Temná strana eSportu: videoherní steroidy a další vylepšováky

Ne každý z nás má na to stát se tím nejlepším z nejlepších. Co když ale k úspěchu existuje zkratka?

Bývalý profesionální hráč Halo, Matthew „MellowMajik“ Murphy, se snaží stát slavným streamerem a udělat si ze své lásky ke hraní her kariéru. Má tedy cíl, má i plán. Jakmile přijde páteční večer, přichází domů a je odhodlán plně se ponořit do své oblíbené hry Fortnite. Než se však Murphy naloguje, polyká pilulku, o které je přesvědčen, že mu pomůže stát se tím nejlepším hráčem, jakým může být.

Stejně jako všechny jiné sporty, i eSport se potýká s hojným zneužíváním látek zvyšujících výkon. Profesionální hráči se čím dal častěji obracejí k lékům jako je Adderall, Ritalin či Vyvanse. Ty totiž údajně zrychlují reflexy a zajištují ostré soustředění na dění ve hře.

adderall.jpg

Světový šampion ve hře Call of Duty, Adam Sloss, který je znám pod přezdívkou KiLLa, pro Washington Post uvedl, že braní drog v tomto odvětví není mezi hráči zrovna tajemstvím. Nikdo o tom nemluví, protože v tom jedou všichni,“ říká Adam a přiznává, že byl na herních akcích velmi často svědkem zneužívání Adderallu a podle něj se jedná o zásadní problém. Byl to také jeden z důvodů, proč hraní na profesionální úrovni pověsil na hřebík.

Co je to Adderall?

Adderall je amfetamin a psychostimulant, který se používá ke zvýšení mentální bdělosti a aktivity. Hojně se lékaři podává k léčbě pacientů s ADHD ke zvýšení schopnosti soustředění se. Pakliže je člověk zdravý, pociťuje zvýšenou pozornost a energii. Jedná se o stimulant, na který si uživatel rychle vypěstuje závislost.

Pervitin, kokain..

To vše patří do kategorie stimulantů

ovlivňujících dopamin.

Tato látka totiž zvyšuje tvorbu dopaminu. Lidský mozek je zvyklý za normálních okolnosti dostávat dávky dopaminu po malých douškách, v případě užití Adderallu ho mozek dostane takové množství, že ho brzy přijímá jako svůj standard. Jinými slovy, vzniká tolerance, a z toho důvodu se ona droga musí užívat častěji nebo ve větších dávkách, aby mozek dostal svou kýženou dávku dopaminu, a uživatel stále pociťoval neméně kýžený efekt. 

Problém nastává, kdy člověk s drogou přestane. Lidské tělo totiž normálně netvoří dopamin v tak vysokých poměrech. Dopamin hraje zásadní roli ve vzniku naší motivace, cítění emocí a pocitu radosti. Pokud Adderall užíváme delší dobu a ve velkých dávkách, v moment, kdy s ním přestaneme na určitou dobu než se zotavíme (což může trvat měsíce), přestáváme úplně cítit tyto tři důležité vjemy.

Jak se to projeví?

Pocitem prázdnoty a beznaděje, extrémní ztrátou zájmu (o vše), frustrací, minimální či maximální touhou po spánku, hladem a tak dále a tak dále. Zkráceně, veškerá zvýšená pozornost a energie je v tu ránu nejen pryč, ale několikanásobně snížená od obyčejného normálu.

Murphy, o kterém píšu na úplném začátku, ke své zpovědi dále dodal: „Bez Adderallu  bych byl obvykle vyčerpaný, unavený a ztratil bych motivaci už po několika hodinách. S Adderallem jsem schopný hrát až 12 hodin, a to lépe než kdy jindy.“

esports1.png

Doba eSportová

Již dlouhá léta se předpokládá, že profesionální hraní her jednoho dne bude vnímáno se stejnou vážností jako fotbal, hokej a ostatní tradiční sporty - toto je jeden z mnoha problémů, proč to tak zatím není.

Největší výhra?

349mil Kč ve hře Dota 2.

Vyřešit tento palčivý problém totiž nebude jen tak, protože na Adderall je údajně snadné, pod falešnou záminkou, získat legitimní předpis. Jak tedy zjistit, zda hráč opravdu potřebuje tento lék brát? Veškeří účastníci ESL se musí podrobit povinnému dopingovému testování, pokud má však hráč Adderall předepsaný doktorem, může ho libovolně užívat i v průběhu samotných zápasů.

Zdánlivě neřešitelným problémem jsou také online turnaje. Neexistuje proveditelná metoda, jak zjistit, zda hráči k výhře nepomohly jisté látky, které zvýšily jeho výkonnost.

V dnešní době jsou také čím dál oblíbenější různé volně prodejné kofeinové tabletky určené hráčům. Poněvadž nejsou nelegální, mají být na vrcholných esportových kláních povoleny? A pokud ne, je možné je vůbec zakázat? Kofeinové výrobky a energetické nápoje jsou častými sponzory esportových soutěží, a jejich připsání na černou listinu ponese značné finanční zatížení pro pořadatele lig, stejně jako pro profesionální hráče.

Nejvýdělečnější hráč?

Johan "N0tail" Sundstein

s celkovým ziskem 155mil Kč.

Jedno je však jisté - eSport roste každým rokem, stejně jako jeho prize pooly a tento trend zjevně už nic nezastaví. Esport tady prostě s námi bude a ačkoliv i dnes stále není mnohými brán vážně, velmi brzy bude. Vzpomeňme si, jak vypadal Esport před dvaceti lety a jak vypadá dnes? A co teprve za dalších dvacet? Třicet? Čtyřicet?

Co s tím?

Vyřešení dopingové otázky je jedním z hlavních témat, které ligy a organizátoři esportových turnajů budou muset zodpovědět, aby se tak skutečně jednoho dne stalo. Možné cesty se momentálně jeví jenom tři a ani jedna z nich není úplně optimální:

  1. Můžeme užívání léku na ADHD zakázat úplně.
    • To poškodí hráče s jejich legitimními diagnózami.
  2. Můžeme začít testovat hráče na přítomnost Adderallu a povolit ho lidem, kteří jej mají předepsán.
    •  Což bude nabádat zdravé hráče ke snaze jej získat legální cestou.
  3. Můžeme problém zcela ignorovat.
    • Ignorování dopování (neboli brání drog) bude v očích fanoušků, diváků, široké veřejnosti či samotných hráčů zpochybňovat profesionalitu a integritu tohoto novodobého sportu. Nemluvně o důsledcích přehlíženého nebezpečí, která pro hráče představuje zneužívání zmíněných látek.

Již dnes mnoho mladých lidí a dětí sní o kariéře ve videohrách. Předpokládejme, že popularita profesionálního hraní nepřestane růst a bude se vědět, že existují látky, díky kterým ze sebe hráči dokážou vymáčknout lepší výsledky. Nevypěstuje se tak částečně novodobá generace narkomanů závislých na stimulantech?

Diskuze (24) Další článek: Sci-fi akce Returnal láká na další várku akčního nářezu v novém deníčku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,