The Surge: hra, kterou budete milovat i nenávidět (recenze)

vytisknout velikost písma
Dlouho očekávané hardcore akční RPG The Surge je konečně na světě. Jak moc naplnila silná slova svých tvůrců a naděje hráčské komunity?

The Surge byla již od svého ohlášení často označována za post-apokalyptickou verzi legendárních RPG studia FromSoftware, jež asi nejvýstižněji reprezentuje Dark Souls. K tomuto odvážnému příměru vedlo hned několik silných argumentů. Především to měla být skutečně hardcore hratelnost, která prověří nejen váš skill, ale především vaši trpělivost, psychickou odolnost a v neposlední řadě i odolnost vašeho gamepadu, klávesnice, monitoru, televize a celkově veškerého zařízení poblíž, které může snadno přijít k újmě.

Za druhé, The Surge lákala na herní mechanismy, které vám rozhodně nebudou nic usnadňovat. K tomuto respekt budícímu základu navíc slibovala přidat jedinečný soubojový systém a především sci-fi prostředí plné mechanických potvor, robotů, exoskeletů apod.

the_surge.jpg

Za vývojem hry stojí německé studio Deck 13, které má za sebou například povedenou RPG Venetica nebo solidní zářez Lords Of The Fallen z roku 2014. V záplavě RPG s fantasy tématikou je tak úskok do jiného prostředí celkem logickým krokem, který s povděkem kvitujeme. The Surge představuje temnou vizi budoucnosti, je příběhem technického pokroku, ale také úpadku civilizace. Klíčovou roli v této dystopické společnosti hraje megakorporace Creo, která se snaží o nápravu.

Hra vás pasuje do role obyčejného chlapíka jménem Warren, který se rozhodl ke společnosti přidat a pracovat pro ni. Právě příjezdem a la Half-Life začíná celé herní dobrodružství. Byť se může zdát celá úvodní sekvence hry mírně klišovitá, nabízí jednu relativně odvážnou maličkost. Warren je totiž invalida, proto prvních několik minut brázdíte komplex Creo na invalidním vozíčku.

064652.jpg5-12-2017_10-48-37_PM.png5-12-2017_10-47-30_PM.png5-12-2017_10-47-34_PM.pngThe Surge je skutečnou herní výzvou pro trpělivé.

Krátce před vydáním hry nás vývojáři zásobovali skutečně slušnou porcí trailerů, které vzbuzovaly krom velkých nadějí také mnoho pochybností. Velkým otazníkem bylo zejména industriální post-apokalyptické prostředí, do kterého je příběh zasazen. Po mnoha a mnoha odehraných hodinách však můžeme s poklidem prohlásit, že se rozhodně není čeho obávat. Je sice pravda, že svět, ve kterém se hra odehrává možná není apriori vizuálně nejzajímavější, nicméně je zpracován skutečně detailně a hlavně uvěřitelně. Z daných lokací vývojáři vymačkali opravdové maximum. Navíc, s přihlédnutím k celému příběhu snad nemůžeme najít vhodnější prostředí. Takže zjednodušeně: vývojáři zariskovali, avšak zvolili trefně a přestože nejsou industriální komplexy obecně zrovna atraktivní, svět The Surge je v tomto ohledu více než povedený.

 

Je sice pravda, že svět, ve kterém se hra odehrává možná není apriori vizuálně nejzajímavější, nicméně je zpracován skutečně detailně a hlavně uvěřitelně

 

Nejde ovšem pouze o herní prostředí, ale o komplexní pojetí univerza, které The Surge mistrně prezentuje. Všudypřítomné stroje nahrazující lidský element, mluvící audiovizuální panely, futuristické cool výtahy a především děsivě vyhlížející nepřátelé dohromady tvoří pestrou a věrohodně zpracovanou dystopickou budoucnost, ve které by jste se nechtěli probudit.

5-12-2017_10-47-49_PM.png5-12-2017_10-47-39_PM.png5-12-2017_10-47-48_PM.png5-14-2017_8-50-01_AM.pngProstředí, ve kterém se hra odehrává překvapivě funguje relativně spolehlivě, ale...

Soubojový systém

Zastavme se nyní u hratelnosti a herních mechanik, což je něco, co bude asi všechny zajímat nejvíce. Nebudeme si nic nalhávat, The Surge je skutečně hardcore RPG s opravdu slušnou obtížností. Souboje s nepřáteli, se kterými se budete dostávat do křížku, jsou často hodně tuhé a mnohdy vám dá zabrat i ten nejzákladnější enemák, který vás dokáže vyřídit na jeden přesný úder. Variabilita nepřátel je více než pestrá, a proto je třeba býti na pozoru. Bojovat budete proti dronům, desítkám druhů nejrůznějších strojů (dokonce např. lis na odpadky), ale především proti mechanickým pololidem v exoskeletech. Ti budou pokaždé jinak rychlí, jinak vybavení a budou používat jiné útoky.

Před každým takovým soubojem tak přichází na řadu taktické hledisko. Klíčem k úspěchu je totiž především zdravá úvaha a trpělivost. Unikátní je v tomto ohledu především soubojový systém, který zohledňuje útoky na konkrétní části protivníkova těla. Před každým soubojem je tak třeba zvážit riziko, které chcete podstoupit. Je na vás, zda-li zaútočíte na nechráněná místa a nebo se budete soustředit spíše na ty části, které disponují štíty. Pakliže budete mít štěstí, ze souboje si odnesete nějaký ten cenný loot, který následně můžete přeměnit v upgrade vašeho vybavení. U soubojů je opravdu nutné přemýšlet a taktizovat. Celý tento systém však funguje skutečně výborně. 

5-12-2017_10-48-22_PM.png5-12-2017_10-47-52_PM.png5-12-2017_10-48-01_PM.png5-12-2017_10-47-59_PM.pngBavit vás bude především vyladěný bojový systém a amputace končetin nepřátel.

Medbay jako svatyně

Veškerý posbíraný loot a odpad potom můžete zužitkovat v tzv. medbay, alternativě pro bonfire z Dark Souls. Základem vašeho exoskletu je jádro, jehož úroveň vylepšujete za posbíraný scrap, obdobu XP. Jádro je zdroj energie celého obleku a jelikož téměř každá zbroj i implantáty vyžadují určitou energii, budete nuceni do vylepšování jádra neustále investovat.

Využití implantátů je spíše nezbytnost, než-li možnost,neboť dokáží zvyšovat staminu, zefektivňují sílu, přidávají zdraví, indukují cenné předměty v okolí, šetří energii obleku apod. Trik je ovšem právě v tom, že opět musíte zvažovat, který z implantátů kdy použijete, neboť ty jsou vázány na aktuální úroveň jádra. Naštěstí je lze měnit s každou návštěvou medbay.

 

Klíčovým prvkem je craftění zbroje na základě posbíraných návodů a jejich následný upgrade

 

Klíčovým prvkem je dále craftění zbroje na základě posbíraných návodů a jejich následný upgrade. V návaznosti na soubojový systém tak uvedu příklad. Vlastníte návod na výrobu zbroje dolních končetin, nicméně chybí vám materiál. Je třeba se tedy v soubojích soustředit právě na dolní končetiny a pomocí brutálních zakončovacích pohybů oddělujících jednotlivé části těl získávat cenný loot, který můžete (ale nemusíte) použít na výrobu konkrétní zbroje.

Je to cesta zdlouhavá, nicméně maximálně motivující. Budete-li tedy útočit stále jen na nechráněná místa, budou vaši soupeři sice odpadávat o něco rychleji, v pozdějších fázích hry si však bez kvalitního upgradu příliš nezahraje. A tou pozdější fází hry máme na mysli už druhou hodinu hraní.

5-12-2017_10-48-15_PM.png5-12-2017_10-48-02_PM.png5-12-2017_10-48-10_PM.png5-12-2017_10-48-12_PM.pngZapomenout nesmíme ani na zábavný systém vylepšování vašeho hrdiny.
Medbay však neslouží pouze pro vaše upgrady a crafting, ale především  jako záchytný bod a doplnění potřebného zdraví na maximum. A právě zde nastává další ale, neboť je sice pravda, že si zde můžete uložit veškerou herní měnu do banky a doplnit své zdraví, nicméně vaši nepřátelé se v ten moment respawnují, což hodně komplikuje situaci. Na řadu se tak opět dostává taktické hledisko, kde je třeba zvážit, co je výhodnější. Uložit si získaný scrap a prokousávat se danou pasáží znovu a nebo riskovat případnou ztrátu a klestit si raději cestu rychle k další zkratce. Tento prvek dělá ze hry opravdu velkou výzvu a je otázkou názoru, zda-li není respawn nepřátel spíše ke škodě. Jedna věc je totiž tuhá obtížnost, druhá potom házení klacků pod nohy.
 

Budete-li útočit stále jen na nechráněná místa, budou vaši soupeři odpadávat o něco rychleji, v pozdějších fázích hry si však bez kvalitního upgradu příliš nezahraje

V každé lokaci je vždy pouze jeden jediný medbay a pro váš postup je klíčové odemykání jednotlivých zkratek. V praxi to tedy znamená, že je zpočátku postup hrou silně lineární záležitostí a to až do momentu, než si otevřete jednotlivé zkratky vedoucí z medbay. Skrze tuto zkratku si potom klestíte cestu dále a to opět k další zkratce. Důležité je také zmínit, že každá smrt vás připravuje o veškerý získaný scrap, který zůstává na místě úmrtí ležet po určitý časový limit. Jednotlivé lokace jsou potom završeny souboji s bossy, které se vám vryjí do paměti. 

A aby to vše bylo ještě o kus těžší, ke každému takovému souboji si musíte v případě smrti opět doběhnout, což je skutečně velká otrava. Výše zmíněné skutečnosti tak v celkovém součtu dávají dohromady opravdu hardcore obtížnost, která může mnohé odradit. A popravdě se vlastně ani není čemu divit. Na druhou stranu je The Surge spravedlivou hrou, která trestá pouze a jedině vaše chyby, omyly a netrpělivost. 

Herní náplň

The Surge nenabízí příliš mnoho voleb co se příběhového postupu týče. V podstatě se pomalu prokousáváte herním příběhem s občasnou volbou postranního úkolu pro přeživší vědce v komplexu. Pakliže se může průchod hrou zdát silně lineární, věřte, že opak je pravdou. Váš postup je sice předem silně determinován, nicméně ne tak způsob, jakým ho učiníte. Na výběr máte opravdu velké množství herních stylů. Co se vybavení týče, vybírat lze z jednoručních či obouručních zbraní různé rychlosti, velikosti, délky, poškození apod. K dispozici je navíc věrný přítel dron, který vám v nesnázích bude k dispozici.

To samé pochopitelně platí o štítech, které můžete využívat. V kombinaci s nejrůznějšími implantáty se tak můžete stát rychlým a pohyblivým přízrakem, nebo naopak pomalým obrněným tankem ohánějícím se metrovým kladivem. Hledání toho nejvhodnějšího stylu je příjemnou zábavou. Kombinací hra nabízí opravdu mnoho, navíc je třeba občas měnit strategii v závislosti na nepřátelích v dané lokaci. Celý tento systém je tak ve spojitosti se získáváním lootu parádně zpracovaný.

5-12-2017_10-48-05_PM.png5-12-2017_10-48-32_PM.png5-12-2017_10-47-35_PM.png5-14-2017_8-50-05_AM.pngPotýkat se budete s haldou mechanických nepřátel, kteří vám nedají nic zadarmo.

Jak jsme naznačili, velkým vrcholem každé lokace je potom souboj se samotným bossem. Na ty lze nahlížet dvojí optikou. Faktem je, že bossové nejsou nikterak originální a díky své mechanické povaze vyhlížejí spíše nudně. Na straně druhé však budí nemalý respekt už od pohledu a v tuhých bojích proti nim se nejednou zapotíte. Princip souboje s bossy je prakticky takový, jaký se dal očekávat. Základem je sledování určitých vzorců chování, uskakování a včasné naplánování útočného výpadu. Prvních několik pokusů se tak budete pouze oťukávat a vyměřovat si, ve druhé fázi si již párkrát škrtnete a ve třetí fázi už půjde o vyrovnaný souboj 50 na 50. Do té doby však budete umírat, umírat a zase jenom umírat. Nápis "No Vital Signs Found" vás bude budit ze spaní. Pocit ze zdolání mechanického giganta je však k nezaplacení.

Poměrně obtížné je potom zodpovědět otázku týkající se herní doby. Ta se totiž bude výrazně lišit dle zvolené strategie, skillu, trpělivosti apod. Někdo tak může hru prolétnou za patnáct hodin, druhý v ní může naopak strávit klidně i trojnásobek herního času. Ostatně celá hra snese dvojí měřítko v každém ohledu a najít objektivní hodnocení je potom více než obtížné. Pro někoho bude The Surge až zbytečně frustrující, pro jiné zase bude znamenat příjemnou výzvu.  

042a0fbe.jpg

Je tu však něco, tedy spíše není, co se The Surge odpouští velice těžko. Je to absence něčeho výjimečného, vlastního ducha, který hru pozvedne nad ostatní kousky podobného ražení. V tomto ohledu totiž novinka studia Deck 13 mírně klopýtá. Těžko říct, co by to vlastně mělo být, ale The Surge to zkrátka nemá. Nemá v sobě tu sílu a kouzlo zařadit se po bok Dark Souls. V pozdějších fázích se navíc hra začíná postupně nepříjemně okoukávat a zajídat. Není to ani tak z důvodu prostředí či herní náplně, ale hlavně díky absenci čehokoli lidského. Celý ten mechanický svět se tak nějak postupem času stane vaší pastí. Původní přednost se obrátí ve slabou stránku. Svým dílem tomu bohužel přispívá i nutnost neustále opakovat některé z pasáží stále dokola.

I přesto jde ale o velice povedenou a brutální hru se skvělým soubojovým systémem a zábavným způsobem vylepšování postavy. Prostředí, ve kterém se odehrává sice není úplně nejatraktivnější, nicméně parádně zapadá do celkového konceptu. Jde zároveň o hru opravdu obtížnou a někdy dosti frustrující, na druhou stranu ale spravedlivou. The Surge vás bude neustále vyzývat a provokovat, díky čemuž jej budete milovat i nenávidět zároveň. Pakliže přistoupíte na pravidla herního světa, The Surge si neskutečně užijete. Pakliže je naopak nebudete chtít respektovat, hra se pro vás stane tou nejčernější noční můrou.

Hodnocení: 3,5 / 5

Klady:

  • Soubojový systém
  • Systém vylepšování postavy a užívání implantátů
  • Efektní a efektivní popravy
  • Množství nepřátel
  • Nic pro ořezávátka

Zápory:

  • Místy frustrující momenty
  • Respawn nepřátel
  • Absence výraznějšího hudebního doprovodu
  • Po několika hodinách nepříjemný pocit prázdnoty
  • Průměrná grafika

 

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Graficky vymazlený Skyrim s desítkami modifikací stále nemá konkurenci

Graficky vymazlený Skyrim s desítkami …

Prozatím poslední plnohodnotný díl ze série The Elder Scrolls už je venku mnoho let, a přitom stále dokáže uhranout.

12.  5.  2017 | | 2 N/A
Neuvěřitelná piplačka: Nadšenec postavil v Minecraftu New York

Neuvěřitelná piplačka: Nadšenec postav…

Minecraft je ve zkušených rukou nekonečným mořem insporace. A občas dokážou vzniknout unikátní projekty.

9.  5.  2017 | | 9 N/A
9 českých adventur, které si musíte zahrát ještě dnes

9 českých adventur, které si musíte za…

I když by se zdálo, že na české herní scéně nevzniká moc her, rozhodně tomu tak není. A protože spousta nových čtenářů už nepamatuje tuto slávu, chtěl bych ji v tomto článku připomenout.

21.  5.  2017 | | 4 N/A
Hráči v Horizonu fotí umělecká díla: máme ta nejlepší (galerie)

Hráči v Horizonu fotí umělecká díla: m…

Horizon je jednou z nejhezčích her současnosti a nový foto mód je toho jasným důkazem.

15.  5.  2017 | | 3 N/A
Prey: vetřelec, kam se podíváš (recenze)

Prey: vetřelec, kam se podíváš (recenz…

Po povedeném Dishonored 2 se studio Arcane snaží uspět vesmírnou akcí Prey. Skvělá atmosféra, chytlavý bojový systém, ohromující svět – to vše vývojáři slibovali. Povedlo se to?

11.  5.  2017 | | 1 N/A
Sci-fi epos Destiny 2 se odhaluje: obří galerie, trailery a první detaily

Sci-fi epos Destiny 2 se odhaluje: obř…

Bungie slibuje, že pokračování sci-fi MMO Destiny bude o řád lepší, než jednička. A z toho, co jsme měli možnost vidět bychom tomu i chtěli věřit.

19.  5.  2017 | | 3 N/A
Nadšenec předělal kompletní film Terminator 2 do enginu GTA 5

Nadšenec předělal kompletní film Termi…

Občas zkrátka nemáte co dělat a fandíte Skynetu.

12.  5.  2017 | | 4 N/A
The Surge: hra, kterou budete milovat i nenávidět (recenze)

The Surge: hra, kterou budete milovat …

Dlouho očekávané hardcore akční RPG The Surge je konečně na světě. Jak moc naplnila silná slova svých tvůrců a naděje hráčské komunity?

16.  5.  2017 |