Téma: Xbox 360 - oficiálně v ČR

Válka next-gen konzolí má zatím jediného vítěze – Xbox 360. Právě mašinka od Microsoftu se totiž jako jediná z velké trojice už přes rok prodává. A od zítra oficiálně vstoupí i na náš trh. Co od toho očekávat? Má smysl investovat do nové platformy? Nejen to se dočtete v našem velkém tématickém článku.
Kapitoly článku

Martin Boček, šéfredaktor

Až donedávny byl mým jasným favoritem mezi konzolemi PS3, následovaný Wii a potom někde Xboxem 360. Vše se ale změnilo, když jsem připravova trailery na stánek Doupěte na Invexu. Tehdy jsem si uvědomil, že když projdu nejočekávanější hry tak, jak jsme je v redakci dali dohromady, jsou 2 exkluzivně pro PS3, 2 pro Wii a ten zbytek si zahraju jen (nebo i) na Xboxu 360. A navíc teď se objevily zprávy, že MGS4 dost možná nebude PS3 only... Jistě, nakonec budu doma mít všechny tři nové konzole. Ale argument Microsoftu, že za cenu PS3 si pořídíte Xbox 360, Wii a ještě vám nějaká ta hotovost zbyde, nyní pro mne dostal zcela nový smysl.

Petr Kolář, vedoucí zpravodajské sekce a zástupce šéfredaktora

I když byla konzole Xbox 360 od počátků provázena spíše problémy, zdá se, že konečně nadešla dobrá doba pro její pořízení. Microsoft bude muset držet ceny proklatě nízko s příchodem dvojice konkurenčních přístrojů, stejně tak se přivalí drobná tsunami nových her. A všichni tak nějak cítíme, že se na tuto chvíli schovávají ty největší hity. Navíc už má konzole Xbox 360 za sebou snad všechny dětské nemoci a čeká ji jen vzestup. Přitom má snad nejblíže k PC, což by ji mohlo učinit ideální přechodovou platformou pro hráče, kteří nechtějí složitě instalovat, ale také se nechtějí vzdát některých typických rysů hraní na počítači.

David Sláma, vedoucí PC sekce

Kolem Xboxu 360 jsem poměrně dlouho jen chodil v redakci a nadával na jeho velikost i hmotnost (když jsem jej potřeboval někam přenést, abych měl místo). Při pohledu na ovladač jsem jen utrousil něco o velikosti, pochybné ergonomice i designu a těšil se na klid domova a PS2 s Dualshockem. Pak se to ale nějak semlelo a já si na chvíli Microsoftí next-gen konzoli odnesl domů spolu s Test Drive Unlimited. A budu upřímný - už na ni šetřím. Budoucnost hraní prostě je v konzolích a Xbox 360 si po prvotních porodních bolestech podle mého dokázal vydobýt své místo pod sluncem. Má slušné předpoklady stát se jakousi domácí multimediální platformou zahrnující hudbu, filmy i hry, a to v elegantní a moderní podobě. Nemluvě o ovladači, který je zatím tím nejlepším gamepadem, jaký se mi dostal do rukou.

Martin Demiger, zpravodajská sekce

Nevím proč, ale dění kolem Xboxu 360 prožívám daleko méně než ostatní. Tato konzole je sice skvělá, ale nenabízí nic neobvyklého. Úžasná grafika? Tu bude mít PS3 taky. Exkluzivní tituly? Nic, co by neměly i jiné konzole. Na druhou stranu musím přiznat, že se Microsoft opravdu vytáhl a že Xbox sice dorazil na trh s velkým předstihem oproti konkurentům, ale nevypadá to, že by vůči nim měl v budoucnu nějak ztrácet. A kdybych si měl vybrat tituly ze kterých / na které se těším, musím zmínit báječný Table Tennis (slint, slint grafika) a Lost Planet (kombinaci Věci a Vetřelce si nenechám ujít).

Lenka Vlková, konzolová sekce

Ještě donedávna jsem byla velkou odpůrkyní XBoxu a nikdy by mě nenapadlo, že si jednoho dne budu chtít koupit jeho next-gen verzi. Nicméně Microsoft při přípravě na next-gen válku neponechal nic náhodě a vyskytlo se několik titulů, kvůli kterým se můj postoj začal pozvolna měnit. K mému podivení však hlavním tahákem není jméno Hironobu Sakaguchiho a jeho společnosti Mistwalker, jejíž chystané tituly Blue Dragon a Lost Odyssey nepochybně budou výborné hry. První titul, který se mi i přes průměrná hodnocení zalíbil - Enchanted Arms - si sice jednou možná zahraji na PS 3, ale Trusty Bell (v Americe jako Eternal Sonata) se nejspíš z XBoxu 360 nehne. Kouzelné RPGčko o posledních okamžicích slavného Chopina – no nezní to krásně? Počkám si, jak to dopadne a možná se jednou vedle PS 3, jejíž koupi se prostě nevyhnu objeví i XBox 360.

Témata článku: , , , , , , , , ,