The Division: týmová akce v ruinách New Yorku

V letošním roce přichází na trh očekávaný a strhující The Division s mnoha sliby pod puncem známé značky Tom Clancy od Ubisoftu. Jste připraveni na výlet do Temné zóny?

Černý pátek! Pro populaci amerického kontinentu známý pojem, který je spojen s velkými obchodními výprodeji, kdy se americkými městy valí doslova hordy lidí a horečně vykupují zlevněné zboží.

Tohoto obchodního svátku se rozhodli využít i tvůrci z Ubisoftu u titulu Tom Clancy´s The Division a uvést jej jako pozadí zápletky, v níž se operuje s vypuštěním nebezpečného viru s cílem vyvolat pandemii neštovic a tím uvrhnout svět do chaosu.

Pandemie pak zasáhne většinu amerických měst právě na Černý pátek, kdy byly přenašečem viru papírové bankovky, čímž se nemoc začne velmi rychle šířit. Najednou je nutné vyhlásit v městech karanténní oblasti a zamořená místa uzavřít, což se také ve hře stane.

the-division.jpg

Zanedlouho leží celá Amerika v karanténě. Velká města jako New York se stávají zemí nikoho a vytváří tak ideální zázemí pro zrod pouličních gangů, které si z pandemie nic nedělají. Americká vláda padne do pěti dnů a veškeré služby a infrastruktura přestávají fungovat. Nastává chaos a zmatek.

V zamořených oblastech se ale nachází vybavení, materiály a hodnotné předměty nutné k opětovnému obnovení civilizace. Kdo je získá zpět?

Plot point neboli zápletku tedy máme. V tomto ohledu nás Ubisoft moc dlouho nenapínal a přinese nám celkem pěkný otevřený MMO svět plný rozličných misí a úkolů, které budete moct vyřešit v týmu s přáteli nebo solo.

division_3.jpg

Pohled zevnitř

V roli jednoho z vycvičených agentů vládní sekce Strategic Homeland Division (SHD) se vydáte do New Yorku, který je kromě nebezpečného viru zamořen i mnoha gangy a dalšími nástrahami. Téměř vše uvnitř karantény je infikováno a pohyb zde představuje vysoké životní roziko.

V The Division si můžete vybrat mnoho způsobů, jakými budete New York procházet. K dispozici jsou specializace (medik, technik, bezpečnost), od kterých se odvíjí schopnosti a hlavně styl hraní. To nejlepší na hře však je, že můžete mezi schopnostmi a specializacemi libovolně přeskakovat takřka z minuty na minutu.

Hned v úvodu máte za úkol fortifikovat svou základnu, tzv. Safe House, kde provádíte veškeré herní transakce jako je nákup zbraní, munice, úpravu vybavení a také zde máte sociální kontakt s ostatními hráči na úrovni mimo boj. Podobně slouží i další safe housy, které najdete a osvobodíte ve městě.

the-division-7.jpg

V boji pak fungujete jako tým operující proti dalším týmům, jednotlivcům nebo AI (PvP, PvE), přičemž všem jde o to nalézt cenné materiály v útrobách celého New Yorku, a také v lukrativní Dark Zone.

K průzkumu lokací a nebezpečných míst vám poslouží dva zbraňové sloty, slot pro vybavení, bágl na zádech a jeden sideslot, kam si můžete vkládat sekundární zbraně. Nechybí tu ani mnoho slotů pro oblečení a vizuální ozvláštnění, které ale žádnými skilly nedisponují. Zkrátka vás vaše vizáž nebude omezovat v postupu úrovněmi.

Výraznou změnou oproti ostatním MMO má být design jednotlivých rolí. Vývojáři chtějí, aby se hrály více se zaměřením na herní styl, než na přidělování vybavení na základě specializace, jak to známe z podobných MMO her.

9345049164_d9df4c665a_o.jpg

Pointa je tedy ve stylu hry a nikoliv ve vybavení. Kromě tanka bude na výběr ještě damage dealer (DPS) a healer (léčení). Při týmové hře je pak výhodné, že vidíte, jaké skilly mají vaši spoluhráči, tudíž můžete kombinovat a tak se specializovat na konkrétní úkon, který vás čeká. Vše si navíc přizpůsobíte podle dané situace, nic není předem dané.

I když je hra dimenzována pro více hráčů, je možno hrát i single player. Herní zážitek je závislý na počtu hráčů v týmu. V základu je hra nastavena na tři, nicméně v budoucnu budou obtížnost a další náležitosti odpovídat danému počtu při misi, takže i single player bude mít své kouzlo.

the-division-weapons-inventory-leak-3d.jpg

To je ale vše, co hra s úpravou prostředí dělá. V herním světě máte pak různé části, např. Temnou Zónu, kde přežijete jen s patřičným (hodně dobrým) vybavení. Do té doby nemáte prostě šanci, jelikož právě zde se z kamarádů stávají nepřátelé a prostředí pročesávají další živí hráči ze světa.

Nevýhodou je, že když jste v partě například tří lidí a vaši dva kolegové zemřou v přestřelce, tak vás hra stále vnímá jako trojici a na základě toho jedná. Tím chci říct, že se rapidně zvýší obtížnost souboje, pokud spoluhráči zemřou. Naštěstí respawn zde není nijak limitován a zpět na pomoc vám přispěchají relativně brzy. A v některých chvílích je to spíše na škodu.

the-division-map (1).jpgThe-Division-Map.jpgtomclancysthedivision_preview_3.jpg

V zemi nikoho, kde vládne nákaza

Lákavou destinací je ve hře samotná Dark Zone, kde platí karanténa. Zde se nachází už opravdu vzácný loot v podobě vybavení a pokročilých technologií, po kterých jako agent SHD jdete. Vždy musíte dosáhnout daného cíle, vyzvednout zásilku, dopravit jí na místo určení a zavolat vrtulník. Jinak máte s obohacením inventáře smůlu.

Limit dosažitelné úrovně je 30, ani potom se ale v New Yorku nebudete nudit. Celá oblast Dark Zone, která je opravdu velká, se opětovně obnoví a vygeneruje nové výzvy, zajímavé body a události. Objeví se zde nové mise, loot a nepřátelé pro hráče na nejvyšším levelu, takže si celou lokaci můžete prolézt pěkně znovu a narazíte na jiná nebezpečí.

S jistou nadsázkou lze říci, že pravá hra začne asi až tady – po dosažení maximálního levelu. Hlavních příběhových misí je v The Division více jak 10 a jsou zaměřeny jak na rychlé a drtivé souboje, tak na průzkum lokací a různé další úkoly, vyvažující celkovou hratelnost směrem k obnovení společnosti.

2691-image4.jpg

V The Division lze po úvodní misi prozkoumávat herní svět zcela libovolně a plnit úkoly dle vlastního přání. Na výběr bude celá řada bočních i důležitých misí a jejich vyřešením se celkem rychle naučíte ovládání hry a budete se moct vydat směrem k Temné Zóně.

Ubisoft se také dušuje, že si dá velký pozor na mikrotransakce typu "pay to win", kdy si hráč může za peníze koupit level boost nebo vylepšenou zbraň. K tomuto se vývojáři vyjadřují celkem jednoznačně: žádné mikrotransakce! Dokoupit si tak budete moci maximálně nové oblečky a skiny, což ještě lze tolerovat.

tom_clancys_the_division_2015_screenshot_fight_63_1279x724.jpg2556075-td_screen_contagion_e3_140609_4pmpst_1402343525.jpguntitled.png

Možná úskalí

Hratelnost The Division je už od pohledu optimalizovaná pro konzole, čehož si rychle všimnou uživatele klávesnic a myší. Hra má vyjít i na PC, kde se ale některé aspekty optimalizace pro konzole projevují nepříjemně, např. pohyb v menu, listování mezi sekcemi postavy nebo při někerých bojových sekvencích, např. flankování budoucí pozice. 

Na ovládání si patrně ale rychle zvyknete, takže není nutno tropit více povyku, jen je dobré na tento fakt upozornit. Mnohem podstatnější je fakt, že se na PC dočkáme pravděpodobně nejlepší grafické stránky napříč všemi platformami. Konzolové verze byly nepříjemně ořezány a pokud chcete zažít aspoň náznak původního dema z E3, musíte na počítač. Velká škoda.

maxresdefault.jpg

Ubisoft dále uvádí, že The Division bude prakticky nekonečná hra a v dalších letech budou vycházet další DLC. Mají do hry aplikovat nové lokace, nepřátele, mise a vybavení.

V posední řadě si nenechte ujít veřejný betatest koncem ledna a můžete se těšit na další informace a aktualizace v průběhu roku až do vydání samotné hry v březnu.

Suma sumárum se The Division jeví jak velmi slibný kousek, který nás zase na mnoho hodin přisaje ke klávesnicím a gamepadům, ale je otázkou, jak dlouho nás u nich udrží? Betatest ledacos prozradí.

Diskuze (3) Další článek: VR brýle jsou lístkem do první řady, tvrdí vývojáři

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,