The Outer Worlds: uprostřed korporátní antiutopie | Recenze

Nové RPG od slavného studia Obsidian konečně spatřilo světlo světa. Je to old-schools se vším všudy a netají se dost absurdním humorem a vlastní vizí budoucnosti. Stojí to za to?

Co baví

  • Zajímavý svět
  • Úkoly mají mnoho řešení
  • Příjemný a ujetý humor
  • Hravý level design
  • Reputace, posádka a mnoho dalšího

Co vadí

  • Horší grafika
  • Bojový systém mohl být záživnější
  • Slabší umělá inteligence
8/10
Hodnocení

Obsidian od začátku propagoval, že je tvůrcem původních Falloutů a na tom vlastně založil reklamní kampaň chystaného The Outer Worlds. Oni nestojí za Fallout 3 až velmi špatným Fallout 76. Oni stojí za tím skvělým a vtipným začátkem.

Výsledek je old-school se vším všudy. Ukecané RPG s mnoha různými řešeními a zajímavými úkoly. Rozhodně se nejedná o hru pro každého. Ale v dnešním světě je fajn potkat opět RPG, které se vám nesnaží servírovat řešení na talíři a dokonce vám ani neukáže na mapě dostupné úkoly.

Korporace vládnou světu

Hlavní dějová linie asi není hlavním tahounem, ale myšlenka se mi líbí. Jste ze zapomenuté lodi Hope, ve které se lidé plavili (nebo spíš ve které letěli) za lepším životem. Ale z kryospánku je nikdo neprobudil a nelegální cestou vás ze spánku vytáhne doktor Wells. Hlavní úkol je vlastně probuzení posádky.

Outer Worlds (1).pngOuter Worlds (2).pngOuter Worlds (3).png
Herní svět je velmi zajímavý, díky čemuž se do hry vžijete

Hned zkraje hra hýří humorem až přitaženým za vlasy. Vše začne tím, že při přistání na planetu Terra-2 zabijete svůj odvoz… rozmáčknete ho přistávacím modulem... tím získáte loď a stanete se kapitánem. A hned poté zjistíte, že zde není vlastně žádná vláda. Hra je o prazvláštní vizi budoucnosti, ve které vše ovládají korporace. I z toho vychází humor, když vám hrobník řekne, že dříve býval Junior Burial Assistent nebo když vám ochotný voják na šest otázek odpoví, že na odpověď nemá povolení.

 

Více než hlavní příběh jsou tahounem menší příběhy, ve kterých se obvykle nějaké dvě strany dostanou do konfliktu.

 

Více než hlavní příběh jsou tahounem menší příběhy, ve kterých se obvykle nějaké dvě strany dostanou do konfliktu. Občas se jedná o skoro třídní boj mezi ziskuchtivými kapitalisty a ochránci přírody. Zvlášť v těchto momentech je rozhodování těžké, ve výsledku není ani jedna frakce vyloženě zlá. Jindy se jedná o prostý boj o moc a vliv.

Outer Worlds (4).pngOuter Worlds (5).pngOuter Worlds (7).png
Průzkum je vyloženě radostí

To je na příběhu nejkrásnější. Je tu více konců dle vašich akcí a zakončení je opravdu mnoho, mnohdy je ani nečekáte. Je hezké sledovat, jak se různé drobnější akce projeví na konečném závěru. Ve hře na sebe přitom vše navazuje a za své jednání na vás okolí reaguje různě. Mění se totiž vaše reputace u různých frakcí a můžete být přáteli nebo nepřáteli.

Dále jsou tu úkoly vaší případné posádky. Obecně posádka je skvělým prvkem. Dělí se s vámi o své příběhy a názory. Zvyšuje vaše statistiky. Pomáhá v boji. A hlavně nejste sami. Vesmír už nepůsobí tak prázdně.

Jazyk silnější meče

Už při tvorbě postavy si vzpomenete na časy zlatých RPG. Postavě dáváte různé statistiky a vedle obrany a útoku jsou tu i vědecké a technické schopnosti a výřečnost. Z toho rámcově vychází hratelnost, která se chlubí mnoha zbraněmi. Ale ve výsledku je výřečnost mnohdy nejlepší zbraní.

Outer Worlds (8).pngOuter Worlds (10).pngOuter Worlds (16).png
Humorem hra rozhodně nešetří

Začneme u boje. Hře musíme pochválit, že se zbraněmi se dá dělat ledacos. Jsou tu pistolky, samopaly, těžké kulomety, sniperky, energetické zbraně, ale také vymoženosti na blízko jako kladiva a meče. A proti vám stojí vedle lidí i různá monstra a příšery, které mají jiný bojový styl.

Hratelnost je do značné míry upravitelná i díky tomu, že posádku můžete všelijak vybavit a vylepšovat. Kreativitu podporuje i hravé prostředí (ve kterém jsou mnohdy různé po zásahu vybuchující věci) a možnost zpomalit čas, nicméně je to spíš průměr. Samotný herní styl přeci jen není příliš dynamický. Nepřátelé příliš rozumu nepobrali a je typické, že v jedné místnosti bojujete a v druhé si vás nevšímají. Takže je to zábavné, ale kvůli boji bych si hru nekupoval.

 

 Ve hře platí, že úkol splníte i v případě, že vám uvěří, že jste ho splnili.

 

Mluvení je jiné kafe. Ve hře platí, že úkol splníte i v případě, že vám uvěří, že jste ho splnili. Právě obratnost jazyka mi pomohla přimět vojáky, aby vyrazili do boje a zemřeli v prvních vteřinách. Mnohdy si díky mluvení zjistíte pár důležitých informací, které vám pomohou v questu či zjistíte jak vykličkovat, abyste zvětšili svůj zisk. Jak jsem předtím psal, úkoly mají mnoho řešení.

Outer Worlds (20).pngOuter Worlds (23).pngOuter Worlds (53).png
Mluvené slovo dokáže hodně, ale boji se nevyhnete

Hlavně hra je textově velmi obsáhlá a vše je krásně napsané. Mluvit mě bavilo, jelikož jsem hromadně získával nové informace o okolním světě a často narazil na nové ujeté vtípky hry. Třeba to bývá až přehnané, nicméně když mi jedna postava přiznala, že mi úkol zadala spíše proto, abych se nenudil a ona to sama dělat nechtěla, tak jsem si prostě musel říct, že tohle v moderních RPG chybí.

Horší grafika, špičkový level design

Čistě graficky hra dost zaostává. Není vyloženě hnusná, ale být to holka, tak bych se za ní neotočil. Leckterá hra se grafice The Outer Worlds vysměje, ale následně se zastydí, když objeví level design. Hra je bohatá na zajímavé lokace s různými skrýšemi, vybavením a novými zdroji informací.

Hra jako celek dává smysl. Základna je udělaná tak, aby jako základna mohla fungovat. Jsou tam kanceláře, ubikace, záchody, skladiště, šatny... průzkum je díky tomu radostí. Člověk pak tu a tam narazí na nějaký počítač, který mu sdělí víc. Než se naděje, bizarní svět korporací začne mít myšlenku a smysl.

O hře by se dalo mluvit déle, ale to hlavní je tohle – je to RPG, které číselně ve většině věcí zaostává. Má horší grafiku a nudnější bojový styl. Vlastně ani délka hry není moc velká (kolem 30 hodin). Exceluje však v napsaných textech, možnostech vašeho postupu a v celkovém vykreslením světa. Máte-li rádi old-school RPG, jděte směle do toho.

Verdikt

Fanoušci upovídaných RPG si přijdou na své. The Outer Worlds je přeplněné promyšlenými texty s parádními úkoly v zajímavém světě. Pokud však od RPG očekáváte rychlou akci a nádhernou grafiku, hře se radši vyhněte.

Váš názor Další článek: Nalaďte se na Death Stranding ochutnávkou z oficiálního playlistu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,