The Cave: dobrodružná banda (mobilní recenze)

Už je to pár měsíců, co se titul The Cave dostal z velkých platforem na mobily. My jsme se však k němu dostali až nyní a rozhodně by se slušelo vám kapesní verzi představit. I přes nedostatky jde totiž o povedenou hříčku.

Naše očekávání před spuštěním hry The Cave bylo obrovské. Vždyť za ní stojí designerský virtuóz Ron Gilbert, tvůrce populárních adventur Money Island a Maniac Mansion. Povedlo se mu navázat na své dřívější úspěchy?

Hlasování o nejlepšího adventurního hrdinu by bylo pro řadu z nás dost obtížné. Zamlouval se vám karikaturní mistr Guybrush Threepwood, nebo snad sarkastik Simon the Sorcerer? A co takhle ostrostřelec George Stobbart? Jak říkám, bylo by to vážně těžké přemítání. A teď si představte, že Ron Gilbert před vás v nové plošinovce The Cave staví hned 7 hlavních hrdinů!

PAX_01.jpg PAX_02.jpg PAX_04.jpg

Speciální dovednosti

Rytíř, cestovatel časem, vesničan, dvojčata, dobrodruh, mnich a vědkyně, to je ohromně lákavá sestava a sedm hlavních hrdinů by tak mohlo znamenat 7x více zábavy, že? I moje srdíčko při tomto zjištění zaplesalo, žel brzy jsem se z toho obláčku musela vrátit zase zpět na zem.

Schopnosti hlavních protagonistů jsou vážně rozmanité. Rytíř má jakousi auru, která mu dovoluje bez ztráty kytičky spadnout z výše položených míst na zem. Vesničan umí zadržet dech, potopit se pod vodu na delší dobu a mezi tím proplavat podvodními bludišti. Dvojčata umí zhmotnit svůj klon, který jim může pomoci projít např. dveřmi aktivováním padacího mechanismu na jiném místě. Dobrodruh umí lézt po lanech i tam, kde lana nejsou. Mnich používá telekinezi a tím se dostanete k předmětům, které nejsou dostupné. Vědkyně hackuje konzole a cestovatel časem umí prostupovat přes zavřené dveře. Nabídka je bohatá, tak v čem je vlastně problém?

PAX_06.jpg PAX_09.jpg PAX_10.jpg

Využití speciálních vlastností v praxi

Logická plošinovka The Cave začíná skřípat už tím, že na dobrodružství do jeskyně se vybavíte hned třemi hlavními hrdiny. Myšlenka Rona Gilberta přitom byla taková, že hráč bude využívat jejich speciálních dovedností a tím řešit zapeklité puzzly a hádanky. V praxi to bohužel vypadá spíše jako nastavovaná kaše.

Některé dovednosti hlavních hrdinů se hodně podobají. Tak například možnost telekineze a přitáhnutí nedostupného předmětu k sobě je v podstatě obrácenou schopností teleportovat se pro něj skrz dveře. Namísto používání jednotlivých speciálních vlastností hrdinů navíc puzzly často vyžadují spíše neutrální externí řešení a nakonec je třeba zmínit i to, že podstata puzzlů se neustále opakuje.

Tak například v lokaci těžebního dolu, kde neustále pobíháte s kbelíkem a s vodou, hasíte v něm dynamit a ten potom znovu zapalujete a používáte k rozražení zapadaných tunelů. Ano, poprvé je to zážitek, jenže podruhé už to ztrácí na lesku a potřetí je to fakt nuda.

PAX_11.jpg PAX_12.jpg PAX_13.jpg

Další prohřešky jeskyně

Dalším silným neduhem The Cave je její rozlehlost. Překonávání jednotlivých lokací se táhne jako pracovní doba v pátek dopoledne, a to jen kvůli tomu, že musíte pořád pobíhat sem a tam, často navíc na takové vzdálenosti, že si budete připadat jako maratonští běžci.

Abychom si rozuměli. The Cave není špatná hra. Je sice pravda, že kdybych k ní sedla u konzole, asi by mě hodně zklamala, ale na telefonech a tabletech jde o jednu z nejlepších her svého druhu, a to i přestože jsem si ji naistalovala zrovna ve chvíli, kdy bylo drasticky sníženo rozlišení hry ve prospěch plynulejšího zobrazování. Hlavně, že to ale běhá.

iPhone
Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Arkády | Akční hopsačka
Výrobce: Double Fine Productions
Začátek prodeje: 3. října 2013
  • Sarkastické vyprávění
  • Pár zajímavých puzzlů
  • Nedostatek místa pro schopnosti
  • Spousta pobíhání
  • Opakující se překážky

The Cave se poměrně dobře ovládá (snad až na skákací pasáže, které mohou být trošku frustrující) a přináší i dostatek sarkastického humoru, pramenícího z komentářů záhadné jeskyně, což je největší devízou hry. Jenže – ruku na srdce – znovu už si The Cave rozhodně nezahraji a to ani s jinými postavami. Ron Gilbert má talent na vytvoření lepší hry. Doufejme, že svůj poklesek brzy napraví.

Hra byla testována na zařízení iPhone 4 a HTC One X+ a můžete ji stahovat z Google Play a AppStore za cenu 99,92 Kč.

Váš názor Další článek: Hrdinská akce inFamous: Second Son se připomíná novým trailerem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,