Téma: Nejlepší vánoční nákup

Venku už poletuje sníh, noci jsou čím dál delší, v oknech domů začínají blikat první svíčičky. Vánoce jsou za dveřmi. A s nimi i doba nákupů krásných dárků pro naše blízké. Povězme si tedy něco o tom, co by se klidně mohlo objevit i pod vaším stromečkem.
Kapitoly článku

RPG

Dungeon Siege II
Cena:
1000,-
Doupě.cz: 8/10
Recenze

RPG předvánoční trh je chudý trh. Ano, je to tak, RPG hry svůj boom bohužel už zažily a nyní se musíme spokojit vždy tak se dvěma či třemi alespoň nadrpůměrnými tituly na půl roku. Naštěstí je ale absence kvantity nahrazena kvalitou, a tak se nám urodilo hned několik skvělých kousků. Začněme pěkně od začátku - Dungeon Siege II, pokračováním jedněmi proklínané, druhými do nebe vynášené RPG hry, ve své době konkurující Diablu II. Bez delšího povídání se jedná o velice dobrý sequel, který se rozhodně nemá za co stydět. Kráčí pevně ve šlépějích svého předchůdce, přináší ještě zběsilejší a ještě krásnější fantasy řež, klišoidní epický příběh a hory nepřátel na pokosení. Pro milovníky ryze akčních RPG je tedy DSII sázkou na jistotu.

Fable: The Lost Chapters
Cena:
1200,-
Doupě.cz: 9/10
Recenze

Kouzelné RPG od Lionhead studios a Petera Molyneuxe. No co říci víc? Snad jen že takový počin jsme tu již dlouho neměli a že se již teď Fable zapsalo do herních RPG dějin tučným písmem. Vždyť kde jinde najdeme tak živoucí svět, měnící se v závislosti na každé vaší provedené akci, hrdinu, kterého si můžete postupem času přetvořit přesně do té podoby, v jakého chcete mít, a příběh, překypující pohádkovou přitažlivostí? Kdo si navíc hru bude chtít užívat, dostane se mu víc než dvacet hodin bezkonkurenční zábavy, což je plus, jímž se může pochlubit jen nemnoho současných her. Proto tedy berte všemi deseti.

X-men 2: Legends
Cena: 1000,-
Doupě.cz: 8/10
Recenze

Vedle Quake IV se vývojáři z Raven Software před nějakou tou dobou pustili také do titulu na motivy komixů X-men. A již to samo o sobě, podporováno mocným vydavatelem Acitivision, znělo jako rajská píseň pro milovníky Wolverina, Storm, Cyclopa a profesora Xaviera. A jakmile uslyšíte, že v tomto titulu budou bojovat po boku s Sabertoothem, Mistique a dokonce i samotným Magnetem, jen těžko zůstanete nezaujati stát. Více se dozvíte v recenzi od Davida Slámy, která tuto překvapivě skvělou hru vystihuje do posledního puntíku. A rovněž samozřejmě i po koupi, která vás bude stát necelou tisícikorunu.

Další RPG, které stojí za pozornost:

Metalhearth
Cena: 600,-
Recenze
Vzhledem k malé konkurenci se do titulů, stojících za pozornost, dostává i průměrná falloutovka Metalhearth. A vemte jed na to, že čest svému vzoru rozhodně nedělá. Nabízí pár vesměs dobrých momentů, ale i tak se jedná o velice slabý odvar legendy tohoto žánru. Zaujmout může snad jen cena, ale i ta je možná moc vysoká.

Adventury

Fahrenheit
Cena: 900,-
Doupě.cz: 9/10
Recenze

Hra Fahrenheit, kterou byste v Americe našli pod název Indigo Prophecy, vykročila odvážně do neznámých vod a tento pokus se jí řádně vyplatil. Vývojáři z francouzského Quantic Dreams svůj projekt náležitě provařili skrz herní média, pěkně nás všechny natěšili a nakonec vydali hru, která se rozhodně nevídá na každém rohu. Spojení skvělé atmosféry, originální a chytlavé zápletky, filmového zpracování, podivného, záhy však intuitivního ovládání, pěkné grafiky a v neposlední řadě perfektní hratelnosti ostatně také nejsou pozitiva každé druhé hry. Fahrenheit je ale má a to měrou pěkně vrchovatou. Pravda sice je, že občas přijde stereotyp a frustrace z poměrně obtížných akčních scén, i tak se ale jedná o vysoce nadprůměrnou a hlavně vskutku revoluční hru, což již samo o sobě je něco. Těch 900,- Kč vás tedy určitě nezabije.

Žhavé léto 3 a půl
Cena:
900,-

„Honza Majer velkej frajer“ se vrací na naše monitory a to již ve třetím pokračování adventury Horké léto. Ptáte se proč „Žhavé“ léto? A proč 3 „a půl“? Jednoduše proto, že se vývojáři z pražského Centauri production neshodli na koupi ochranné známky s původními majiteli, a tak to vše museli pěkně zaonačit. Nic to ale nemění na tom, že Majer je stále stejný smolař, že pro vtip si stále nechodí daleko a že hraní jeho hry je stále perfektní zábava. Známý point and click systém byl v pěkném 3d prostředí nahrazen ovládáním na šipkách a na myši, rozhodně se ale nejedná o nějaký zápor, jelikož je vše pěkně jednoduché a uživatelsky přítulné. A vůbec, celá hra je naprosto oddechový počin, zábava je proto zaručena. Fanoušci minulých dílů si tak mohou bez obav přidat do své sbírky i ten třetí. Nebudou zklamáni.

Myst V: End of Ages
Cena:
900,-

Páté a také poslední pokračování legendárního Mystu mělo být nejlepším dílem série, přesto se však jedná „jen“ o velice dobrou adventuru. Klasický herní styl viděný z pohledu první osoby, ovládaný pouze myší, zůstává, jenom prostředí se mění. Přechodem do 3d hra sice netrpí, přesto však prostorové ztvárnění ubralo na detailech prostředí, což je rozhodně bod dolů. Zato však tentokrát máme již opravdovou volnost v pohybu, což je jednoznačné plus. Od grafického ztvárnění se čekalo mnoho a možná právě to bylo příčinou lehkého zklamání – jedná se „pouze“ o vysoký nadstandard. Příběh je i tentokrát velice dobrý, ovšem ne překvapující. I tak se však koupě Mystu V na celé čáře vyplatí, zvláště když stojí pouhých devět set korun.


Další adventury, které stojí za pozornost:Harry Potter a Ohnivý pohár
Cena: 1400,-
Recenze
Pro fanoušky obrýleného čaroděje povinnost. Všechny aspekty jsou dotažené do příjemné roviny, nic nezdržuje hraní, atmosféra je dobrá a grafika perfektní. Bohužel, stále je to hra jen a jen pro fanoušky filmu a knihy. A navíc ještě za poměrně vysokou cenu.

Polda 5
Cena: 600,-
Recenze
Další pokračování známého Poldy. Hra, která možná excelovala před osmi lety, nemůže již však dnes nikoho ničím překvapit. Místy trapný humor, slabé dialogy, krátká hrací doba a lehká obtížnost navíc k hodnocení nijak nepřidá. Přesto si ale fanoušci série přijdou i tentokrát na své. Velkým plusem je navíc cena.

And There Were None
Cena: 900,-
Dílo podle knižního námětu od Agathy Christie vás příjemně překvapí perfektním příběhem, postavami, atmosférou a několika možnými konci. Horší to již je s grafickým zpracováním a hudbou. Pro spisovatelčiny fanoušky povinnost, pro ostatní dobrá hra s tuhou konkurencí...

Cesta kolem světa za 80 dní
Cena: 900,-
Adventura podle stejnojmenné knihy Julese Verna se může pyšnit obrovským a žijícím světem, dobrou atmosférou, herní délkou a krásnou grafikou. Horší to již je s postupným nástupem stereotypu, který hru pohřbívá zaživa.

Still Life
Cena:
900,-
Od autorů skvělé Syberie přichází na trh hororový thriller, který se může blýsknout hlavně svojí atmosférou, příběhem a technickým zpracováním. Bohužel, nevyvážená obtížnost a nevalná délka si bere svoji daň. I tak se ale určitě jedná o dobrou volbu.

Tak, a jsme u konce. Pokud jste článek procházeli podrobně, určitě již jste si vybrali svého favorita a není proto důvod nechat své nejbližší čekat. Alr hlavně nezapomeňte – šťastné a veselé!

Témata článku: , , , , , , , , , ,