The Devil Inside – procesor lidských činů

Co vznikne spojením dvou pojmů herního průmyslu – Cryo Interactive a Humbert Chardot (tvůrce legendární série Alone in The Dark)? Téměř orgiastická kreace lahodící nejen oku po stránce vizuální, ale také vašemu intelektuálnímu Já co do obsahu. A když už jsme u toho druhého Já, podívejme se (objektivem kamery) rovnou na naše dva hlavní hrdiny v jedné osobě (tzv. 2 v 1).

Žánr: 3D akční adventure
Minimum: P 233, 32 MB RAM, 3D karta
3D: ano
Multiplayer: ne
Výrobce: Gamesquad
Distributor:
Cryo Interactive/Bohemia Interactive

Co vznikne spojením dvou pojmů herního průmyslu – Cryo Interactive a Humbert Chardot (tvůrce legendární série Alone in The Dark)? Téměř orgiastická kreace lahodící nejen oku po stránce vizuální, ale také vašemu intelektuálnímu Já co do obsahu. A když už jsme u toho druhého Já, podívejme se (objektivem kamery) rovnou na naše dva hlavní hrdiny v jedné osobě (tzv. 2 v 1). Prvním je Dave Cooper, bývalý policista, který však spáchal ten největší hřích. Svědčil proti zkorumpovaným kolegům a teď sám projíždí krajinou...ehm, těsně vedle. Dave sice byl policistou, ale nyní přestože dostal padáka (asi snad právě proto) si znatelně polepšil a život riskuje už jen jednou měsíčně. Zrovna teď se prohání s arzenálem přibližně dvaceti zbraní po Shadow Gate - pandemoniem oživlých mrtvol a...však vy už víte co. A o co mu vlastně jde? O přežití? Hmmm, vedlejší produkt. V první řadě tu jde o slávu a money, money, money...a možná i o to, aby mu kamery zabíraly pravý profil. Ach, málem bych zapomněla na jednu drobnost... Dave je vyvolený. Druhým hrdinou je totiž jeho Alter Ego vzniknuvší nejen díky temným pochodům v Davově duši, ale také přesmyčkou jeho jména – Deva, nad jejímiž ladnými pohyby či letem v latexovém oblečku by slina ukápla nejen jedinci vyznávajícímu BDSM (i když příznivci Spice girls slinu spíš uplivnou). Této extravagantní dámě s bledou pletí, která byla do Davova těla vyslána samotným Satanem, však nejde o to, upoutat na sebe pozornost (což se jí však přesto bezezbytku daří), ale o uvrhnutí zbloudilých duší zpět do chřtánu pekelného. Činí tak pomocí magie, takže nějaký ten fyzický nátlak na ni neplatí (ideální boxovací pytel), a přestože nutno uznat, že takovou zábavu jako s Davem a ustřelováním rozličných končetin nepřátel, hry s plamenometem nebo jejich steakování pomocí speciálního rožnítka si neužijete, ale (jak vám potvrdí snad každá zástupkyně „něžného“ pohlaví) není nad to někomu spálit duši nebo zlomit srdce (au, nebijte mě, já nejsem Deva :). Cože? Já se ještě nepředstavil? Tak to musím hned napravit. Jmenuji se Andy Kauf...sakra...Jay T. Ripper a tohle je moje show.

Devil InsideDevil Inside

Devil InsideDevil Inside

Tak a teď se pokusím poněkud chaotický úvod uvést na pravou míru. Ocitli jste se v přemedializovaném světě, kde by si stanice nechali pro milimetr větší dílek na grafu sledovanosti dělat mnohem více než jen vrtat díru v koleni (tj. tam, kde by TV NOVA byla jen slabým odvarem veřejnoprávné televize)... tedy přesněji řečeno to za sebe nechají dělat účinkující ve svých pořadech. Stanice WWWL@ totiž přináší divákům každý měsíc exkluzivně přímý přenos parafráze na Život v divočině. Jedná se o řešení nějakého záhadného případu spojeného s kurzem Patologem snadno a rychle. Nic totiž, jak všichni víme, nedokáže rozvášnit dav tak jako čerstvá krev. I když v případě pojmu čerstvosti (čehokoliv) u nemrtvých by se dalo úspěšně polemizovat. Na nedostatek násilí si však určitě stěžovat nebudete. Takové odstřelování jednotlivých vnitřních orgánu zombií, babiček s holí, babiček s ocelovou holí (samopalem – pozn. mého intelig. Já), nepřátel popravených na elektrickém křesle, utopenců vypadajících jak zápasník sumo, oběšenců spouštějících se na vás shůry (ne, za to nemůže RedBull...ani Pitbull), mumií a dalších. To vše za známého mota: „Show must go on.“ a živé (chudák kameraman...obvykle nemá ani čas užít si rizikový příplatek), špionážní a létající kamery, popřípadě vrtulníku v exteriérech. Pokud by se náhodou stalo, že během přenosu zemřete...samozřejmě ryze „nenásilnou“ smrtí, je to sice smůla... ale vaše a moderátor láká diváky na příští natáčení s Rexem (ne, ten pes, co aspoň narozdíl od vaší manželky nosí pantofle, to opravdu není) ještě dříve než stihne vychladnout vaše tělo.

Devil InsideDevil Inside

Po grafické stránce hra dopadla (jak jinak, když je pod ní podepsáno Cryo) skvěle. Od hlavních hrdinů a nepřátel (kteří vás častují úsměvem od ucha k ucha jako voják, který cucal patronu a...:) počínaje, přes skvěle vyvedené interiéry (bytové doplňky jako nepotřebné torzo, nějaký ten menší požár apod.) a exteriéry. Prolínání polygonů je zde spíše věcí výjimečnou než běžnou, takže vám téměř nic (snad jen odpovídající hardwarové nároky) požitek nekazí. To samé se dá říct i o animaci. Ve hře si sice neužijete moc neinteraktivních pohyblivých předmětů (tj. těch, které se nedají rozstřílet :), ale to co se hýbat má, se hýbe skvěle. Kupř. taková Deva sexy vrtí boky, zombie se potácí velice realisticky (jo? A tys snad nějakou někdy viděla? – pozn. mého int. Já) (no pár jo...hm, ale to vlastně ani nebyli zombíci. Hele a necpi se mi do recenze – MOJE pozn.:) (Vždyť já se ti necpu ani do života – pozn. int. Já:) atd. Hra stínů a světel hraje v této hře také svoji roli při vytváření ponuré atmosféry. Občas budete vděční kameramanovi za vašimi zády, že vám aspoň trochu osvětlí temnou scenérii před vámi. Aspoň než postřílíte to, co tam vpředu vydává takové podivné zvuky....

Devil InsideDevil Inside

Devil InsideDevil Inside

Hudba a zvukové efekty jsou jak se na pořádnou vysokorozpočtovou show sluší. Při vstupech moderátora se ozývá pořádná úderná muzika se saxofonem, bicími, kytarou atd., během samotné hry se střídá několik motivů (občas až esoterických), které úžasně doprovázejí vaše snažení. Co se mě týče, tak hudba překonala má očekávání. Zvukové efekty jsou také na skvělé úrovni. Blíže nepopsatelné chrochtavé zvuky vašich protivníků, kroky, výbuchy a vzhledem k tomu, že troškou do mlýna přispěla i Bohemia Interactive, můžete si nyní celou hru (včetně dabingu) vychutnat v češtině. Antipolyglotní jedinci zatleskají, nicméně se nemohu ubránit dojmu, že takový drsný anglický přízvuk by Davovi seděl mnohem více. Ostatní však mohu zase potěšit, že za nejrůznější slovíčka vycházející Deviny polyglotní pusinky by se nemusela stydět ani dívka z předvolby 0609 (to bude asi tím, že nebylo co dabovat).

Devil InsideDevil Inside

Co se týče hratelnosti, tak se opravdu během hraní nudit nebudete. Nejedná se jen o klasické střílení po všem, co se hne, ale jsou tu i problémy s hledáním klíčů, pák, skrytého výtahu atd., a poté co se vám do rukou dostane postupem času pár knih a textů a vy se dozvídáte bližší okolnosti o sídle Shadow Gate, jeho obyvatelích a konečně i sám o sobě, přibude nějaká ta konkurence snažící se zhatit vaše počínání, začne být celá hra mnohem zajímavější. Prostředí je natolik rozličné, že nějaký ten stereotyp nehrozí, a pokud by se přece jen nějaká ta nuda tiše přišourala ze zálohy a dýchala vám na záda svůj hnilobný dech, stačí si zkusit zahrát na pekelnou obtížnost... a ještě rádi se budete nudit. Jen škoda, že seznam protivníků do fronty na vtipnou kaši autoři dost proškrtali (tak zrovna tady by se ten RedBull hodil), protože pokud začne jít do tuhého, stačí se obvykle řídit heslem – Kdo uteče, vyhraje. Ale ještě bych se ráda vrátila k několika postřehům ohledně hlavních hrdinů. Tak kupř. Deva má tu výhodu, že při metání kouzel nemusíte mířit, její magenergie se regeneruje postupně sama nebo ji můžete rychlejší formou vygenerovat z dušiček, které vás poté co opustí schránky některých zabitých protivníků, následují jako svatojánské mušky... přiopilé fosforem. A poté co přinesete svému Pánovi nějakou tu hodně hříšnou dušičku, odměnou vám bude nové kouzlo.

Devil InsideDevil Inside

Mezi oběma aktéry nemůžete přepínat libovolně (i když... můžete během hraní zkusit trojkombinaci CtrlAltDel :), ale jen na místech k tomu určených, stejně tak tomu je i s ukládáním hry. Pozici lze uložit, jen když se dostanete k nějaké televizi, což mně osobně nevadí (sedím u ní ve dne v noci :)... tedy nevadilo do té doby, než jsem prošla dosti velký celek, a pak se mi hra kousla... grrrr. Jistě pochopíte, že jsem měla chuť kousnout jí taky, ale tohle se naštěstí nestává příliš často... takže tu brokovnici, co držíte za zády, si nechejte na jinou příležitost. Autorům také nelze upřít smysl pro humor, kupř. některé hlášky, mrtvolka ve skříni (a není to králíček Azurit) nebo Loading, který doprovázejí opravdu vtipné spoty (kupř. zombie dělající reklamu na prací prášek, TV Shopping prodávající The Devils Quide apod.) a pokud se podíváte na Titulky (Credits), zjistíte, že s touto hrou mají co dočinění např. Bouddha, Nazareth či Papež. Takže pokud vás nerozesměje ani toto paradoxní zjištění, tak pak snad už jen obrázky od fanoušků hry :)))). Tak tvůrcům taky pošlete nějakou tu schizoidní kresbu, ať nám v Bohnicích neprořídnou stavy, protože prostě ten ďábel v nás...

Grafika: 9/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 9/10
Stačí si přečíst první větu recenze. Co dodat?
Celkové hodnocení: 9/10
Váš názor Další článek: Ovladače: Radeon 256 a pár detonatorů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,