Test: Playstation Move – s Wii na ostří nože

Souboj pohybových ovladačů startuje prvním kolem. Playstation Move je za dveřmi a my si vyzyvatele Wii proklepli. V jaké je formě?

Pohybová válka začíná. Tedy ta herně pohybová. Už příští týden se začne prodávat Playstation Move, první vyzyvatel Nintenda Wii, které díky netradičnímu ovládači dominuje současnému konzolovému trhu. My už si v redakci s Move a první várkou startovních her nějakou dobu hrajeme, takže můžeme předat první poznatky a dojmy. Jsou veskrze pozitivní.

 

Plastové lízátko

Move 02.jpgOvládání Move se skládá ze dvou hlavních částí – kamery Eye, kterou můžete mít třeba už díky karetnímu Eye of Judgement či mazlíčkovskému EyePet, a samotného pohybového ovladače. K dostání bude ještě přídavný navigační ovladač připomínající nunchuk od Wii – s analogovou páčkou a dalšími tlačítky. Nicméně ten jsme k dispozici zatím neměli. I samotný hlavní ovladač do velké míry připomíná konkurenční Wii-mote. Hádky na téma kdo koho kopíruje bych však nechal na jindy. Pravdou je, že Sony prezentovalo koncept Move už na kameře EyeToy, avšak Nintendo mělo odvahu to dotáhnout do prodejní verze dřív.

Pohybový ovladač Move už při prvním ohmatání potěší výborným tvarem a podařeným zpracováním. V ruce se drží dobře, na všechna základní tlačítka dosáhnete bez problémů a je pochopitelně vhodný pro praváky i leváky. Rozměry má prakticky shodné s Wii-mote (délka zhruba 20 cm, průměr nejsilnější části 4 cm), váhově je subjektivně o něco lehčí než Dualshock.

Move 03.jpg Move 04.jpg  

Podobně jako u Wii jsou hlavní dvě tlačítka, rozměrné s logem Move na vrchní straně a spoušť, neboli tlačítko T, naspodu. Spoušť je na rozdíl od Wii ovladače analogová a výrazněji prohnutá (taková měla být u Sixaxis/Dualshocku), což chválíme. Kolem tlačítka Move najdete i klasickou kombinaci křížek, kolečko, trojúhelník, čtvereček, která je ovšem rozmístněna jinak než na Dualshocku, takže chvíli budete tápat, kde co je.

Move 06.jpg Move 07.jpg

Na horní straně ovladače je ještě klasické home tlačítko. Dost nešikovně na bocích se nachází start a select. Start ještě zmáčknete poměrně snadno palcem, ale select bez přehmatu asi nezvládnete. Vzhledem k četnosti jejich použití ve hrách to však nebude zásadní problém.

Move 08.jpg

Spodek ovladače si pro sebe uzmuly kontakty pro nabíjecí kolébku, mini USB konektor rovněž pro nabíjení a konektor pro další rozšíření. Nechybí ani bezpečnostní šňůrka na zápěstí. Stejně jako v případě Dualshocku, i s pohybovým ovladačem jde hrát, zatímco se nabíjí přes USB kabel. Hlavní dominantou ovladače (pro některé i důvod k smíchu) je velká koule na samotném vršku. Koule je z měkkého gumovitého materiálu, takže s ní můžete klidně prasknout, když se vám ve hře nedaří (vyzkoušeno). Díky LED podsvícení dokáže zářit v celém RGB rozsahu, což slouží jak k odlišení hráčů, k navození lepšího pocitu ze hry (třeba když kouzlíte fireball a koule se rozsvítí oranžově), ale hlavně k detekci polohy.

Princip koule v kostce

Právě na barevné kouli stojí hlavní funkce detekování ovladače v prostoru. Barevné světlo slouží jako aktivní marker, který může kamera v pohybu sledovat. Známá velikost a tvar navíc pomáhá snadno určit vzdálenost ovladače od Playstation Eye. Uvnitř ovladače je tříosý lineární akcelerometr, tříosý gyroskop a magnetometr k určení rotace a pohybu ovladače. Senzory pomáhají zpřesňovat pozici ovladače, pokud není zrovna světlo vidět, navíc se používají pro pohyb v menu PS3.

Move 11.JPG Move 14.JPG

Celá metoda detekce pomocí barevné koule je nenáročná na výpočetní výkon a z paměti si ubere prý jen jeden až dva MB. I když je určení pozice oproti jiným metodám s minimálním zpožděním, stejně si lze všimnout malého lagu mezi pohybem a zobrazením ve hře. Nicméně v porovnání s Wiimotion plus je na tom Move o něco lépe jak s lagy, tak celkovou přesností

Kolik vlastně za Move dáte?

Move 09.pngPlayStation Move si budou zákazníci moci zakoupit od 15. září 2010 v podobě PlayStation Move Starter Packu, který obsahuje pohybový ovladač PlayStation Move, kameru PlayStation Eye a demo disk za 1590 Kč. Samostatný pohybový ovladač PlayStation Move pak bude v prodeji za cenu 1050 Kč, doplňkový navigační ovladač se bude prodávat za 790 Kč, kamera PlayStation Eye bude samostatně za cenu 790 Kč, dále je speciální nástavec na střílení určený pro fanoušky střílecích her za cenu 390 Kč a dobíjecí stanice na pohybový a navigační ovladač PlayStation Move za cenu 790 Kč. Ceny her při uvedení EyePet, Sports Champions, Kung Fu Rider a Party On, se budou pohybovat v relacích 765 – 1029 Kč.

Dělá mu i menší problémy přímé sluneční světlo, i když i tady dojde na problémy s kalibrací, pokud vám bude do místnosti až moc svítit a kamera prostě nepozná svítící kouli. Na druhou stranu, za podmínek, kdy tohle nastane, se stejně hrát nedá a je to spíš extrém. Za běžných podmínek funguje Move bez problémů 

Move 01.jpg

Co se týče instalace Move, stačí vám pouze aktuální firmware. Pak už se připojuje a synchronizuje jako klasický Dualshock, tedy přes USB kabel. Současně můžete mít k PS3 připojeny až 4 ovladače Move, případně 2 ovladače a 2 navigátory (ty by mělo jít nahradit Dualshocky - žádná z testovaných her navigátor nepotřebovala).

O krok dál

Podrobné dojmy z hraní přineseme v recenzích jednotlivých her. Vyzkoušeli jsme Sports Champions, Start the Party!, EyePet Move Edition a Kung Fu Rider. Obecně je ale zážitek hodně podobný Wii, ostatně podobné jsou si zatím i ty hry, jen na PS3 vypadají graficky o dost lépe a tituly Start the Party a EyePet perfektně využívají augmented reality. Přesnost ovladače Move je lepší než u Wiimote Plus, kde se dá ideálně porovnávat u Wii Sports Resort a Sports Champions, které obě nabízejí ping pong.

Move 15.JPG Move 16.JPG

Nicméně o tolik vpředu Move zase není. Otravná je nutnost kalibrace při spuštění každé hry, potažmo každé disciplíny ve Sports Champions. Nicméně tohle je stejné i u Wii. Zamrzí, že v menu PS3 se používají pro ovládání, jakkoliv je pohodové, jen senzory náklonu – v prohlížeči nejde hýbat kurzorem jako myší.

Move 17.PNG

Nejvíce teď pochopitelně záleží na samotných hrách, co se pro Move objeví. Startovní nabídka bude poměrně pestrá, jak se můžete podívat na seznam z E3. V něm navíc chybí přidání zpětné podpory pro hry jako třeba Heavy Rain. Nicméně nejzajímavější hry, Killzone 3 a hlavně Sorcery vyjdou až v příštím roce.

Move už asi nepomůže vyhrát válku této generace konzolí, rozhodně se ale jedná o podařené a výborně funkční příslušenství. Přesvědčit se o tom můžete sami už teď – Sony pořádá akci, díky které si můžete otestovat Move v celé řádce měst. Více na obrázku.

Diskuze (7) Další článek: Soutěž o 3x hru, tričko a plakát R.U.S.E.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,