Téma: Série Metal Gear, legenda stealth akcí – 1. díl

Ještě před recenzí jedné z nejočekávanějších her současnosti máte příležitost vzpomenout na zrod kultu. Co bylo před Metal Gear Solid 4?
Kapitoly článku

Závislost jménem Solid

Solid_Snake.gifDlouho, předlouho se o sérii Metal Gear ani nešpitlo, ale v útrobách Konami věděli, která bije. Už v roce 1994 probíhaly práce na dalším pokračování pod názvem Metal Gear 3, určeném pro platformu 3DO. Konzole si vedla velmi špatně a vývoj přesunul na novou platformu,  Playstation. Doprovázená spoustou trailerů, herních ukázek a masivní reklamní kampaní, spatřila hra světlo světa roku 1998, nyní už pod názvem Metal Gear Solid.

Nový název vznikl z důvodu malé známosti předchozích dílů, a to hlavně ryze japonského Metal Gear 2. Nicméně to nebránilo tomu, aby se ze hry stal absolutní trhák s celosvětově prodanými přes 6 milióny kopií.  Později vyšel i přídavný balíček Metal Gear Solid: Special Missions (bylo nutno dokoupit samostatně u PSX verze) obohacující původní hru o desítky virtuálních misí, které se postaraly o hodiny a hodiny další zábavy. PC verze měla tyto mise už se základní hrou.

Tentokrát se děj odehrává v roce 2005, kdy se na Aljašce na ostrově Shadow Moses odehraje povstání elitní jednotky FOXHOUND a geneticky upravené armády. Jejich požadavky jsou prosté – pod hrozbou nukleárního útoku vyžadují pozůstatky Big Bosse, legendárního vojáka a úhlavního nepřítele v minulých dílech. Roy Cambell povolává do akce vysloužilého Solid Snakea a zadává mu dva cíle mise. Zaprvé, najít a zachránit šéfa společnosti DARPA Donalda Andersona a prezidenta ArmsTechu, Kennetha Bakera, kteří jsou držení jako rukojmí.

A zadruhé, zjistit možnost nukleární hrozby a případně ji zastavit. Snake oba držené najde, ale ti záhadně umírají na infarkt. Cestou za zjištěním nukleární hrozby postupně potkává jednotlivé členy FOXHOUND, které úspěšně eliminuje – až na Revolvera Ocelota. Ten utíká o ruku kratší po konfrontaci s kybernetickým ninjou, z něhož se vyklube Grey Fox, Snakeův bývalý přítel. Později hlavní hrdina pozná šokující pravdu – on a vůdce povstání, Liquid Snake, jsou genetickými klony Big Bosse.

 mg_11.jpg mg_12.jpg

Navíc nukleární hrozba je více než reálná, jelikož se na základně ukrývá nový typ Metal Gearu, s kódovým označením Rex. Snake se s Metal Gearem, pilotovaným Liquidem, utká a díky pomoci kyber ninji vyhraje. Grey Fox při tom ale definitivně přijde o život. Snake nakonec v pěstním souboji porazí i Liquida, i když dorazit ho musí Foxdie, experimentální virus nasazený do Snakeova těla, aby zneškodnil všechny, kdo by mohli utajení Metal Gearu ohrozit (jako Donald Anderson a Kenneth Baker, takže žádný infarkt, ale Foxdie). Jedinými přeživšími incidentu jsou tedy Hal Emmerich aka Otacon, muž stojící za vývojem Rexe a Snakeův budoucí nejlepší přítel a Meryl Silverburgh, dcera Roye Cambella a žena, která dokázala získat Snakeovo srdce. Všichni tři jsou prohlášeni za mrtvé.

Metal Gear Solid představoval opravdový trhák. Zasloužila se o to hlavně pravá filmová atmosféra, navozená precizními in-game cutscénami a naprosto bezchybným dabingem. Nebýt kvalitního a strhujícího příběhu, nikdy by se z téhle hry nestal takový kult, jakým bezesporu je. Byly to ale i skvělé herní mechanizmy, které hráče oslovily – i když se hodně kopírovalo z předchozího dílu. Hideo Kojima si dal za cíl vytvořit nejlepší Playstation hru a povedlo se. Je to ale konec? Samozřejmě že není. Firmě Konami se náramně líbily penízky v prasátku, které jim hra vydělala. Navíc měl Kojima pořád příběh na vyprávění a když se jedna a jedna dají dohromady, vznikne nám dva. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, další díl, určený pro konzoli Playstation 2. Ovšem ten si necháme až na příště.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,