The Sims 2 vs. The Sims 3 – našli jsme 10 rozdílů

Nová hra z nejprodávanější herní série přináší několik významných novinek. Deset největších jsme pro vás vypíchli.

1. Otevřený herní svět

Nejzásadnější změnou je určitě celkové otevření herního světa s mnoha dostupnými aktivitami a povinnostmi – například můžete konečně vidět, co dělá váš Simík v práci a dokonce mu i v menu můžete vybrat tu správnou aktivitu. Stejně tak můžete ostatní obyvatele městečka pozvat třeba do kina nebo do restaurace. Jediným trochu mrzutým faktem pak je, že nevidíte vymodelované interiéry a ani nemůžete v těchto chvílích Simíka přímo ovládat.

sims3rozdily_01.jpg

2. Nákupní horečka

Je konec neustálé plné ledničky či knihovny plné knížek, jež chcete číst. Všechno si nyní musíte nakoupit v obchodech k tomu určených, které se ve městě nachází. Sice se do nich také přímo nepodíváte, ale musím uznat, že po několika proběhnutích supermarketu by byla tato činnost otravná. Jednoduché a účelné menu interiér zastoupí a už tak je dosti podstatnou novinkou.

sims3rozdily_02.jpg

3. Výukové kurzy

Pokud máte mírně natvrdlého Simíka, který má ještě ke své nízké inteligenci obě ruce levé, tak nemusíte zoufat. Za určitý poplatek mu totiž můžete zaplatit kurz, který významně zvýší pravděpodobnost toho, že se něco nového a pěkného naučí.

Je konec neustálé plné ledničky či knihovny plné knížek

Samozřejmě ale také zůstala možnost číst knihy, trénovat v soukromí doma a pokud Simík pracuje někde, kde je na danou dovednost kladen velký důraz, může si ji trénovat i v pracovní době a ještě za to dostat zaplaceno.

sims3rozdily_04.jpg

4. Příležitosti

Nově do hry také přicházejí pracovní, dovedností a vztahové příležitosti, jež se v průběhu hry náhodně zpřístupňují a o některých se můžete dozvědět dokonce i v denním tisku. Pokud váš Simík třeba pracuje jako žurnalista, musí v šibeničním termínu odevzdat článek či přečíst pro korekturu nějakou knihu, nebo musí jako nadšený kuchař donést do místní školy sušenky. Odměnou jsou mu pak buď peníze, jednorázový bonus pro zlepšení dovednosti, či kariérní postup. A to se vyplatí, nemyslíte?

sims3rozdily_03.jpg

5. Přistřihli vám křidýlka

I když se může zdát, že nová verze hry přináší pouze pozitivní změny, bohužel není všechno zlato, co se třpytí. Oproti druhému dílu vybaveného datadisky si tak třeba nemůžete pořídit domácího mazlíčka ani vyjet někam na dovolenou. Sním své boty, že podobné možnosti budou opět odemykané v plnohodnotných datadiscích a označovány za skvělou novinku. No, aspoň že nově máte možnost pořídit si plechového mazlíčka - auto. Přeci jen, na psovi do práce neodejedete.

sims3rozdily_05.jpg

6. Vedlejší následky těhotenství

V průběhu těhotenství se s tělem ženy děje spousta podivných změn, které mohou vést ke špatným náladám, žaludečním nevolnostem a podobným nepříjemným věcem. Autoři zašli už tak daleko, že v The Sims 3 tyto stavy zahrnují a vy musíte těhotnou Simičku doslova rozmazlovat.

Můžete si vybrat dovednost jménem Ocelový měchýř

Ano, zní to famózně, ale upřímně mám trochu obavy, jestli to už autoři trochu nepřehánějí a příště v rámci perfekcionismu nezpracují i dokonalou simulaci menstruačního cyklu. Nic se totiž nemá přehánět.

sims3rozdily_06.jpg

7. Vlastnosti Simíku

S povahovými rysy ale souvisí i další velmi podstatná věc – vlastnosti vašich Simíků. Můžete si vybrat, jestli Simík bude hodný, knihomol, hyperaktivní, horkokrevný, šťastlivec apod. To vše samozřejmě se všemi výhodami i nevýhodami, které tyto vlastnosti obnášejí. Můžete si také vybrat samé kladné, ale pro lepší vyvážení hry doporučuji zvolit i nějaké neutrální, či zlé. Jednoduše je to potom větší zábava.


sims3rozdily_07.jpg

8. Životní odměny

Za svůj život má Simík spousty přání, jejichž splnění se přičtou body k jeho životnímu štěstí. Pokud jich nasyslíte dost, můžete pak Simíka obdarovat některou ze speciálních vlastností. Může to být třeba schopnost rychleji se učit, být oblíbený v práci, či pro ty nejotrlejší povahy dovednost jménem Ocelový měchýř. Není myslím nutno nijak moc rozpitvávat, že po jejím zvolení se Simík takřka neocitne na záchodě.

sims3rozdily_08.jpg

9. Zařízený vs. nezařízený byt

Pokud si kupujete nějaký pozemek s již postaveným domem, můžete si vybrat, zda si ho pořídíte již s nábytkem, nebo bez něj. Cena zařízeného bytu je samozřejmě vyšší, ale na druhou stranu je příjemná jistota, že během zařizování a stavění na nic nemůžete zapomenout. Pro ty, kteří neradi řeší rozvržení bytu a všech jeho součástí je pak tato možnost k nezaplacení, neboť se nemusí o nic starat a mohou se vrhnout do víru sociální sítě, již The Sims 3 nabízí.

sims3rozdily_09.jpg

10. Vizuální ztvárnění

Ano, uznávám, jsem povrchní, ale komu by se nelíbil pohled na novou grafiku The Sims 3? Postavičky jsou tentokrát mnohem detailnější a vyloženě oplývají životem, jejich pohyb je přirozenější a hlavně celá hra působí neskutečně roztomilým dojmem. Pochvalu si rovněž zaslouží i optimalizace, která se povedla na jedničku a hru si smysluplně zahrajete pomalu i na kalkulačce. Na slabších strojích však občas trochu zamrzí vrčení disku a delší nahrávání hry.

sims3rozdily_10.jpg

Dostupné pro: PC
Žánr: Simulátory | Simulační strategie
Výrobce: Electronic Arts | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 2. června 2009
  • Povahy simíků
  • Otevřený svět
  • Spousty možností, jak se zabavit
  • Rozšířené nástroje stavby a designu
  • Komplikovanější začátek
  • Nedosahuje šíře The Sims 2 spolu s datadisky
  • Zpoplatněný DLC
Diskuze (5) Další článek: Recenze: The Sims 3 – reparát ze života

Témata článku: , , , , , , , ,