The Pillar: takové české The Witness | Recenze

Menší česká hra The Pillar inspiraci v The Witness jen tak neschová. To ale není hned špatně. Dosahuje však jeho kvalit?

Co baví

  • Příjemná atmosféra
  • Super zabiják času

Co vadí

  • Skoro žádná výzva
  • Dost krátké
6/10
Hodnocení

Některé hry jsou o akci, některé hry o relaxaci. Jestli si vzpomínáte na The Witness z roku 2016, asi si vzpomenete hlavně na klidnou atmosféru a jednoduché logické hádanky. Vlastně to stačí a hru si člověk užije. Hra zaujala také české vývojáře ze studia Paper Bunker, kteří vydali The Pillar.

Je to hlavně o sloupech

The Pillar se hra nejmenuje náhodou. Má to něco do činění s příběhem, ačkoli nějak netuším jak. On obecně příběh tu silnější roli nemá a trochu se předpokládá, že si ho v hlavě domyslíte. Můžete se ho snažit dohledat, ale moc vám to asi nepomůže. Spíš jde o to, že po hře jsou všude umístěné sloupy a vy na nich luštíte logické hádanky.

pillar (1).jpgpillar (2).jpgpillar (3).jpg
Herní svět je příjemný a v kombinaci s hudbou baví

Hádanek je zde vlastně několik druhů. Drží se více méně pravidla, že by měly být jednoduché a až na některé vás moc nepotrápí. Logické hádanky na sloupech jsou vlastně jen obrazovky s barevnými body, které musíte spojit či jednou barvou správně zaplnit celou obrazovku, nebo si správně zapamatovat tahy a opakovat je.

 

Nenajdete zde logickou výzvu, až na pár výjimek. Vlastně bych řekl, že většina hádanek je až směšně jednoduchá

 

Pak tu můžete hledat čísla na správnou kombinaci k sejfu, mačkat čudlíky ve správném pořadí či luštit hádanky se světelnými sloupy. Nenajdete zde logickou výzvu, až na pár výjimek. Vlastně bych řekl, že většina hádanek je až směšně jednoduchá a hra funguje jako snadný zabiják času. Možná to ale má být její cíl a ne všechno musí být složité.

pillar (4).jpgpillar (7).jpgpillar (9).jpg
Hra je hodně o průzkumu, ať kvůli řešení hádanek nebo kvůli hledání dílů obrazu

Jen je škoda, že hra v některých bodech přešlapuje špatně. Chybí zde například sprint, který by zrychlil cestu po mapě. Některé hádanky jsou skutečně jen o uběhnutí vzdálenosti a takhle se to uměle prodlužuje. No a na delší relax je hra možná až moc krátká (zabere kolem tří hodin). Mnohé hádanky vás jen nutí herní svět prozkoumat trochu detailněji.

Pojďte odpočívat

Záchytným bodem je grafické zpracování a celková atmosféra. Hra je jednoduchá, dost jednoduchá… a i vzhledem připomíná The Witness. Neřekl bych však, že je to špatně. Naopak v kombinaci s příjemnou, ačkoli nijak zvlášť výraznou hudbou se mi průzkum herního světa líbil. A právě průzkum je obohacen také hledáním dílků obrazů, které jsou poházeny po každé mapě.

pillar (10).jpgpillar (13).jpgpillar (21).jpg
Hádanky jsou opravdu jednoduché a máte u nich relaxovat

A vlastně díky tomu se mi hra docela líbila, ale na větvi z toho nejsem. The Pillar je hra, kterou prostě hrajete a nemáte z toho něco víc. Má příjemné momenty, kdy si prohlížíte svět, ale i nutné a vyčerpávající momenty, kdy si říkáte, že byste přeci jen chtěli víc.

Hra vyšla i na mobilní telefony a Switch a možná je to na těchto platformách lepší. Já to hrál na PC a v hlavě mi svištělo, že existují i lepší oddychové hry, třeba právě The Witness. Přesto musím uznat, že má své kouzlo, díky kterému jsem hru dohrál.

Verdikt

Českou oddychovku prostě jen hrajete. Nezanechává ve vás hlubší pocity, ale pomůže vám relaxovat a zabít trochu času. Výzvu zde nehledejte, i tak si ale hru můžete užít.

Diskuze (2) Další článek: Mafia: Definitive Edition odložena. Záběry z hraní ale uvidíme už za pár týdnů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,