PC | Recenze | X360 | PS3 | RPG

The Elder Scrolls V: Skyrim - pro každého něco (recenze)

Akční hry měří zábavu na minuty, strategie na hodiny, RPG na dny. A Skyrim je jednoznačně z tohoto pohledu RPG k pohledání.
Kapitoly článku

Jak časem roste spektrum všerůzných pokřiků, kouzel a zbraní, tak se hodí vejít občas do inventáře. Pokud byl u Oblivionu řešen špatně, tady se tvůrci překonali, celý jej překopali a je to ještě horší. Když jsem zahlídl možnost mapovat si předměty na rychlé volby, odložil jsem u počítačové verze gamepad a začal nadávat. Na to, abyste si mohli předmět takhle namapovat, jej nejprve musíte přidat do oblíbených a odtam už to najednou jde.

Fantasy svět s sebou prostě přináší magická úskalí

O možnosti uspořádání si můžete nechat zdát, oblíbené položky jsou už po chvilce hraní neskonalý zmatek. A chaos je o to větší, že máte dvě ruce a na myši používáte dovednost pravé (primární) levým myšítkem, zatímco na ovladači je tomu přiřazen logicky pravý trigger.

 skyrim 02.jpgskyrim 05.png

Musím ale uznat, že po shlédnutí inventáře jsem byl částečně rád, že se tvůrci nepustili do opravy některých bugů, co jejich hry zlobí už drahně let. Při prvním těžení rudy jsem udělal tu chybu, že jsem přepnul do externího pohledu a poznal letitou animaci. Vidět lidi ve městě chodit je občas také spíš k smíchu, ale rozhodně to nemá na chvíle, kdy si na lavičku sedá postava v róbě nebo sukni. Fantasy svět s sebou prostě přináší magická úskalí.

Zábava pro všechny

I když to, celkem po právu, vypadá, že Skyrim je nehorázně zabugovaná hra, které se podařilo nesčetněkrát spadnout i na konzoli, je to pořád hra neuvěřitelně návyková a zábavná. Jak už jsem zmínil, nechá vás si hrát podle libosti, za dobrodružstvím je to vždy jen kousek (pokud se rozhodnete raději nejezdit na hrozivě pomalém koni).

Skyrim s Oblivionem jsou si až děsivě podobné 

Stovky hodin hratelného obsahu nejsou jen přehánění, přitom se jedná o obsah zábavný a často i kvalitní. Při dlouhých zimních večerech, kdy se pomalu sníh snaží dostat do vašich hráčských doupat, se přenesete do jiné zimy, kde budete hrdinou bez bázně a hany.

 VIDEO: 4091 'The Elder Scrolls V: Skyrim - Trailer'

A vlastně ani hráčská doupata nepotřebujete, protože odstraněním počítání skillů pro atributy na každé úrovni se hra otevírá ještě širšímu publiku. Je sice pravda, že v záplavě moderních titulů je herní pouze lehce vylepšený engine Oblivionu tak trochu dýchavičný, ale i tak dokáže vykreslovat poutavé scenérie severských hor s polární září v pozadí, stejně jako skvělé efekty při vysávání dračí duše, nebo mnohých magických efektech.

 skyrim 03.jpgskyrim 06.png

Jen jednu věc Skyrimu nezapomenu, a to je možná důvod, že jsem i přes skvělou zábavu hledal i shnilá místa, když si ani hru nemůžu pořídit z klidu domova. Když už se tvůrci zatroleně rozhodli požadovat Steam pro hraní, tak by se to jeho prostřednictvím přeci mělo dát získat i v našem Absurdistánu. Ne, stejně jako poměrně velká část světa máme i my nákup možný pouze v jiných obchodech. Možná to zní zvláštně, ale právě tohle byl první popud, abych srovnal Skyrim s Oblivionem a zjistil, že obě hry jsou si až děsivě podobné. Dámy a pánové z Bethesdy, takhle to recyklovat nejde, s takovou desítku nedávám.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: RPG | freeform RPG
Výrobce: Bethesda Softworks | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 11. listopadu 2011
  • Stovky hodin zábavy
  • Volnost pro každého
  • Souboje s draky
  • Poutavý příběh
  • Hromada vedlejších úkolů
  • Bugy
  • Inventář
  • Stárnoucí engine

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,