The Return of Incredible Machine: Contraptions

Je vysoce pravděpodobné, že hra Contraptions od Sierry si nenajde oblibu zrovna u všech hráčů. Neobsahuje kromě úvodní obrazovky skoro žádnou 3D grafiku, nikoho v ní nezabijete, navíc je potřeba při tom všem ještě přemýšlet, což je pro některé již naprostý oříšek. Pokud ale to všechno překonáte, přijdete Contraptions na chuť.

Žánr: logická hra
Minimum: Pentium 166 MHz, 32 MB RAM, 125 MB HDD, 12xCD-ROM, Windows 95/98/2000
3D: ano
Multiplayer: ano
Výrobce: Sierra Online
Distributor:
Sierra

Je vysoce pravděpodobné, že hra Contraptions od Sierry si nenajde oblibu zrovna u všech hráčů. Neobsahuje kromě úvodní obrazovky skoro žádnou 3D grafiku, nikoho v ní nezabijete, navíc je potřeba při tom všem ještě přemýšlet, což je pro některé již naprostý oříšek. Pokud ale to všechno překonáte, přijdete Contraptions na chuť.

Historie pro mírně pokročilé
Pravda, úvod spíše pro hráče, kteří si s počítačem tykají teprve několik posledních X let, kde X nabývá hodnot max. 3. Před mnoha a mnoha lety totiž existovala hra, která se jmenovala The Incredible Machine. Cílem této hry bylo vyřešit daný úkol na jedné obrazovce za pomocí několika předem daných pomůcek – provazů, houpaček, balónků, kýblů, kleští, laserů, strojů, živočichů, domů a spousty dalších zařízení. Zhruba po dvou letech od uveřejnění této hry vyšel díl druhý, nazvaný prozaicky The Incredible Machine 2. Nezměnilo se v podstatě nic – několik nových předmětů sice přibylo, některé jiné zase zmizely. Grafika zůstala prakticky netknutá. Ve šlépějích těchto dvou her se pak snažil jít další titul, kde bylo cílem opět vyřešit daný úkol; pouze přibyli hlavní hrdinové – velká modrá a malá žlutá myš (do poslední minuty uzávěrky jsem si nedokázal vzpomenout na název této hry, pokud se mi podaří tento název zjistit, promptně jej do článku dodám). Od té doby se Sierra s hrami podobného ražení odmlčela. Koncem tohoto roku se ozvala potřetí – s titulem The Return of Incredible Machine: Contraptions.

Return of the Incredible Machine: ContraptionsReturn of the Incredible Machine: Contraptions

Co, jak, proč, kdy, za kolik, bez koho, na kom, …
Předmět a cíl hry zůstal stejný jako dříve – za pomocí přidělených předmětů vykonat daný úkol. K jeho realizaci vám bude nápomocno celkově 113 předmětů – jejich rozsah sahá od všelikých kuliček a míčů, přes kočky, myši a kousky sýra až po lasery, elektrické zásuvky a motory. Prakticky jakýkoliv předmět lze otočit, čímž se změní především jeho funkce na opačnou (tato má slova plně pochopíte při peklení se s ozubenými kolečky a jejich zpřevodování tak, aby se dopravníkové pásy točily tak, jak mají). Některé předměty nabízí však navíc i možnost dalších „tuningových“ úprav a nastavení, mezi které patří načasování minutky, nově přibyla dokonce i specifikace kuličky (její hmotnost, tuhost, pružnost, …). To všechno jsou ale stále jenom prostředky. Právě je vkládáte v zamýšleném schématu do již hotové obrazovky a očekáváte, zda dojde k nějaké interakci s okolím. Někdy sice zůstane pouze u čekání, to v případech, kdy například odpalovač nálože umístíte mimo dosah nějakého padajícího objektu.

Return of the Incredible Machine: ContraptionsReturn of the Incredible Machine: Contraptions

Veskrze se dá tedy hra považovat za ryze logickou. Je až s podivem, s jakou precizností je herní koktejl pro hráče namíchán. Hádanky jsou rozděleny do pěti resp. sedmi kategorií. Kostru celé hry samozřejmě tvoří singleplayer (je-li možné u logických her s čistým svědomím použít takový termín) – obsahuje pět kategorií lišících se obtížností úkolů. Narazíte tak na hutný Tutorial (50 úrovní), jednoduchý Easy level (41 úrovní), tuhý Medium level (45 úrovní), tužší Difficult level (42 úrovní) a pro ty, kteří obstojí křest mozkových buněk ohněm vycházejícího ze synapsí, je připraven level Expert, jenž se vyznačuje především úzkou specifikací úkolů, jejich složitostí a současně i někdy nepřehledností. Dohromady tak nabízí celá hra necelé dvě stovky úrovní, které by vám měly vystačit na dlouho.

Měly, to slůvko je však ale čistě teoretické. Této hře jsem se začal věnovat den po Vánocích a již druhý den (26.12.) jsem hru zdárně dovedl do konce. Je pravdou, že jsem hraní obětoval skoro celý jeden den čistého času, neboť ne všechny hádanky jsou z nejjednodušších. Snažím se si představit celkovou dobu hraní pro lidi, kteří hře věnují hodinku denně… v takovém případě se dá počítat se zhruba dvaceti dny pohodlného řešení - i když on je problém i tady. Díky segmentaci na jednotlivé hádanky je před vámi až do vyřešení neustále výzva. Výzva, která vás hlasem Siréniným láká do svého nitra a nedovolí vám stihnout autobus, vlak nebo například oběd.

Return of the Incredible Machine: ContraptionsReturn of the Incredible Machine: Contraptions

Novinkou dříve nepoužitou jsou nápovědy, tzv. hinty. V lehčích úrovních jsou standardně zobrazené v rámci okna s hádankou, posléze dle tuhosti puzzlů mizí, expertní mód pak neobsahuje ani jednu nápovědu. Nápovědy se zpravidla lehčí formou snaží sdělit, jak dál (někdy je potřeba k jejich důkladnému pochopení složitější angličtina, nejedná se však o jakoukoliv bariéru, hádanky lze dokončit samozřejmě i bez nich).

V retrospektivním ohledu je velmi zajímavá hudba. Jedná se pochopitelně o tu stejnou smyčku v MIDI jako dříve, jen přibylo několik nových melodií, mimo toho již nejsou skladby standardně přehrávány v MIDI, ale přes WaveTable, což dodává zvuku více na plastičnosti – chemie se ale nicméně stejně nezapře. Pokud lpíte na MIDI, můžete si hudbu v preferencích pochopitelně nastavit přes roztomilé menu. Ne vše je ve hře však tak roztomilé. Tlačítko HELP na úvodní obrazovce vás kupříkladu přenese do nového okna Windows, ve kterém se otevře soubor nápovědy pro danou hru. O nějaké nápovědě v layoutu nebo rozhraní hry si tedy můžeme nechat jenom zdát.

Kdo nehraje s námi, hraje proti nám!
Bylo by bláhové se domnívat, že by Contraptions neobsahovaly prvek pro dnešní dobu tak charakteristický – hru po Internetu. Byť bláhové, o to více pravdivé. Je tu však alternativa v podobu multiplayer hry – tedy klasicky hotseat. Hru mohou hrát pouze dva hráči – jejich hra však není paralelní, ale na přeskáčku. Každý takový skok trvá deset sekund; právě v těchto deseti sekundách má aktivní hráč šanci vytáhnout z „koše“ jeden předmět a zakomponovat jej do scénky. Deset sekund uplyne, karta se obrátí a druhý hráč pokračuje tam, kde první skončil. Je to sice poněkud netradiční pojetí multiplayerové hry, ale svým účelům plně vyhovuje. Hraje se na celkové skóre, které odvisí od vyhraných úrovní. Těchto úrovní je celkově 50.

Do druhé pětiletky to je venku!
Možností, jak rozšířit počet stávajících hádanek, není mnoho – až na jeden, a sice populární editor vlastních úrovní. V editoru je možné sestavit velice jednoduše svou vlastní úroveň, zvláště specifikace jednotlivých úkolů a součástek v něm obsažených probíhá velice intuitivně. Nemá většího smyslu se nad editorem dále pozastavovat, jelikož nabízí jen a pouze to, co byste od něj očekávali – prohlédněte si několik okolních pobrázků zabývajících se jím a pochopíte má slova. Při editaci těchto úrovní máte stejný tvůrčí rozlet jako autoři, pokud tedy máte dostatek času a múzy, jistě dokážete za určitou dobu vyprodukovat svou vlastní úroveň (škoda jen, že není možné více hádanek řadit do galerií, ale pouze třídit dle daného uživatele).

Return of the Incredible Machine: ContraptionsReturn of the Incredible Machine: Contraptions

Contraptions mě dostaly stejně jako před lety letoucími, bojím se jen jednoho – že jsou pro dnešní hráče příliš málo akční. Graficky totiž zůstaly na úrovní posledního TIMa a vyjma již zmíněné úvodní obrazovky není žádný důvod, proč vlastně hru zařadili v Sierra Online do sekce 3D Ultra. Snad marketingový tah…

Grafika: 7/10
Zvuky: 6/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 9/10
Contraptions jsou bohužel více datadiskem dnes již skoro neznámé hry než perfektním titulem. Coby logická hra ale poskytuje hodně zábavy.
Celkové hodnocení: 7/10
Váš názor Další článek: Happyland Adventures: X-mas Edition – zachraňte Vánoce

Témata článku: , , , , , , , , ,