The Callisto Protocol: Dali jsme dohromady vše, co potřebujete vědět o nejočekávanějším hororu roku

Vývojáři ze Striking Distance Studios v čele se slavným Glenem Schofieldem, autorem úspěšné série Dead Space, si pro nás nachystali strašidelnou jízdu, se kterou zamíříme opět do vesmíru.

The Callisto Protocol byl dle posledních oznámení dokončen, a tak nic nebrání jeho plánovanému vydání 2. prosince letošního roku. Pokud byste o něm náhodou slyšeli poprvé, tak e to survival hororová hra z pohledu třetí osoby. Děj se odehrává 300 let v budoucnosti na nehostinném místě, měsíci Jupiteru jménem Callisto. Náš hrdina Jacob Lee ztroskotá a je uvězněn v tamním nápravném zařízení Black Iron.

Jako vždy se věci ošklivě pokazí a Jacob je najednou nucen bojovat osamocen proti děsivým zmutovaným stvůrám. V pátrání po tom, co se vlastně stalo, bude náš hrdina úplně sám. Další postavy by podle autorů nenavodily ten správný pocit deprese a izolace z ponuré věznice. V průběhu hraní ale uslyšíme hlasy i jiných lidí. Děj příběhu postupně odhalují další postavy skrz videozáznamy. Jejich stopáž se dle vyjádření autorů pohybuje kolem 45 minut.

8137224e-09c9-4518-86c1-c22bad7fb115cd8b90a1-bb17-4025-9d0e-4ec7616d333c6c42cf28-7021-444e-a819-ebddbcb1e847

Čas potřebný na úspěšné zvládnutí hry má být přibližně 14 hodin, pokud je řeč o hlavní dějové lince, ale pokud bude hráč zvídavý a všímavý, může se tato herní doba prodloužit o několik hodin. Callisto Protocol nemá být čistě lineární záležitost, ale možností, jak postupovat dál, bude vícero. S alternativním postupem se pojí ještě jedna zajímavá věc, a to chování umělé inteligence. Ta může reagovat nepředvídatelně a pokaždé si zvolit jinou taktiku, aby vás sprovodila ze světa živých.

 

„Při každém pokusu o překonání stejné pasáže vás bude svírat nejistota...“

 

Tento předpoklad nahodilého chování nepřátel má přispět k pravé hororové atmosféře, kdy si nemůžete natrénovat určitou obtížnou lokaci. Při každém pokusu o překonání stejné pasáže vás bude svírat nejistota, odkud a jakým způsobem nepřátelé zaútočí. Smrt bude zkrátka číhat všude. Hra sice bude mít volitelné nastavení obtížnosti, ale i na tu základní to nebude žádná procházka předpeklím, ale pořádné inferno. Zní to dobře. Uvidíme, jak to vše zafunguje v praxi.

edb0b97e-8f9a-4635-858b-a5a01cb776b7

Ze záběrů, které jsou k dispozici, vypadá grafika a design prostředí parádně. V next-gen grafice, se všemi moderními vymoženostmi, které dnešní herní železa dovolují dostaneme hru s děsivě nádhernými interiéry i exteriéry. Jsme zvědaví, jak velký rozdíl bude mezi verzemi pro aktuální a minulou generaci konzolí. Callisto Protocol stále počítá i s PlayStation 4 a Xbox One. 

Jacob bude čelit nepřátelům zvaným biofágové. Tým kolem Glena Schofielda údajně strávil velké množství času studováním lidských tělesných anomálii a jejich vliv na celkovou fyzickou konstituci. Tyto znalosti pak promítli do tvorby oněch groteskně znetvořených biofágů a vytvořili zdegenerované krvelačné kreatury, které ale pořád připomínají lidskou bytost, avšak mnohdy velmi vzdáleně.

47b57878-178f-41b4-ba87-a91f173775ef13693b66-9af5-47b8-9dc5-0aa2cb014d70ae9f50cb-dd02-4821-9802-a91ffecab5c6

Do boje bude Jacob vybaven jak palnými zbraněmi, tak i prostředky pro boj zblízka. Můžeme se připravit na tuhý boj přesně v duchu gore hororu s létajícími končetinami, destrukcemi tělesných schránek a hektolitry krve. Pokud vám bude připadat vyobrazení umírání hlavního hrdiny až nepříjemně realistické, vězte, že si autoři nastudovali materiály z reálných policejních složek, zejména z případů týkajících se násilných smrtí. Je vidět, že přistoupili ke svému dílu opravdu se smyslem pro detail a tlak na kvalitu je patrný z každého záběru. 

 

„Autoři slibují hru plnou nervy drásajících momentu a infarktových stavů a není důvod jim nevěřit.“

 

Na první a vlastně i druhý pohled je cítit silná inspirace slavnou sérii Dead Space. Atmosféra, vesmír, samota, horor, ale i schopnost, která opět funguje na gravitačním principu – GRP, tedy princip známy právě z předchůdce. Tato věcička bude mít vícero využití. Od sběru předmětu, odstraňování překážek až po likvidaci nepřátel, které můžete použít jako štít z masa nebo je uklidit rovnou do zapnutého větráku.

Autoři slibují hru plnou nervy drásajících momentu a infarktových stavů a není důvod jim nevěřit. Můžeme si být téměř jistí, že nepůjde o lacinou duchařinu, ale horor s tíživou atmosférou a nebezpečím visícím ve vzduchu, a to i v situacích, kdy nebude zrovna žádný z nepřátel v dohledu.

358c3c91-3f61-48a3-a09e-51ce49785ce8

Nepříjemné až děsivé pocity má umocňovat pečlivě vytvořený hudební doprovod. Autoři si dali velmi záležet, aby výsledné zvuky zněly děsivě a hráče nenechaly odpočinout a stále mu připomínaly na jak strašlivém místě se nachází. Údajně pouze oblek, který má Jacob na sobě ozvučili přibližně 60 různými zvuky. Glen Schofield se v jednom z rozhovorů vyjádřil, že hororový zážitek minimálně z poloviny vytváří hudba.

Pokud The Callisto Protocol naplní očekávání, dostaneme do rukou hutný horor v duchu Dead Space, ve výrazně vylepšené grafice s tíživou atmosférou, nechutnými nepřáteli, silným příběhem a pravým gore šílenstvím. Dovolím si tvrdit, že právě série Dead Space patřila na minulé generaci konzolí k nejlepším hororovým hrám vůbec. Hlavní tvůrce a velká část teamu zůstali de facto stejní, a tak není důvod nevěřit, že stvořili další strašidelnou herní pecku.

Váš názor Další článek: Karetní Hearthstone s novou expanzí přidá dalšího hratelného hrdinu. Přivítejte Death Knighta

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,