Testovali jsme Xbox One X: jde o nejvýkonnější konzoli na trhu?

Tak je to konečně tady. Vyšel Xbox One X, nejvýkonnější konzole na trhu a dlouho opěvovaný klenot Microsoftu. Je to opravdu dobrá herní mašina nebo přeceněný favorit?

Microsoft nezahálel a Xbox One X propagoval na každé herní konferenci. Původně známý jako Project Scorpio vzbudil pozornost už poté, co byl oznámen výkon 6 TFLOPS, což by jednoduše znamenalo, že se jedná o tu nejvýkonnější konzoli.

A jak to s tou monumentální šuškandou vypadá? Opravdu jde o to nejlepší, co lze v současné době na poli herních konzolí pořídit? To se pokusíme zjistit v naší recenzi.

Nejvýkonnější konzole, která kdy vyšla

O tom se ani nemusíme dohadovat, Xbox One X opravdu porazí i PS4 Pro. Mimo 6 TFLOPS se totiž chlubí rovněž osmijádrovým procesorem AMD s taktem 2,3 GHz, 40 výpočetními grafickými jednotkami (1172 MHz) a 12 GB RAM GDDR5 s propustností 326 GB/s. Čistě papírově tedy jde o to nejlepší.

PB070004.JPGPB070003.JPGPB070005.JPGPB070016.JPG
Xbox One X vypadá skvěle, je malý, lehký a stylový. 

Každopádně více než u čehokoli jiného, právě pro konzoli jsou to jen čísla. Na rozdíl od PC v případě konzolí nemusíme řešit grafickou kartu, procesor atd., ale to, jak funguje. Naštěstí i v tomto ohledu jsme spokojeni.

Menší a půvabnější

Když vám konzoli přivezou, je to taková velká krabice. Budete však následně překvapeni, jak malý stroj se skrývá uvnitř. Microsoft nelhal, když tvrdil, že Xbox One X bude menší než jeho předchůdci. Každopádně velikostí je téměř totožný s Xbox One S. Pouze původní Xbox One je obrovský goliáš, novinka už se může směle řadit po bok moderních kolegů.

Vstupy pro USB a HDMI jsou soustředěny zezadu konzole. Jeden vstup pro USB je také zepředu, což se hodí například pro přehrávání filmů z flash disku. Velkou nevýhodou mi však, stejně jako v případě Xbox One S, přišel chybějící vstup pro Kinect. Kvůli tomu si opět budete muset koupit speciální kabel. Každopádně není to žádná změna oproti Xbox One S. Microsoft navíc stejně přestává Kinect zcela vyrábět, takže v tom nevidíme negativum, ale spíše drobný detail, o kterém musíte vědět.

 

Microsoft nelhal, když tvrdil, že Xbox One X bude menší než jeho předchůdci

 

Samotný design konzole se mi líbil, nabíječka navíc nemá žádný ohromný a zrůdný zdroj, ten je konečně integrován uvnitř konzole samotné stejně, jako v případě PS4. Díky velikosti by se nabízelo brát si Xbox One X s sebou na cesty, nicméně je docela těžký, což dává smysl, když ho přervali takovým výkonem. Příjemným kladem je pro mě využití fyzických tlačítek pro zapnutí konzole a ovládání mechaniky – původní Xbox One má pouze dotykové plochy.

Hry v novém značkovém oblečení

Samozřejmě hlavní rozdíl je ve hrách a jejich kvalitě. Xbox One X slibuje 4K rozlišení... nemohu zaručit, že toho opravdu dosahuje, to by chtělo hodně bystré oko a především opravdu precizně vybranou televizi a nové hry, které 4K přímo podporují. Většina současných her však vypadá opravdu dobře i při rozlišení 1080p. Pro starší hry jde především o nekompromisní stabilitu, ostřejší textury a navýšené snímky, výsledná kvalita je ale znatelně lepší i bez 4K rozlišení. 

PB070010.JPGPB070012.JPGPB070013.JPGPB070015.JPG
Konzole je minimalistická a většina portů se schovává vzadu.

Všichni jsme samozřejmě slyšeli o rozměrných updatech do her, abyste si je mohli užít s nejlepší grafikou. Nepřišlo mi to však až tak krvavé. Xbox One X se prodává v 1 TB verzi a můžete k němu připojit harddisk se staženými hrami z předchozí Xboxu, pokud jste ho používali. Disk navíc bude rozhodně potřeba, protože 1 TB se zaplní hrami takřka okamžitě. 

 

Hry vypadají opravdu dobře a mám pocit, že se v případě některých zlepšil také framerate a kvalita zobrazení

 

Chcete vidět přesné výsledky? Podívejte se do naší galerie na konci článku a nahoře. Konzoli jsem testoval na hrách Gears of War 4, Halo 5: Guardians, Star Wars Battlefront II, Rise of the Tomb Raider a Wolfenstein II: The New Colossus, které se na Xbox One X dočkaly značného grafického updatu. Všechny hry vypadají úžasně. Upozorňují však, že v galerii vypadají hry podstatně hůř než při hraní samotném. Do budoucna také chystáme speciální porovnávací galerii mezi hrami na původním Xbox One a Xbox One X, takže nás nezapomeňte sledovat.

Velmi musím pochválit také hlasitost. Xbox One X se nepřehřívá a ani nekřičí. Je tak tichý, že u něj klidně usnete. Žádný parní stroj jako původní Xbox One či PS4 při spuštění náročné hry. I to je s podivem, vzhledem k tomu, do jak malého těla Microsoft napěchoval hardware.

Jinak nabízí novinka všechny služby z již stávajících modelů rodiny Xbox, jako je skvělý multi-tasking, multimediální centrum, zpětná kompatibilita pro starší hry a nově i integrovaný 4K Blu-ray přehrávač. 

Evoluce nebo doplnění?

Xbox One X vypadá přesně tak, jak by měla konzole vypadat. Je malý, tichý, ale výkonný. Hry na něm vypadají báječně a běží stabilně bez jakýkoli problémů. Přesto si nemyslím, že je příliš mnoho důvodů si konzoli koupit, pokud už Xbox One vlastníte.

PB070006.JPGPB070002.JPGPB070005.JPGPB070007.JPG

Jednoduše řečeno, Xbox One X je do jisté míry jako koupě nového výkonnějšího počítače. Jenomže v tomto případě utáhne ten starý počítač všechny hry co ten nový. Rozdíl je pouze v grafice, kterou naplno využijete pouze s kvalitní televizí. Pro stávající vlastníky je koupě smysluplná pouze pokud opravdu toužíte po špičkové grafice a především perspektivním stroji, ke kterému později dokoupíte potřebné příslušenství.

Také se nedá říct, že by Xbox One X byl důvodem, proč si koupit Xbox místo Playstationu. Ve výběrů konzolí hraje roli mnohem víc důležitých faktorů, jedním z těch vůbec nejdůležitějších jsou hry a exkluzivní tituly, a to už je na každém z vás. Chcete-li si však pořídit jednu z nejlepších konzolí na trhu a nevadí vám si připlatit, dostanete koupí Xbox One X vysoce kvalitní kus hardwaru.

Hodnocení: 4 / 5

Klady: 

  • Minimalistický moderní design
  • Malý a tichý
  • Podpora 4K HDR
  • Integrovaný 4K Blu-ray přehrávač
  • Vylepšené starší hry

Zápory:

  • Maximální využití pouze s kvalitní 4K televizí
  • Žádné nové služby
  • 1 TB disk se zaplní raz dva
  • Ne vždy se dodrží 60 fps

Pohled do herní 4K budoucnosti

gears_1.pnggears_2.pnggears_3.pnggears_4.pnggears_5.pnggears_6.pnggears_7.pnggears_8.pnggears_9.pnghalo_1.pnghalo_2.pnghalo_3.png

Zbytek obrázků a ukázek z ostatních her naleznete v galerii na začátku článku.

Diskuze (24) Další článek: The Division na sebe nechává upozornit novým updatem a víkendem zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,