The Settlers Online – legenda v prohlížeči a zadarmo (dojmy)

Přidat další názor  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  zobrazit bez stromu  |  nových příspěvků: 7

Diskuze k článku

iark  |  19. 01. 2012 15:27

Vypada to zajimave urcite zkusim

 |   |  Odpovědět
Skyfist  |  18. 01. 2012 21:35

Myslím, že autor článku poměrně dobře vystihl začátek hry. Není to o rychlosti, ale o pohodě a následně o strategii. Ti kdo chtějí rychlou akci plnou bojů, tak to raději ani nezkoušejte, nebude vás to bavit. Já jsem tu hru začal v době, kdy se poprvé objevila a jsem na světě č.1 - německém a německy moc neumím . Hraju to už více než rok i s drobnými přestávkami. Samozřejmě, že platí: připojení každý den = dodatkové bonusy (ty nejsou tak dlouho, dříve nic takového nebylo). Ale pokud vás baví budovat a stavět a máte fůru trpělivosti, tak objevíte to správné kouzlo této hry. Tím, že to všechno trvá déle než u klasických her, tak zase nemusíte u toho prosedět hodiny denně.
Tahle hra mě zaujala propracovaností setlerovského systému, zajímavým barterovým obchodem a nedávno zavedenými adventurami na jiných ostrovech. Lepší adventury sami nedáte, je potřeba spolupracovat s kamarády.
Jinak bych potvrdil, že tahle hra se dá úspěšně hrát i bez reálných peněz. Za celou dobu jsem nenarazil na situaci, kdy bych se bez nich neobešel - jenom to trvalo trochu déle

 |   |  Odpovědět
serpico  |  14. 02. 2012 22:20

Zdravím, chtěl bych tě požádat o laskavost, hraju settlers 3 a zůstal jsem viset v 5 misi, kde musím vybudovat na neznámém ostrově další svou osadu, mám postavenou loděnici, přivezl jsem si materiál, pionýry, kteří mi zabrali území, ale jak mám dovést stavaře, aby mi postavili budovy, nevíš náhodou, dík za odpověď

 |   |  Odpovědět
MB  |  18. 01. 2012 15:05

Zkouším hrát originální německou beta verzi už tři měsíce, (nechápu výmluvy autora, že je to jazyk, ve kterém se nedá hrát) ze začátku, asi tak do 18 levelu, se jedná o poměrně zábavnou záležitost - grafika, úkoly. Ale po takových 3 týdnech se dostavuje stereotyp - ostrov je už kompletně odkrytý, postup se extrémně zpomaluje a hra se mění ve stále klikání na stejná místa.
K hlavním záporům patří taky pomalé načítání hry. Co se týče výpadků (beta), ty mám spíše v oblibě, neboť jsou za ně "odškodňující" odměny.

Asi nejlepší (bez mikrotransakcí) způsob, jak začít rychleji postupovat mi přijde obchod, nicméně to vyžaduje hodně času proseděného u PC.

Klasické neonlinové Settlers považuji za mnohem kvalitnější hru.

 |   |  Odpovědět
18. 01. 2012 15:56

Nevidím žádný důvod, proč bych měl hrát hru v jazyce, kterému nerozumín. Jistě, Settlers nejsou nijak komplexní hrou, ale je to zbytečná překážka, která brání v lepším herním zážitku.

Za ten týden, co Settlers Online zkouším, jsem na výpadek nenarazil, načítání mi přijde v rámci browserové hry v pohodě.

Porovnávat online hru založenou na mikrotransakcích s klasickou hrou mi nepříjde úplně šťastné, protože obě herní formy jsou trochu o něčem jiném. Nicméně klasickým hrám před těmito taky dávám obecně přednost.

 |   |  Odpovědět
MB  |  18. 01. 2012 20:57

K těm výpadkům [https://www.facebook.com/DieSiedlerDE] ... wartung = údržba nebo oprava, a píše se o tom dost často (to jsou ale většinou ty malé výpadky, týkající se ne všech serverů, anebo trvající jen chvíli). Stává se mi, že na to tak v průměru 2 krát za týden narazím (i když teď, poslední dobou, si nepamatuji, kdy bych na nějaký narazil).
Pak tu jsou ještě dlouhodobější výpadky - 24 hod - ty pak přinášejí novou verzi hry, nové suroviny nebo nějaké dodělávky. ___ ale toto prostě k beta verzi patří.

Načítání mi prostě přijde pomalé - ale asi to je prostě problém všech online her. To samé u odezvy - ani ta není ideální. Grafika je krásná, ale budovy se v rámci optimalizace často opakují (viz doly, kde je jediná změna v tabulce, na které je nakreslená surovina, jež se těží). Nebo jen velice jednoduché, okoukané animace. Ale na druhou stranu má tato hra nulové nároky, vypadá krásně i na full HD monitoru a rozhodně jsem rád že platforma je flash a ne java, nebo nějaké html 5.

Hratelnost tu má ale limity ještě v něčem jiném - není tu možnost volby strategie.
Na začátku každé hry dostane každý hráč stejnou mapu, se stejným umístěním protivníků, rud, skal... Hráč si může vybrat rozestavění budov, ale to je tak vše. Problém je v tom, že prakticky existuje jen jedna jaksi ideální cesta středu, kdy má hráč všeho (budovy) vyváženě. Jakmile se začne specializovat, narazí na limity a je nucen se navrátit k původnímu "předdefinovanému" plánu, tak jak to chtěli tvůrci. Tvůrci to prostě přesně matematicky vypočítali, nenechali tu jedinou skulinku, kudy by se hráč mohl svévolně ubývat. Aniž by nějak zaostával.
V tom vidím problém, zabraňuje to totiž tvořivosti, a ničí tak konečný pocit z hry. Možná jedině obchod je jakýmsi uvolněním, ale jak už jsem psal, je to zdlouhavé.

V tomto se obávám, že bude hlavní mínus - odezva se může zrychlit, celková rychlost hry se dá navýšit, grafika vylepšit, ale měnit psychologii hry... to už je výhodnější udělat kompletně novou.

 |   |  Odpovědět
MM  |  18. 01. 2012 16:40

Súhlasím s MB. Po pár týždňoch upadá nadšenie. Stále sú tam ďalšie výzvy - silnejší nepriatelia, nové suroviny a produkčné "reťaze", dobrodružstvá, čo je samozrejme pozitívum. Horšie ale je, že v momente prihlásenia odklikám potrebné zmeny, a zase len čakám (a poriadne dlho) kým sa niečo môže pohnúť alebo udiať. Čo je obzvlášť otravné, že sú tam mechanizmy, kvôli ktorým sa musíte často prihlasovať len pre manuálne a nezáživné veci. Ak znovu neprevediete potrebné úkony (znovuobjavenie ložisiek rudy, buffy, prestavanie fariem a studní), tak prídete o viac, ako ste dosiahli dobrou voľbou alebo plánovaním. Takže sa to pomaly mení - nadšenie z pokroku ubúda, a nezáživné čakanie a povinnosť to kontrolovať zase pribúdajú.
Takisto súboje sú pre mňa čím ďalej, tým viac odpudzovadlom, než lákadlom. Žiadna priama "zapojenosť", pošlete vojakov a dozviete sa výsledok, odmena je v porovnaní so stratami a vynaloženým úsilím zanedbateľná. Namiesto "čo som získal" si vravím - "koľko času zase stratím, aby som dobehol spôsobenú stratu".

 |   |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor