Temný Level 116: Doom a vetřelec Giger

Vzhledem k datu vydání se to zdá prakticky nemožné, nicméně je to pravda. Díky vřelým vztahům s Activisionem se v srpnovém Levelu můžete začíst do recenze DOOMa 3, z níž se samozřejmě stal tahák čísla podpořený netradičním provedením obálky. Mimo pekla však na vás čekají i další zajímavé recenze – Gooka 2, Spider-Man 2 – a dostane se i na jednu netradiční návštěvu.
Kapitoly článku

Hned na úvod musím s lítostí přiznat, že dnes to bude trochu nuda. Ovšem pouze pokud patříte k té několikaprocentní menšině, která se necítí být zasažena fenoménem DOOM. Ostatní budou spokojeni. Odkaz na svou modlu najdou v recenzi, speciálním vzpomínkovém článku, na DVD, v úvodníku a koneckonců i v názorech redakce. Pravda, v posledních dvou jmenovaných soupeří o slávu se známým umělcem a tvůrcem alieního světa H.R.Gigerem. Srpnový Level je nad poměry temný.

Čerstvé zprávy

Ale začněme pěkně po pořádku – novinkovou rubrikou. Hned první článeček přináší osvěžující odklon od tradičního pojmově-popisného stylu. Nabízí totiž netradiční shrnutí všech her se stejnou tématikou, kterou je vietnamská válka. A je nutno dodat, že se jedná o příjemné zhodnocení podobných kousků. Konflikt, který byl ještě donedávna mezi vývojáři tabu, se nyní /po úspěchu českého Vietcongu) snaží zpracovat hned několik různých studií. Kdo však bude nejúspěšnější, ukáže až čas.

Stejně jako v případě série FIFA, které s přibývajícími léty až na výjimky klesá inovativnost ve prospěch onoho licencovaného pozlátka v podobě všech známých ligových soutěží. Toho loni využil japonský Pro Evolution Soccer 3 a letos se na jeho úspěchy pokusí navázat čtvrtý díl. Co nového přinese, to vám sdělí další z novinek. Podle všeho toho nebude málo.

Na své si v novém Levelu přijdou i zarytí fanoušci konzolového Eye Toye, protože věřte, nevěřte, něco podobného se chystá i na PC. Pouze se to bude jmenovat Camgoo, zábava by však měla zůstat konverzí nedočtena.

Co se týče tradičních rubrik, guláš je tentokrát takový mezinárodní (pojednává o výletu na Slovensko a přednostech tamních krajů), tradiční věštecké okénko chybí, a tak je jedinou novinkou v novinkové rubrice poněkud rozšířená verze release-listu pojednávající o zajímavých titulech na tři měsíce dopředu.

Tip: Nazujte si vietnamky – stručně a jasně o hrách z Vietnamu

Vítejte v temném světě

H. R. Giger je dnes již legendární umělec. Pokud vám jeho jméno nic neříká (podobně jako mně), určitě vám ke zorientování pomohou pojmy jako Vetřelec či Dune. Právě na nich se tento známý Švýcar podílel a za vizuální efekty Vetřelce dokonce obdržel Oscara. Ovšem tyto slavné fragmenty jsou jen zlomky jeho díla. Mnohem více se o něm a o samotném umělci dozvíte ze zajímavého tématického článku doplněného o svědectví a dojmy jednoho z jeho spolupracovníků. Celé téma stylově doplňuje dokument na přiloženém DVD.

Preview jsou vzhledem k prázdninovému období a nedostatku her k recenzi rozsáhlejší než obvykle. Nabitou rubriku startuje KOTOR 2, jež vyšel ze čtenářského hlasování, po němž následují první dojmy z graficky nádherně vypadající strategie Codename: Panzers a Worms se podobající hře Creature Conflict. Na své si přijdou i milovníci filmů. Prostřednictvím rozhovoru se pár zákulisních drbů z pozadí tvorby The Movies.

Představí se ale i Silent Hill 4, RTS od EA Armies of Exigo nebo německá Earth 2160. Sympatické je, že se v Levelu poslední dobou mění poměr mezi čistými preview a prvními dojmy ve prospěch druhých z nich. První dojmy jsou v aktuálním čísle hned tři.

Tip: The Movies – revoluční strategie nebo jen nudná hra o filmu? Autoři jsou si v rozhovoru poměrně jistí..

Na skok do pekla

DOOM, DOOM, DOOM. O žádné jiné hře v poslední době nebylo napsáno víc stran papíru než o tomto návratu legendy na monitory počítačů. Z řady nevybočuje ani Level, který dítku id softu věnuje sedm stránek recenze a čtyři doprovodnému článku. Ten se bohužel nevyhnul malým komplikacím. Na starosti ho asi měl grafik zblázněný do pekelných barev a podle toho to taky vypadá. Červené písmo na černém podkladě je sice DOOMu velice blízké, zato však neuvěřitelně nečitelné. Recenze (hodnocení 8,7) je v tomto naštěstí normální.

Vyjma kritiky aktuálního a pozadí vývoje prvního dílu DOOMu se v srpnovém čísle dočkáte vynesení ortelu nad akční strategii Soldiers: Heroes of WW2 (7,6) anebo Berušek 2 (7,5). Spider-Man 2, známý to komiksový rek, se ani v Levelu nedočkal slitování a byl jako všude na světě ohodnocen podprůměrnou známkou (4,5). Dlouho vyráběná Gooka 2 na tom byla rozhodně o mnoho lépe, nicméně vzhledem k tomu, že se jedná o titul směřující i do zahraničí, není 7,0 bodů žádným velkým úspěchem. A jelikož ani „Championship Manager v bruslích“ aneb NHL Eastside Hockeym Manager nedostal víc než sedm bodů, je jediným osmičkovým nedoomovým titulem Mashed, závody ve stylu Micromachines. Další recenze již bohužel plní spíše doplňkovou funkci.

Tip: Co jiného než recenze DOOMu 3?

Zpátky na zemi

I když jsou prázdniny, profesionální sportovci nezahálejí, stejně jako pravidelná progamingová rubrika, jako už obvykle doplněná multiplayerovou recenzí. Tentokrát byly prozkoumány taje hry pro více hráčů strategie Ground Control 2.

Hardwarová rubrika si všímá novinek na poli grafických akcelerátorů. V testu sice zvítězil kandidát od ATI, nicméně poslední vývoj událostí (převaha nVidie v DOOMu) ukazuje, že nejen hrubým výkonem živ je fps ve hrách. V časopise se také dočtete o PC ala Barebone – počítači v jedné malé krabici, který by se hodil designově do pokoje k hi-fi věži.

DVD

DVD tentokrát postihla menší nehoda. Ne, nejedná se o nahrazení plné hry jinou, Keltští králové tu jsou kompletně v češtině. Bohužel při tvorbě se do neznáma vypařila videa. Ty se sice fyzicky na disku nacházejí, nicméně jejich spuštění vás bude stát více kliků myší než obvykle.

Na DVD Levelu 116 nedopatřením "chybí" adresář Trailers – velice se omlouváme, ale při authoringu během generování UDF souborové struktury nastala chyba a způsob výroby dvouvrstvého DVD neumožňuje výsledný disk přímo zkontrolovat. Trailery na disku nicméně jsou, postup, jak se k nim dostat, je již komplikovanější.

Stáhněte si shareware program Isobuster (2 MB). Spusťte ho v režimu Free funct. only a otevřete DVD. Klikněte na ISO strukturu (červená ikonka vedle nápisu KELTOVE), vyberte adresář Trailers a nyní si můžete zvolit, zda chcete všechny trailery zkopírovat na harddisk (pozor, je jich 900 MB), nebo je po jednom přes Run spouštět. Ještě jednou se omlouváme.

Zdroj: Level


V druhé kapitole článku najdete kompletní obsah časopisu včetně obsahu CD i DVD přílohy.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,