Temple Run 2 – návrat legendy a rovnou zdarma (recenze)

Větší, hezčí a zábavnější. Ano, takto si představujeme správné pokračování!

Původní hra Temple Run byla vydána už před dvěma lety a nutno dodat, že její obrovské rozšíření mezi hráčskou komunitu se podařilo až s přechodem na free-to-play model. Myslím, že ani samotní vývojáři z Imangi Studios netušili, jaký právě vytvořili kult.

Čísla hovoří jasně a původní hru si stáhlo přes 170 miliónů uživatelů na celém světě. Po poněkud rozpačitém „mezititulu“ s podnázvem the Brave se hráči konečně dočkali pořádného pokračování.

Nový engine, nová prostředí

Programátoři a vlastně celý tým z Imangi Studios to vzali, jak se říká, pěkně od podlahy. Hra běží na zbrusu novém enginu, který vypadá parádně a dává vývojářům nové možnosti.

Temple Run 2 01.jpgTemple Run 2 02.jpgTemple Run 2 03.jpg

Díky tomu se tak podíváme nejen do okolí starých chrámů, ale také do džungle či do dolů. Framerate přitom ještě mírně narostl, takže se hra hýbe naprosto plynule na drtivé většině zařízení.

Ďábelsky prosté, pekelně návykové

Pokud jste náhodou ještě na Temple Run nenarazili, v rychlosti vysvětlím herní princip. Je to veskrze jednoduché. V kůži nebojácného dobrodruha á la Indiana Jones se snažíte utéct přerostlé nestvůře, která vás honí.

Upřímně nevím, o co se autoři přesně snažili, ale výsledek vypadá na jakousi mutaci opice a orla. Buď jak buď, budete muset být velmi rychlí a obezřetní. Jediné, co se po vás chce, je vlastně jen uhýbat nástrahám a sbírat mince, na které po cestě narazíte.

Pohyby na displeji tak budete přeskakovat a podklouzávat určité nástrahy, nakláněním přístroje zase uhýbat na pravou a levou stranu. Nic víc se po vás vlastně nechce, a ačkoliv hra po poslední větě vypadá nesmírně primitivně (což ve výsledku vlastně je), jedná se o nesmírně zábavný a chytlavý titul.

Milovníci překonávání high scores si vysloveně pošmáknou a budou se snažit v každém běhu nastřádat více a více bodů, a vyšplhat tak na žebříčku výše.

Omezená vyhlídka

Největší změnu je třeba hledat v grafickém provedení. Skvělé osvětlení a zbarvené okolí dodává hře ten správný šmak. Plynulé animace jsou také samozřejmě vysoce plusovými body. Má jediná výtka tak míří k vykreslované vzdálenosti. Ta nebyla nikdy v této herní sérii úžasná, nicméně v prvním díle byla dobře zamaskovaná všudypřítomnou mlhou.

 

Skvělé osvětlení a zbarvené okolí dodává hře ten správný šmak

 

Mlha se ve druhém díle neobjevuje a mnohdy se před vámi překážky objevují na poslední chvíli. Možná to má vést ke ztížení hry, nicméně vůbec by mi nevadilo, abych viděl trošku více před sebe. To platí dvojnásob v momentech, kdy vaše postava nabírá rychlost a neustále zrychluje.

Noví hrdinové

Jak už bylo naznačeno, Temple Run 2 je krásná hra, která navíc nabízí různé scenérie a především průjezd v důlním vozíku je velmi příjemnou novinkou. Také možnost výběru ze čtyř hratelných postav je vítanou novinkou, i když si je nejdříve budete muset odemknout svými výkony.

Temple Run 2 04.jpgTemple Run 2 05.jpgTemple Run 2 06.jpg

Za získané mince si můžete dokoupit fůru vylepšení jako například posunutý start o několik set metrů či navýšení hodnoty nasbíraných mincí. Tato vylepšení si aktivujete při hraní sami dvojťuknutím na displej. Tedy musíte nejdříve samozřejmě počkat, až nasbíráte určitý počet mincí a toto vylepšení se na displeji objeví.

Skvělá zábava a zadarmo

Všechny vylepšení je nadále možné upgradovat za premium gemy (herní měna). Ty sbíráte po cestě anebo si je můžete dokoupit za reálné peníze. Ony gemy budete ale spíše používat na obnovení života. Když umřete, je totiž možné použít jeden gem, a pokračujete dál.

Vzhledem k možnosti dokoupení gemů za reálné peníze se však naskýtá možnost pro bohaté hráče hrát prakticky nikdy nekončící hru, což mi přijde od vývojářů trošku nefér. Také mi chybí nějaké tlačítko „retry“, abych nemusel po skončení hry zase do hlavního menu a následně sledovat úvodní (byť krátkou) animaci.

iPhone
Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Arkády | Endless run hra
Výrobce: Imangi Studios | Webové stránky hry
  • Nové grafické zpracování
  • Různorodá prostředí
  • Návyková hratelnost
  • Reálné peníze ovlivňují žebříčky
  • Malá vykreslená vzdálenost

Jinak však ke hře nemám další výtky, a jelikož se jedná o hru zadarmo, vřele ji doporučuji.

Váš názor Další článek: Borderlands 2 běží v pohodě na Project Shield, podívejte se

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,