář]: Pro samé peníze, zkušenosti, hvězdy a vozy jsem se vlastně ještě nedostal ani k vlastní jízdě. První dojem většiny hráčů, mne nevyjímaje, je přehnaná klouzavost vašeho vozidla. Pak jsem si ale vzpomněl na historku se smykem na Masarykově okruhu, a uvědomil si, že systémem brzda-plyn naplno se asi moc daleko nedostanu. Stačí přitom sledovat klikatící se křivku ideální závodní stopy pod sebou, ta také napoví, kdy už je vhodné brzdit. A právě zpomalování do zatáček se ukazuje jako podobně kritické místo, jako je tomu v reálných závodech. (Více o hře)

Burnout: Paradise

Pro PC vyšel Burnout až tento rok a mimo poměrně značné příchuti konzolovitosti zachutnal všem bez rozdílu – arkádový model dotažený k dokonalosti, jeden, dva zajeté závody a hlavně pestrý výběr herních stylů spolu s širokým výběrem vozidel a uvěřitelným jízdním modelem katapultoval Burnout do závodní smetánky. Nutno uznat, že v ní pálí pneumatiky a skáče přes mosty právem.

VIDEO: 1131 'Burnout Paradise - zkouška motorky'

[Jakub Kovář]: Neváže vás žádná nutnost dojet přesně ten jeden prokletý závod, který už hodinu nemůžete udělat, abyste si odemkli další vozidlo. Můžete si svobodně vybrat z nabídky celkem stodvaceti tratí a je jen na vás, jestli se budete radši vyžívat v masivních bouračkách či v poněkud obvyklejších trasách vedoucích z bodu A do bodu B nebo se rozhodnete pro cestu řidiče – kaskadéra. Osobně za nejnáročnější považuji právě posledně zmíněný typ jízdy, protože pokud chcete získat slušné skóre, musíte Paradise znát možná ještě trochu lépe, než své vlastní boty. (Více o hře)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,