TES Online: Elsweyr - Pozor na draky a nemrtvé! | Recenze

The Elder Scrolls Online vydalo nové DLC. V něm se utkáte s draky i s nemrtvými, stanete se hrdinou zvířecí rasy Khajiitů a budete moci být nekromancerem. Je to ale zábava?

Co baví

  • Zajímavé vedlejší úkoly
  • Nová třída Necromant
  • Poutavá nová mapa

Co vadí

  • Nezajímavý hlavní příběh
  • Nepřátelé se spawnují příliš často
7/10
Hodnocení

Po úspěšném Skyrimu bylo The Elder Scrolls Online velmi očekávané MMO. Dnes už to až takové terno není a hra je očekávaná zejména užším okruhem nadšenců. Zatímco mnozí při čekání na The Elder Scrolls VI radši znovu projíždí Skyrim, Zenimax Online se snaží. Do TESO stále vydává nová DLC a vlastně stále je o ně celkem slušný zájem.

Už tu byl Morrowind, Summerset a nyní je na řadě Elsweyr. Jedná se o zemi Khajiitů, která je momentálně ohrožována draky a nemrtvými. Ač do hry nepřidává vyloženě nové prvky a "game changery", dokáže zaujmout mnoha způsoby. Zejména světem a novou třídou.

Ve starobylém světě Khajiitů

Nový svět je pro mě jedním z hlavních prvků přidávaných DLC. Nové prostředí je tím, co vytváří nové questy a umožní vznik nových postav. Ač je Elsweyr marketingem představován hlavně jako země plná draků a nemrtvých, je to zejména starobylá říše Khajiitů. Bylo radostí prozkoumávat starobylé ruiny, města a nádhernou přírodu.

TES Elsweyr (4).pngTES Elsweyr (17).pngTES Elsweyr (18).pngTES Elsweyr (19).png
Elsweyr je starobylou říší Khajiitů, která je plná krásných památek a nebezpečí

Hlavní kampaň byla bez nadsázky o ničem. Nemám z ní žádné pocity. Nezáživný příběh spojený s nezáživnými zadáními úkolů. Draci ve hře navíc nemají takovou roli jako ve Skyrimu. Obvykle jsou jen kulisou nebo bossem na mapě. Jako bossové pak dokáží zaměstnat několik hráčů najednou. Zapomeňte však na to, že by z vás mohl být Dovahkiin.

 

Ač je Elsweyr marketingem představován hlavně jako země plná draků a nemrtvých, je to zejména starobylá říše Khajiitů

 

Vedlejší úkoly, které postupně představují, jak to u Khajiitů funguje, jsou naopak skvělé. Mnoho příběhů dokáže zaujmout a rozesmát (jako když jsem měl hledat ztracenou dceru... a na konci zjistil, že jsem hledal kočku), občas se dokonce vydávají do nepříliš známých oblastí loru. A ano, nemrtví tam také často figurují.

TES Elsweyr (5).pngTES Elsweyr (6).pngTES Elsweyr (7).pngTES Elsweyr (20).pngTES Elsweyr (21).pngTES Elsweyr (22).png
Hlavní kampaň moc zajímavá není, ale vedlejší úkoly dokáží překvapit

U úkolů přeci jen musím vložit menší poznámku. MMO hry mají v prvcích spawnující se nepřátele. Přeci jen by však intervaly neměly být krátké. Mám pocit, že tohle vývojáři špatně promysleli. Mechaniky MMO mi dlouhodobě vadí a k sérii TES moc nesedí, nicméně toleruji to. Přesto když se spawne zabitý boss během toho, co si prohlížíte inventář dvě minuty, je to špatně.

TES Elsweyr (11).pngTES Elsweyr (12).pngTES Elsweyr (13).pngTES Elsweyr (26).pngTES Elsweyr (27).pngTES Elsweyr (28).png
Průzkum světa je opravdu radostí a míst na krásné screenshoty je dostatek

Je to zajímavý kontrast. Hlavní kampaň s nezáživným příběhem a navíc nudnými úkoly ve stylu "hledej tohle, zabij tohodle". No a pak jsou tu vedlejší úkoly, které často mají obdobně nudné zadání, ale jindy se z na první pohled banality stane promyšlená výprava. Holt napsat dobrý román je těžší než napsat dobrou povídku.

Hrajte si s mrtvolami

Další velkou novinkou je nová třída Necromancer. S nekromanty jsme se v TES setkávali tradičně a obvykle v negativním kontextu. Toho se hra drží. Když postavám řeknete, že jste nekromant, nejedna se na vás dívá hůř. Za některá kouzla dokonce můžete dostat pokutu.

TES Elsweyr (31).pngTES Elsweyr (35).pngTES Elsweyr (36).pngTES Elsweyr (37).png
Nekromant je hodně zábavná třída... už díky pocitu, že hrajete za něco temného, na co se lidé obvykle dívají špatně

Stojí to ale za to, protože se třídou je strašně zábavné hrát. Sesílat na nepřátele sebevražedné vybuchující mrtvoly prostě neomrzí, vyvolání kostlivého mága už dokáže vzbudit hrůzu. Kouzel je ale víc a i když se nekromant podobá dříve známým třídám, hře to dodává pocitu něčeho nového a zkoumat nové schopnosti je radost.

Nepřekvapí, nezklame

Nový svět, nové úkoly, nová třída... to jsou rámcově ty hlavní novinky, které DLC přineslo. Podobně jako v případě předchozích DLC, nemůžete očekávat nic převratného. Jedná se zkrátka o rozšíření světa o další obsah, díky kterému strávíte u hry víc času.

Zda si to koupit nebo nekoupit, to záleží na tom, jak moc vás TESO baví. DLC rozhodně mohu doporučit, zároveň však musím dodat, že to není nic převratného. Je to povedené DLC... tak se to vystihne asi nejlépe. Pokud vás TESO již omrzelo, není Elsweyr důvod, proč se ke hře vrátit.

Verdikt

Nepřekvapí, ale ani nezklame. Elsweyr přináší přesně to, co bychom od dalšího DLC do TESO čekali. Nový svět, nové úkoly, nová třída, nové dobrodružství. Ač není hlavní kampaň moc zábavná, prozkoumávat nový svět je příjemné. Něco vyloženě nového a úžasného však nečekejte.

Diskuze (2) Další článek: Warhammer 40.000: Mechanicus konečně zamíří na konzole

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,