Test notebooku OMEN by HP 15: takhle to mělo vypadat (recenze)

Pokud vás láká vidina zahrát si kvalitní tituly i na cestách, jistě přemýšlíte o koupi kvalitního herního notebooku. OMEN by HP se znovu snaží ukázat, že jeho koupí nešlápnete vedle.

Co baví

  • Klávesnice je použitelná i pro běžnou práci
  • Obrazovka konečně využívá skoro celou plochu
  • Zdroj se zmenšil
  • Vysoké grafické rozlišení her

Co vadí

  • Přehřívá se
  • Je hlučný
8/10
Hodnocení

Podívejme se zpátky do 5. ledna roku 2018. V tento den vyšla má recenze na předchozí model notebooku OMEN by HP 15. V recenzi jsem dal notebooku skvělých 4/5, ale přesto jsem si stěžoval na mnoho menších i větší problémů, které mi vadily. Mnohokrát jsem bohužel musel zamhouřit oči kvůli faktu, že podobnými problémy trpí všechny herní notebooky... to však dojem nezlepší.

Bez vykrucování mohu říct, že nový OMEN by HP 15 (konkrétně model dc0009nc – 4KC32EA) je v každém ohledu mnohem lepší a mám skoro chuť snížit v předchozí recenzi známku. Takhle to mělo vypadat již na začátku. Opravdu hodně detailů se zde zlepšilo a i když hodně problémů samozřejmě zůstalo, notebook jako takový prostě působí lépe. Přesto mu toho můžete vyčíst hodně.

Obecné specifikace

Jako v předchozí recenzi i zde začneme výčtem HW specifikací. Přeci jen jsme herní web a zajímá nás hlavně to, jak se na novém OMENovi hrají hry, jak vypadají a jaký pohled má na zařízení tradiční hráč. Technické weby jsou tu od toho, aby se detailně zabývaly každou součástkou. Za tímto účelem tedy navštivte kolegy na Živě a podívejte se na jeden z jejich testů.

Notebook se chlubí hlavně procesorem Intel Core i7-8750H a grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1070 s 8GB paměti. Jeho operační paměť je 16 GB DDR4. Jako hráče nás dále zajímá rozlišení monitoru, které je 1920x1080, úhlopříčka má 15,6 palce. Monitor má dosahovat FullHD a chlubí se také technologií NVIDIA G-Sync. O zvuk se starají dva reproduktory Bang & Olufsen. Od nich samozřejmě nemůžete očekávat profesionální kvalitu, za účelem hraní her doma ale bohatě stačí. Na cestách přece jen doporučujeme spíše kvalitní sluchátka. 

omen_1.jpg
Takhle měl vypadat OMEN by HP 15 již v lednu

Samozřejmě je dobré zmínit, že notebook má dostatek USB portů, HDMI port a veškerou další plejádu připojení. Jediné, co mu chybí, je CD mechanika. Je už celkem typické, že notebooky ji nemají, v každém případě je však dobré s tím dopředu počítat.

 

Notebook se chlubí hlavně procesorem Intel Core i7-8750H a grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1070/8GB.

 

Pokud hledáte bližší specifikace, podívejte se na oficiální stránky obchodu HP. Já se žádnými marketingovými čísly nenechal zblbnout a na notebooku odehrál především několik náročných her, abych se o jeho svižnosti přesvědčil osobně. Podívejme se však nejdřív na to, jak na nás působí design a praktičnost.

Design si hodně polepšil

Hned na první pohled vás zaujme, že nový OMEN by HP 15 je mnohem menší, než jeho předchůdce a je to příjemná změna. Konečně je to opravdu mobilní notebook a ne obrovská věc, kterou ve svém obýváku radši necháte. Zmenšil se i zdroj, který je sice pořád macatý, ale asi tak o polovinu menší než ta příšerná cihla předtím. Každý gram navíc se počítá. 

Gamescom_2 (46).JPG
Porovnání velikosti starého a nového OMEN by HP 15

Konečně se podařilo lépe vyvážit krásu s praktičností. Klávesnice se zbavila strašné červeno-černé kombinace, která způsobila, že bez podsvícení skoro nebylo možné psát. Nyní je klávesnice klasicky černo-bílá a podporuje různá podsvícení. Notebook má samozřejmě stále svůj výrazný design, který však není tak přeplácaný, jako předtím, díky čemuž jsem měl z celého notebooku dobrý pocit.

 

Konečně se podařilo lépe vyvážit krásu s praktičností.

 

Rozhodně je pěkné, že je velká část notebooku z příjemného kovu. Jenomže má to i nevýhody. Jakmile se notebook začne trochu zahřívat (což se začne dít brzy), můžete se o něj skoro popálit. Z fyziky asi všichni víme, že kovy vedou teplo. Člověk přesto radši vidí kov než nehezký plast. Čistě z estetického hlediska.

omen_2.jpgomen_3.jpgomen_4.jpg
Notebook je menší, hezčí i praktičtější než předchozí model

Nejznatelnější změnu pocítíte na obrazovce. Zatímco předchozí OMEN by HP 15 měl z obou stran dost tlusté okraje, takže jste využili jen část obrazovky, nyní zabírá obrazovka skoro celou plochu, což působí opticky mnohem lépe.

Otestováno na hrách

Pojďme se nyní podívat, jak se na OMENu hrálo. Zatímco minule jsme porovnávali na každé hře zvlášť, nyní uděláme výjimku – musel bych u všech psát víceméně to samé, a to je zbytečné. Notebook jsem otestoval na hrách ReCore, Forza Horizon 4, Gears of War 4, For Honor a Kingdom Come: Deliverance. Obrázky z jednotlivých her si prohlédněte níže.

For Honor (4).jpgFor Honor (5).jpgFor Honor (6).jpgFor Honor (10).jpgFor Honor (11).jpgFor Honor (12).jpg
For Honor vypadá obzvláště dobře

Dobré začít tím, že s výjimkou Kingdom Come nám každá hra doporučila maximální možné grafické nastavení. Úplně všechny hry (včetně Kingdom Come) díky tomu vypadaly naprosto parádně a skoro se nesekaly. Bohužel jen skoro, problémy byly s Kingdom Come, s filmečky v Gears of War 4 a v technicky náročných pasážích ve Forze i ve For Honor. Zatímco u Kingdom Come bych (kdybych se nesoustředil na vytvoření krásných screenshotů) grafiku asi snížil, aby hra běžela plynuleji, u ostatních her to zážitek moc nezkazilo.

Forza (2).pngForza (4).pngForza (8).pngForza (17).pngForza (22).pngForza (25).png
Forza Horizon 4 je jednou z nejhezčích her tohoto roku

Zážitek kazilo hlavně přehřívání. Nejednalo se přímo o přehřívání, které by zpomalilo hru – na to má notebook dostatek větráků. Velmi snadno se však přehřál samotný přístroj a jak již bylo zmíněno, sáhnout na horká místa vážně není příjemné. Jedná se naštěstí víceméně o horní třetinu klávesnice a zbytek notebooku až k větrákům, takže přímo při hraní se asi nepopálíte. Jakmile však sáhnete trochu dál než na oblíbenou zkratku WSAD, čeká vás nemilé překvapení.

Gears (1).pngGears (2).pngGears (4).pngGears (8).pngGears (9).pngGears (14).png
Gears of War 4 dokáže vypadat velmi strašidelně

Poslední nepříjemností je, že větráky jsou samozřejmě hlučné. Ano, jsou mnohem tišší než u předchozího modelu, ale stále je to takový menší vysavač. Až na tyto spíše menší detaily se mi ale na notebooku hrálo dobře. Grafickým rozlišením her jsem byl opravdu unesen. Musím však podotknout, že maximálních výsledků dosahuje notebook jen s nabíječkou v zásuvce. Jakmile nabíječku vytáhnete, výkon se sníží (logicky kvůli šetření baterie).

Kingdom Come (1).jpgKingdom Come (3).jpgKingdom Come (6).jpgKingdom Come (8).jpgKingdom Come (10).jpgKingdom Come (21).jpg
S Kingdom Come měl sice notebook problémy, ale i tak na něm vypadá fantasticky

Celkově je nový OMEN by HP opět o něco lepší, a pokud přemýšlíte o koupi herního notebooku, mohu ho doporučit jako jednu z variant. I když osobně jsem spíše příznivcem herních PC (už kvůli hlučným větrákům v notebooku).

ReCore (7).pngReCore (9).pngReCore (16).pngReCore (19).pngReCore (20).pngReCore (21).png
ReCore sice není největší grafický skvost, ale i tak jsem rád, že se na OMEN by HP 15 hraje skvěle

Závěrem musím podotknout, že dělá HP se svou rodinou Omen stále větší pokroky a pravděpodobně nebude trvat dlouho, než se dočkáme opravdu prvotřídního herního notebooku bez větších nepříjemností. Už nyní jde totiž o velmi schopného konkurenta, kterého můžeme více než doporučit. Jen musíte být připraveni na možné nevýhody. 

Recenze příslušenství

Vedle notebooku jsme na recenzi dostali i příslušenství. Pojďme se na něj, i když pouze ve zkratce, také podívat. Jedná se o USB myš OMEN by HP Reactor Mouse – 2VP02AA a klávesnici OMEN by HP Sequencer Keyboard – 2VN99AA.

OMEN by HP Reactor Mouse

Pokud se podíváte na stránky HP, asi vás nejvíc zaujme, že myš má rozlišení senzoru až 16 000 DPI a jakýsi unikátní kabel proti zamotávání. Z pohledu běžného hráče jsem musel u myši nejdřív snížit citlivost, ale jinak se s ní hraje opravdu dobře. Má hromadu nastavitelných tlačítek včetně toho, které mění hodnotu dpi, abyste například lépe mířili se sniperskou puškou.

OMEN by HP Reactor Mouse_Cable.jpg
Nezamotávající se kabel zní zvláštně, ale opravdu to funguje

Kabel proti zamotávání je zajímavá věc. Jedná se spíše o menší doplněk, přesto se docela hodí. Je to kovový kabel, což způsobuje, že se nekroutí tak strašně moc jako plast a materiál nemá tak velkou paměť na různá zakroucení.

OMEN by HP Reactor Mouse_RearLeft.jpgOMEN by HP Reactor Mouse_RearLeft_Blue.jpgOMEN by HP Reactor Mouse_RearLeft_Green.jpg
Dojem z myši kazí hlavně plast, kvůli kterému působí lacině

Myš jako taková vypadá prakticky, ale zároveň nudně. Je celá plastová a její konstrukce (viz fotky) mi dala pocit, že se snad každou chvíli rozpadne. Vedle kovového notebooku nevypadala plastová myš zrovna luxusně, ale je to asi to jediné, co myš přímo zahanbuje. Jinak se mi s ní zacházelo dobře, leč mě nijak zvlášť neohromila.

Hodnocení: 7/10

 

OMEN by HP Sequencer Keyboard

Nebudu lhát, nejsem zrovna příznivcem velkých klávesnic. Mám raději, když jsou klávesy nízko, poněvadž 95 % času používám klávesnici ke psaní a hraní se věnuji jen ve volném čase. Proto byl pro mě šok, když jsem viděl tuto OMEN by HP klávesnici, která skoro připomínala psací stroj.

OMEN Sequencer Keyboard__Heroic.jpg
Pocit z psaní na této klávesnici se dá přirovnat k používání psacího stroje

Problém je, že zápory zde rozhodně převažují. Kvůli velkým klávesám se mi blbě psalo a navíc je každé stisknutí hrozně hlasité. Pokud vám to nevadí, minimálně vám bude nepříjemná chybějící česká lokalizace. Zapomeňte na označení, kde se nachází ě, š, č ,ř, ž atd., vše je děláno pro Američany a vy musíte psát podle paměti. (Upozorňujeme, že tato recenze je podle produktu, které nám půjčilo HP. Pokud jste klávesnici našli i ve verzi s českou lokalizací, můžete nás na to upozornit.)

OMEN Sequencer Keyboard__RGB.jpgOMEN Sequencer Keyboard__USB.jpgOMEN Sequencer Keyboard__WASD.jpg
Podsvícení a design je super, ale jinak mě klávesnice nezaujala

Klávesnice samozřejmě není jenom špatná. Design je docela pěkný a potěšilo mě, že se nejedná o kus plastu, naopak klávesnice využívá kov. Rovněž ovládání zvuku pomocí posuvníku mě vyloženě bavilo a to samé mohu říct o nastavování podsvícení. V tom základním, v čem má klávesnice bodovat, však OMEN by HP Sequencer Keyboard selhává.

Hodnocení: 5/10

Diskuze (7) Další článek: Podívejte se na více jak půlhodinu záběrů z Thronebreaker

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,