The Sims

Firma Maxis již vydala simulace prakticky všeho, na co si jen vzpomeneme – mraveništěm počínaje, přes mrakodrap a celou Zemí konče. Hra The Sims by měla být především o ovládání lidí, simulací jejich chování, jejich vztahů. Ne náhodou se mi při pročítání informací o této hře vybavila vzpomínka na film The Truman Show.
Podle mnohých budou The Sims nejlepší hrou nadcházejícího roku (má vyjít koncem ledna či začátkem února), podle jiných to bude pouze tradiční SimCity zaměřené na jeden jediný dům, jeho obyvatele a sousedy.

Svoje „Simy“, jak jsou obyvatelé nazýváni, si budete moci vybrat z předdefinovaných „vzorů“, nebo si je vypěstovat přesně takové, aby odpovídali vašim představám a požadavkům.

Cílem hry je vytvořit šťastnou rodinku, ale nasimulovat půjde i rodina s nevěrným otcem, matkou alkoholičkou a rozmazlenými dětmi. Co je na tom zábavného? Ano, máte pravdu, i já mám obavu, aby se hra nezvrhla v další nudnou simulaci, kterou nám Maxis již několikrát předvedl. Na druhou stranu je ovšem nutno přiznat, že se jedná o poměrně zajímavý nápad, kde bude velmi záležet na samotném zpracování. To by podle obrázků a informací, které jsou k dispozici, nemuselo být vůbec špatné, hra vypadá poměrně pěkně. Pozitivní skutečností je i fakt, že na hře se podílí Will Wright, otec SimCity.

Spokojená rodinkaNení hezčího pohledu jak na rozzářenou rodinku

Jednou z podstatných, i když ne nejdůležitějších částí hry bude výstavba a výzdoba domova vašich Simů. V této fázi hra připomíná spíše program pro architekty. Dům si budete moci vyzdobit tapetami nebo nástěnnými malbami, a to jak z předem připravených vzorů, tak z vlastních návrhů. Další přijde na řadu nábytek a vnitřní vybavení. Autoři uvádějí, že na výběr bude 150 druhů nábytku a dalšího příslušenství, jako jsou lednice, televize, květiny, počítače a další.

Svým představám budete moci přizpůsobit i postavy, a to jak po stránce charakterové, tak i vzhledové. Jak můžete vidět z obrázků připojených k tomuto článku, některé holky jsou fakt kočky.

Jakmile se s rodinkou vyhovující vašim představám zabydlíte, začíná samotné hraní – navazujete přátelství se sousedy, ženíte se, plodíte a rodíte děti. Zda hra bude prodejná osobám starším osmnácti let, není zatím známo. Členové rodiny zaznamenávají úspěchy či neúspěchy ve své pracovní činnosti, a to se pochopitelně odráží i na jejich chování doma a na vztahu k ostatním členům rodiny. Své Simy můžete dovést i na dráhu více či méně úspěšných zločinců.

Kuchyně v plamenech, to je alespoň rodinná aféra. A pak že je u nás mrtvo...Tvorba bytu se nijak výjimečně neliší od stavby mrakodrapů v SimCity

Simové samozřejmě tupě nečekají na vaše povely, ale žijí svůj vlastní život. V této souvislosti se o The Sims hovoří jako o „virtuální mýdlové opeře“. Právě v tom spatřuji podobnost s filmem The Truman Show. Pokud vás tento film zaujal nebo dokonce nadchl, určitě se vám bude líbit i tato hra. Na webu propagujícím The Sims (http://www.thesims.com) se dokonce objevují i obrázkové díly „mýdlové opery“ s vybranými scénkami ze života Simů.

Úplně od věci není myšlenka, že ve 4. pokračování The Sims z roku 2008 bude umělá inteligence postav ze hry tak vysoká, že budete moci simulovat reálný vývoj různých situací. Příklad – nejprve si na virtuálním tatíkovi vyzkoušíte nejúčinnější způsob, jak si říct o zvýšení kapesného, a až pak půjdete najisto za tím skutečným.

V časopise PC Zone se objevila kratičká úvaha tvůrce hry The Sims Willa Wrighta o tom, co jemu osobně nová hra přinesla:

V současnosti je to můj nejoblíbenější kousek. Do hry mohu vložit svoji rodinu a svůj dům, je to opravdu zvláštní pocit. Kdysi dávno jsem si všiml, že spousta lidí, kteří hráli SimCity, si začali daleko více všímat svého okolí – „hmm, tady je nová průmyslová zóna“, „tady staví novou dálnici...“ Začali se na svoje okolí dívat z jiného úhlu. To byla jedna z příjemných vlastností u SimCity. Po dlouhodobém hraní The Sims jdu domů a uvažuji: „mám hlad, nálada –20“, uvidím svoji ženu a rozmýšlím se „mám ji obejmout nebo políbit“. Je to zábava, dělá to váš život rozmanitější. Hrajete tuto real-time strategickou verzi vašeho života a v každodenním životě potom uvažujete, zda i váš skutečný život není jenom další strategickou hrou.

Diskuze (9) Další článek: Need for Speed: Motor City – další díl populárních NFS, tentokrát ovšem pouze multiplayer

Témata článku: , ,