TES Online: Summerset - je horko, není tu Summer? (recenze)

Nové DLC do The Elder Scrolls Online se chlubí hromadou novinek. Ostrov Summerset slibuje nové úkoly, nový příběh a nové hodiny zábavy. Zabavit sice dokáže, ale přesto se hra příliš nezměnila.

Co baví

  • Hezký nový svět
  • Docela zajímavý příběh
  • Nové úkoly a crafting šperků

Co vadí

  • Skoro žádné změny v hratelnosti
  • Málo inovací
7/10
Hodnocení

Po dlouhé době konečně Bethesda oznámila The Elder Scrolls VI. Konečně! Datum vydání je však ve hvězdách, Skyrim na Alexu se ukázal jako pouhý žert a nám tedy nezbývá, než si čas zkrátit někde jinde. The Elder Scrolls Online se snaží dokázat, že DLC Summerset má potenciál stát se tím zabijákem času, kterého hledáme.

Elfové vystupují proti imigraci

Největší novinkou je sama lokace – ostrov Summerset. Jedná se o ostrov, který byl obýván pouze elfy, ale nová královna se rozhodla otevřít dveře imigraci. Mnozí elfové vystupují proti tomu, nechtějí jiné rasy na svůj ostrov pouštět a to je pochopitelně zdrojem mnoha konfliktů. A aby toho nebylo málo, ve stínech kují následovníci Deadry pikle s temnou magií.

Summerset (2).pngSummerset (3).pngSummerset (4).pngSummerset (5).pngSummerset (12).pngSummerset (13).pngSummerset (14).png
Summerset byl původně obýván pouze elfy, ale nová královna nechala otevřít hranice

Jelikož nemůžete brát temnou magii na lehkou váhu, přidáte se k tajemnému Psijic Order. Hra vás tím uvrhne do docela zajímavé příběhové roviny, ve které řešíte jak problémy v elfské společnosti kvůli otevřeným hranicím, tak plníte úkoly pro Psijic Order a snažíte se ubránit svět před temným chaosem.

 

Nutno brát v potaz, že hra je stále MMO a přes snahy vývojářů vám může vyprávění nepřipadat dostatečně dynamické

 

Těmto problémům se okrajově věnují některé vedlejší úkoly, jiné se však zabývají běžnými MMO banalitami. Nutno brát v potaz, že hra je stále MMO a přes snahy vývojářů vám může vyprávění nepřipadat dostatečně dynamické. Pokud jste však s TESO spokojení, bude pro vás příběh jistě zajímavý. Víc z příběhu bych nerad prozrazoval, za zmínku však stojí, že nevyžaduje žádné znalosti předchozích DLC a že v něm potkáte starého známého Razum-Dara.

Prozkoumejte nový svět

Jak již bylo zmíněno, Summerset je ostrov. Je přibližně tak velký jako Vvardenfell a najdete zde krajinu typickou pro mírný pás. Po mnoha hodinách strávených v Tamrielu mě sice svět nedokázal ničím vyloženě nadchnout, v každém případě zde najdete několik krásných lokací, u kterých se třeba i na chvíli zastavíte, a elfí města, která se trochu liší svou architekturou.

Summerset (6).pngSummerset (7).pngSummerset (8).pngSummerset (9).pngSummerset (10).pngSummerset (11).png
Příběh je rozhodně zajímavý a dokonce se přidáte k tajemnému Psijic Order

Mimo to vám členství v Psijic Order zajistí přístup do lokace Artaeum. Je to další ostrov, který je vnějšímu světu skryt, aby členové Psijic Order mohli v klidu studovat. Nejedná se sice o lokaci, ve které budete plnit dobrodružné úkoly, ale vývojáři si s ní pořádně vyhráli. Je to pravděpodobně jedna z nejhezčích lokací hry.

Bojujte postaru

Ve hře se nenachází žádné nové třídy. Soubojový systém se tedy příliš nezměnil, ale můžete využít schopnosti, které vám odemyká Psijic Order. Z nich je asi nejzajímavější schopnost, díky které trochu vrátíte čas, čímž si doplníte manu i životy.

Celkově se však hra hratelnostně moc nezměnila. Základy pochopitelně zůstávají zachovány. Pokud jako já začnete za novou postavu, projdete si klasicky tutoriálem a většinu hry budete používat staré známé schopnosti z dřívějška.

 

Celkově se však hra hratelnostně moc nezměnila. Základy pochopitelně zůstávají zachovány.

 

Novinkou je crafting šperků. Konečně můžete vytvořit vlastní šperky, což klasicky vezme čas navíc. Nejedná se o nic revolučního, spíš o dalšího žrouta času. Osobně jsem craftění v TESO nikdy nepropadl, holt chvilku trvá, než opravdu dosáhnete dostatečné úrovně na pořádné kousky. Pro nadšence je to v každém případě prodloužení hratelnosti.

The Elder Scrolls Online: Summerset je přesně takové, jak byste čekali. Hru nijak razantně nemění a jedná se spíše o další dobrodružství pro ty, které tato hra pořád baví. Přesto musíme uznat, že ostrov Summerset stojí za průzkum, a to zejména díky zajímavému příběhu, který vykresluje myšlení místní elfí populace.

Diskuze (6) Další článek: Tvůrce série Crackdown se už na vývoji třetího dílu nepodílí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,