Téma: Série Metal Gear, legenda stealth akcí – 2. díl

Pokračujeme v pouti za minulostí této herní legendy, příběhy Solid Snakea nekončí. Tentokrát se svezeme na vlně konzolí další generace.
Kapitoly článku

V tu dobu chystané pokračování s číslovkou čtyři se vracelo zpět k událostem druhého dílu, ale Konami nezahálelo ani v rozvíjení toho s Big Bossem. Proto byl ohlášen projekt Metal Gear Solid: Portable Ops na handheld PlayStation Portable, jež chronologicky zapadal těsně za MGS3. Roku 2006 se tedy fanoušci vrátili do kůže Naked Snakea, jen ho tentokrát mohli brát všude sebou. Šlo o vydařený počin v sérii, který měl ale těžkopádné ovládání díky absenci druhé páčky. Fanoušky taky trochu zklamala prezentace in-game filmových scén, které byly vytvořeny jako pohyblivý komiks. Radostí ale byl návrat starých známých dabérů, kteří ale bohužel byli slyšet jen v nejdůležitějších pasážích. O rok později vyšel titul Metal Gear Solid: Portable Ops Plus, který se ale zaměřoval jen na online multiplayer.

Záměrně vynechávám rozbor všech ostatních spin-offů, aby nedocházelo ke zbytečnému zmatení, jelikož často nemá jejich příběh s hlavní linií nic společného


Posouváme se v čase o šest let po misi nesoucí název Snake Eater. Snake je držen v zajetí jeho bývalou jednotkou FOX, která se vzbouřila a skrze jejího velitele jménem Gene po Snakeovi požaduje finance skupiny Philosophers. Snake se ve vězení seznámí se zeleným baretem Roy Campbellem, se kterým unikne, ovšem je následně obviněn za vybuzení vzpoury. Jediným způsobem, jak své jméno očistit, je zatknutí Geneho. Utká se proto s několika členy jednotky FOX, kdy se po své porážce někteří z nich k Snakeovi přidají. Ničí experimentální Metal Gear RAXA a poté poráží Geneho, který se s ním podělí o své vizi izolovaného státu Army’s Heaven a dá mu všechny dostupné prostředky, které se ho týkají. Snake se jako hrdina vrací zpět do Států, aby založil novou speciální jednotku jménem FOXHOUND.

mg_acid.jpg mg_acid2.jpg
 

 Cílem tohoto článku bylo přiblížit či zopakovat dění v MGS univerzu, ovšem důraz byl kladen převážně na hlavní příběhovou linii. Záměrně vynechávám rozbor všech ostatních spin-offů, aby nedocházelo ke zbytečnému zmatení, jelikož často nemá jejich příběh s hlavní linií nic společného.

mgs3_subsis_01.jpg mgs3_subsis_02.jpg

Příkladem buď například titul Metal Gear Solid pro Gameboy Color, který ignoruje všechny díly od MG2 nahoru a který se proto nedá brát jako plnohodnotný díl. Ovšem to neznamená, že jde o špatnou hru, ve všem ostatním je totiž naprosto věrná (až je překvapivé, že jede na slaboučkém hardwaru GBC). Mezi další počiny lze taky připomenout PSP sérii s názvem Metal Gear Acid (prozatím vyšly dva díly), která je ovšem ve formě tahové strategie, což mnoho fanoušků neskouslo.

mgs3se_01.jpg mgs3se_02.jpg


Pokud jste tedy Metal Gearu neznalí, věřte mému doporučení a zkuste si nějaký díl, preferovaně z hlavní příběhové linie. Jestli totiž máte alespoň trochu rádi inteligentní příběh s tunou zvratů v kombinaci se skvělou hrou, je toto přesně pro vás. Metal Gear s námi byl, je a nejspíš bude, což potvrzují řeči Hideo Kojimy o pátém díle, a to se na pultech obchodů ještě pořádně neohřál ani díl čtvrtý. Holt, někteří lidé jsou nezastavitelní, ovšem v tomhle případě mi to vůbec, ale vůbec nevadí.
 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,