The King of the Road - za volantem trucku

Pach nafty, umaštěné rukavice, nedopečené hamburgery, noci v pochybných motelech… ale také burácející motor hnaný stovkami koňských sil, pohánějící kamion s několikatunovým nákladem. To je život dálkového řidiče. Chlapíci z ruské společnosti SoftLab-NSK přicházejí se simulátorem právě tohoto povolání. A my si nyní povíme, zdali má cenu do jednoho z nabízených trucků nasednout.

Platforma: PC
Typ hry: závodní
Multiplayer: ano
Minimální konfigurace: procesor 266 MHz, 60 MB RAM, 50 MB na HDD, grafická karta kompatibilní s Direct3D
Testovací konfigurace: procesor 800 MHz, 256 MB RAM, 500 MB na HDD, GeForce 2 MX 32 MB
Výrobce: Softlab-NSK (www.softlab-nsk.com)
Distributor: JoWooD Productions (www.jowood.com)
Distribuce v ČR: Dynamic-systems (www.dynamic-systems.cz)

Také jste někdy přemýšleli, jaké by to bylo řídit obrovský kamion, jenž se funící na svých x kolech řítí po tisících kilometrů dálnic a vy se tak dostáváte na místa, která byste nikdy nespatřili? Myslím, že v životě každého kluka existovalo období, kdy to bylo na sto procent jeho budoucí povolání. Tohle si zřejmě uvědomili ruští vývojáři a tak je k dostání hra, kde si to můžeme vyzkoušet.

The King of the Road (KOR) není tedy pouze závodní hra s trucky, ale simulátor dálkového řidiče kamionů. Princip hry je jednoduchý. Na začátku dostanete van nebo menší kamion (volba je vaše) a objevíte se u skladiště v jednom z 11 měst. Přijímáte zakázky na dodávku něčeho někam do určitého času, za což dostáváte peníze. Ty potřebujete na naftu, opravy, lepší vozy a nové pracovníky (a také na pokuty).

The King of the Road   The King of the Road

The King of the Road   The King of the Road

Možná, že vám právě probíhá hlavou myšlenka, jak může být zábavné pouhopouhé ježdění z místa A do místa B a rozhlížení se po okolní krajině. Samozřejmě je těžké si představit větší nudu. Takže je ve hře přítomen další faktor. Nejste totiž na silnici sami. O co nejrychlejší splnění zakázky se snaží více dopravců – někteří se objeví hned ve chvíli příjímání nákladu s notným náskokem před vámi, další se přidají v průběhu cesty kousek za vás. Ale jen jeden může být v cíli první a shrábnout největší odměnu. Nehraje se na žádná pravidla včetně těch silničního provozu (pokud vás nesleduje bdělé oko zkorumpované policie). Soupeři se vám budou snažit všemi možnými prostředky (tedy svým vlastním vozem) zabránit v jejich předjetí. A to ani nemluvím o mafii, která je schopna rozstřílet vám kamion na kousky. To by mělo hře dodat akci a zábavnost.

Další zajímavostí je vyhlašování závodu na okruzích, na něž se, pokud se chcete zúčastnit, musíte dostat do určitého časového limitu. Tam se opět bez jakýchkoli pravidel utkáte s několika soupeři. Pakliže se vám podaří tento závod vyhrát, anebo doručíte jako první náklad, dostanete kromě finanční odměny licenci na najímání dalších pracovníků. Ty najdete bezprizorně se povalující na parkovištích spolu s vozy, které můžete (máte-li dostatek peněz) zakoupit. Oni pracovníci jezdí stejně jako vy mezi městy a dopravují náklady, avšak veškeré peníze, které za to dostanou jdou do kapsy vám. Nákupem lepších kamionů, jenž pojmou více nákladu, a najímáním pracovníků se rozrůstá vaše soukromá dopravní společnost, zabíraje tak stále větší podíl na trhu. Ve chvíli, kdy ovládnete aspoň 51% trhu, vyhráváte.

V praxi tedy vlastně jezdíte po všech možných silnicích a nesilnicích, jež pro vás autoři nachystali, čtyřproudovou dálnicí počínaje, přes horskou cestu a jakousi pláží, na níž se zorientujete jen podle mapy, konče. A tady je první kámen úrazu. I přes veškerou snahu obohatit hru o stezky, které zpočátku nemáte na mapě, či všemožné uzavírky, je svět KOR zoufale malý. Zabere vám jedno pohodové odpoledne projet všechny silnice. Nebude tedy trvat dlouho a přestane vás bavit jezdit po stále těch samých cestách.

Abychom si ale rozuměli. Prostředí, v němž jezdíte je pěkné a poměrně různorodé. Mění se počasí, střídá se den a noc, na křižovatkách jsou funkční semafory. Pěkně vypadají i ukazatele na cestě, nebo třeba po vašem nárazu vybuchující benzínka. Jenom je toho prostě málo.

The King of the Road   The King of the Road

The King of the Road   The King of the Road

Problém je i v závodění s počítačem řízenými protivníky o nejrychlejší dodávku nákladu. Do samotného konfliktu s jejich vozidly se dostanete jen těžko; ti před vámi na vás mají takový náskok, že je nedoženete, a ti za vámi nejsou schopni dohnat vás. Časem se zlepšíte natolik, že ani dohnání těch v předu nebude problém, ale potom jim zase ujedete dostatečně na to, abyste dojeli v pohodě první. Otázkou však je, zdali vás KOR bude tak dlouho bavit.

Díky malé rozlehlosti totiž hra velmi rychle sklouzává ke stereotypu. Zkrátka jezdíte sem a tam, po silnicích, jimiž jste projeli už snad stokrát a z šedi vás na krátkou chvíli probere jenom uzavírka na cestě, kterou potřebujete projet, nebo nějaký ten okruh. Ovšem ani na tom se vaši konkurenti příliš nevyznamenávají. Nečiní jim nejmenší problémy se hned po startu zaklesnout do sebe a věnovat vám tak dostatečný náskok, aby kdybyste náhodou bourali, měli dost času na klidný návrat na silnici.

Tím, že ona slibovaná akce ve hře není až zase tak přítomna, bude KOR bavit delší dobu asi jenom ty, kteří se bojí adrenalinových situací, rádi si v závodních hrách vychutnávají okolní přírodu a stokilometrová rychlost je tak trochu děsí. Nějak jsem nenašel motivaci hrát hru dostatečně dlouho na to, abych si mohl dovolit nějaký opravdu drahý kamion, který by se mohl pyšnit přízviskem „král silnic“. Ve hře vám totiž vlastně ani k ničemu nebude. Snad jenom – můžete si ho prohlédnout v externím pohledu, v němž ale není možné ho řídit (tedy hra to umožňuje, ale díky špatné kameře maximálně tak utopíte svého „miláčka“ v jezeře).

Mimochodem s trucky se pojí ještě jedna zajímavost. Podél silnic postává spousta přívěsů, který můžete připojit ke svému vozu a přijmout tak dodávku bez soupeření s konkurencí. Kupodivu je tento druh jízdy akčnější než všechny ostatní. Ovládání takovéhoto kamionu je nesmírně obtížné. Jasně, řeknete si, ona to není sranda řídit takový „tank“. Jenže problém je v tom, že vůz se chová takovým způsobem, jaký má k realitě tak daleko jako koloběžka k vrtulníku. Obrovská přetáčivost a často nepochopitelné odpojení přívěsu jsou příklady za všechny.

Trošku jsem tak naznačil, že fyzikální model vozů nebude „realistický, jak jen to je možné“, jak tvrdí autoři. S náročným ovládáním trucků s přívěsem ostře kontrastuje jednoduchost řízení všeho ostatního. Pokud jste ochotni před zatáčkou přibrzdit, není nejmenší důvod, proč byste měli mít byť jen jedinou nehodu.

Autoři se také pyšní „vysoce detailní 3D grafikou“. Pravda je taková, že v dnešní době jde z hardwaru vytáhnout mnohem víc. Na druhou stranu minimální nároky umožňují, aby si KOR zahráli i majitelé silně podprůměrných strojů. Grafické efekty také vcelku ujdou. Změna počasí i denní doby vypadá dobře. Hezky působí i lom světla na čelním skle. Poněkud divně ale na něm vyhlíží déšť. Nemluvě o otřesném zpracování palubní desky.

The King of the Road   The King of the Road

The King of the Road   The King of the Road

To vše by se ale dalo nějak přejít při pohledu na lesknoucí se silnici po dešti, nebo spadené listí rozfoukávané větrem. To, co ale grafiku a vlastně i celou hru shazuje, jsou neuvěřitelné chyby při zobrazování. Vypadávají textury, nebo dokonce celé objekty, popřípadě se textury objevují kde nemají. Takže nejen, že vám zmizí polovina silnice i s auty a se skálou poblíž, ale ještě vám výhled zakryje keř, jenž se z ničeho nic objeví na čelním skle.

Zvuk ve hře je takový dost nevýrazný. Člověk by čekal, že když šlápne náklaďáku na plyn, tak uslyší pořádný rachot. Zvuky jsou ovšem nahrány velice tiše, čili žádnou pořádnou atmosféru nevytvoří. Pěkné mi snad přišlo jen ozvučení průjezdu jiného vozu kolem vašeho.

Světlé stránky hry
  • nápad
  • možnost jezdit zcela volně
  • je často potřeba dodržovat dopravní předpisy
Temné stránky hry
  • chyby v grafikce
  • po čase stereotypní
  • takřka nulová motivace k hraní
  • na akční závody málo akce
  • malý svět

Hudba je více méně průměrná. Hard rockové skladby vám krátí dlouhé chvíle na cestách, avšak není jich až zas tak moc, aby se za chvíli neohrály. Za chvíli je stejně přestanete vnímat. Jinak na CD jsou uloženy ve formátu MP3, což klade poněkud větší nároky na výkon PC, ale vzhledem k celkkovým hardwarovým požadavkům to příliš nevadí.

Celkově není KOR špatná hra. Jsem si jistý, že vás bude bavit. Jenom nevím, jak dlouho. Král silnic je fajn odpočinková hra na letní odpoledne, kdy se vám nebude chtít v horku hrát něco obtížnějšího či náročnějšího. Ale asi by bylo lepší rozbít prasátko kvůli jiné hře.

Grafika: 7/10
Zvuky: 5/10
Hudba: 6/10
Hratelnost: 4/10

Nemastná neslaná akčně závodní hra s nedostatkem akce a nepochopitelnými chyby v grafice. Zkuste si raději najít něco jiného, co by vás chytlo na delší dobu než dvě tři odpoledne.

Celkové hodnocení: 5/10

Diskuze (15) Další článek: TOCA Race Driver na PS2 už v srpnu

Témata článku: , , , , , , , ,