Téma: Série Metal Gear, legenda stealth akcí – 2. díl

Pokračujeme v pouti za minulostí této herní legendy, příběhy Solid Snakea nekončí. Tentokrát se svezeme na vlně konzolí další generace.
Kapitoly článku

Když v jakékoli hře vidím tlumič přišroubovaný na hlavni pistole a chlápka připlácnutého ke zdi, automaticky se mi vybaví série s názvem Metal Gear. Je mezi námi už velmi dlouho, ovšem až díl pro PlayStation, Metal Gear Solid z roku 1998 (skončili jsme jím v minulém díle), se postaral o masové šílenství po celém světě. Příběh a atmosféra dostali neuvěřitelné grády, tudíž je vcelku pochopitelné, že nejeden hráč pří závěrečných titulcích potlačil slzu dojetí a začal netrpělivě prolistovávat herní magazíny, či surfovat po internetu s cílem najít co nejvíce informací o dílu nastávajícím. A hlavně s cílem zjistit datum vydání. 

Když v roce 2000 spatřila světlo světa konzole nové generace, PlayStation 2, bylo hned jasné, kde se nový díl objeví

Čekání sice nebylo tak dlouhé, jako na PSX titul, ale i tak se člověk neubránil častému kousání si nehtů. Když v roce 2000 spatřila světlo světa konzole nové generace, PlayStation 2, bylo hned jasné, kde se nový díl objeví. Potvrdily to později i rozhovory s tvůrci a vypuštěné trailery, které vlnu nedočkavosti ještě více rozproudily. To samé se dá říct i o demoverzi hry, přibalené ke Kojimově bokovce Zone of Enders. Nakonec ale bylo všemu čekání konec a den D konečně nastal – roku 2001 se na pultech obchodů objevily krabičky s nápisem Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty a mánie mohla pokračovat.  

mgs2_subs_01.jpgmgs2_subs_02.jpg
 

Začátek byl totožný s kapitolou odehrávající se v demoverzi – hlavní role se ujal všemi známý a milovaný Solid Snake, infiltrujíc se na tanker tajně převážející nový model Metal Gearu. V druhé kapitole se ale stalo něco, co nikdo nečekal a přičemž zatrnulo i těm nejodolnějším povahám. Roli hlavního hrdiny si totiž se Snakem vyměnil až příliš pohledný mladík Raiden, který mu sice - co do bojových schopností - mohl směle konkurovat, na poli charismatu ale ztrácel na celé čáře. Kdo taky kdy chtěl jako hrdinu chlapa silně připomínající ženskou. Rozpoutala se tak vlna nevole, samozřejmě hlavně mezi hardcore fanoušky, kteří si to prostě bez Snakea nedokázali představit. 

Vedle tohoto problému se vyskytnul ještě další, mohl za to tentokrát příběh hry. Ten dodnes zůstává plně nepochopen i lidmi, kteří se na jeho prezentaci přímo podíleli (nedávno to přiznal třeba David Hayter, dabér Snakea). Dokážete si pak představit, co to udělalo s neznalým hráčem. Jedná se tak převážně o dlouhý závěr hry, kde se uzluje, kombinuje a vysvětluje něco, o čem jste předtím neměli ani ponětí. I přesto si ale MGS2 odnesl příznivé reakce kritiků, po čase přebolel i problém s Raidenem. Zasloužila se o to hlavně herní stránka, která díky novým mechanizmům nabyla úplně nové dimenze – střílení z vlastního pohledu, zavěšení se za zábradlí či mnohem vyspělejší umělá inteligence nepřátel jsou jen příklady z nového a propracovanějšího systému. Ač tedy příběh a hlavní hrdina v určitém směru zklamali, vše vynahradila čistá esence hratelnosti. V roce 2002 vyšla i vylepšená verze hry pod názvem Metal Gear Solid 2: Substance, která obsahovala jak původní titul, tak bonusy v podobě virtuálních a alternativních misí či dokumentů o vzniku projektu.  

Dva roky po incidentu na Shadow Moses, roku 2007, se díky Ocelotovi a jeho zneužití ukradených plánů na černém trhu rozšířil Metal Gear Rex po všech vyspělejších státech světa. Existuje však skupina, která si bere záchranu světa na triko a postupně kráčející tanky odstraňuje, skupina jménem Philanthropy. Jejími členy jsou mimo jiné i Solid Snake a Otacon, kteří na úspěšnosti skupiny mají tu největší zásluhu. Jednoho dne se dovědí o možné existenci nového Metal Gearu s kódovým označením Ray, vyvinutém americkým námořnictvem za účelem likvidace všech starších modelů, hlavně tedy populárního Rexe. Má být tajně převážen na tankeru směřujícím na neznámé místo, přičemž Snakovým úkolem je zajistit důkazy o jeho existenci. Tanker spolu s ním ale napadnou ruští vojáci v čele s Revolverem Ocelotem, ten ale nakonec ukáže svou loajalitu záhadným Patriotům a sám s Rayem uprchne. Tanker se při incidentu potopí a Solid Snake je prohlášen za mrtvého. 

Když na Shadow Moses Ocelotovi usekl Gray Fox ruku, nechal si později chirurgicky připevnit tu Liquidovu

O další dva roky později je na čističce Big Shell, situované na místě havárie tankeru, skupinou Dead Cell vzat jako rukojmí prezident spolu s několika dalšími lidmi. Na jejich záchranu je vyslán muž s kódovým označením „Snake“, později ale přejmenován na „Raiden“. Zjistí, že za celým incidentem stojí člověk, který si říká Solid Snake, ovšem později se z něj vyklube Solidus Snake, další bratr Solida a Liquida a bývalý prezident George Sears. Jeho pomocníkem je Revolver Ocelot, který dostává záhadné záchvaty, které se nakonec ukážou jako reakce na přítomnost pravého Solid Snakea, převlečeného za velitele jednotky SEAL. Když na Shadow Moses Ocelotovi usekl Gray Fox ruku, nechal si později chirurgicky připevnit tu Liquidovu. Ovšem vždy v Snakově přítomnosti získává nad tělem kontrolu Liquid, i když příčina je neznámá.  

mgs2_01.jpg

Raiden se utkává se členy Dead Cell a postupně vítězí, ovšem Solidus se svého cíle nevzdává, a to odhalení členů Patriotů, záhadné skupiny, která má pod kontrolou dění celého světa. Následuje odhalení dalšího gigantického Metal Gearu, nyní pojmenovaného Arsenal Gear, který ovládá skrze umělou inteligenci veškerá multimédia a komunikaci Spojených států. Do všeho je zapletena Otaconova nevlastní sestra, která Arsenal naprogramovala a která nakonec vytvořila virus schopný jej zničit, po jeho nasazení ale umírá. Dojde na konfrontaci s Revolverem Ocelotem, kterého však Liquidova mysl ovládne a s Rayem zmizí neznámo kam. Raiden se utká se Solidusem a vítězí. Snake pátrá po Patriotech, nakonec ale zjišťuje, že jsou přes sto let mrtví.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,