The Witcher: Monster Slayer - lov příšer v rozšířené realitě | Recenze

Na upgrade velkého Zaklínače si ještě počkáme, malou jednohubku tu ale přeci je máme. Rozšířená realita opět boduje.

Co baví

  • Známý svět Zaklínače
  • Rozšířená realita
  • Bez reklam a zdarma
  • Velké množství monster

Co vadí

  • Může rychle omrzet
  • Občasné problémy při zobrazení ve VR
8/10
Hodnocení

Mobilní hry s rozšířenou realitou jsou téměř vždy skvělou příležitostí, jak si v našem světě užít trochu legrace. Obzvláště potom v případě, jsou-li nějakým způsobem propojeny se známou značkou. Pokémon GO vše nastartovalo a nyní se postupně přidávají další známá univerza. Jedním z takových je The Witcher: Monster Slayer odehrávající se ve světě Zaklínače.

Na lovu

Pod titulem je podepsáno vývojářské studio Spokko, pro které se jedná o první větší projekt. Jakékoli obavy z prvotiny však v tomto případě nejsou na místě, přece jen vytvořit hru z tak oblíbeného světa zavazuje k velkým věcem. Ve výsledku tu tak máme zdařilou lovící hru, postavenou na principu prověřených značek jako Pokémon Go nebo Harry Potter: Wizard Unite, která začleňuje známe univerzum do skutečného reálného světa prostřednictvím rozšířené reality.

Screenshot_20210813-131204_The Witcher.jpgScreenshot_20210813-131220_The Witcher.jpgScreenshot_20210813-131312_The Witcher.jpg
Tvorba postavy je samozřejmostí

Princip celé hratelnosti je tak veskrze jednoduchý a asi jen málokoho ve skutečnosti dokáže překvapit. Středobodem titulu je skutečná mapa světa, pochopitelně přizpůsobená potřebám hry. Nebudou se vám tedy zobrazovat obchodní centra či benzinové pumpy, ale spíše jen poupravené a osekané prostředí, které plně vychází z Google map. Na těchto mapách jsou náhodně generována nejrůznější monstra, která čekají na férový souboj jeden na jednoho.

 

The Witcher: Monster Slayer v žádném případě není obtížnou hrou, při soubojích však budete muset být alespoň trochu pozorní

 

Vývojáři se snažili alespoň částečně vycházet z hratelnosti původního Zaklínače, proto hra zahrnuje alespoň minimální míru RPG prvků. Navíc je to pro podobný typ her běžné, svým charakterem k tomu přímo vybízejí. V úvodu si tak v jednoduchém editoru vytvoříte vlastní postavu, seznámíte se se základními herními mechanikami a vzhůru na lov. Ten oproti podobným hrám probíhá hodně podobně, poskytuje však určitou míru výzvy. The Witcher: Monster Slayer v žádném případě není obtížnou hrou, při soubojích však budete muset být alespoň trochu pozorní.

Menší výzva neuškodí

Před každým střetnutím je navíc nutné projít si vybavení a pečlivě zvážit, které bude pro konkrétní případ nejvhodnější. Řeč je zde o výběru zbraně nebo nějakého elixíru posilujícího zaklínačské schopnosti či oslabujícího nepřítele. Souboje se odehrávají buďto ve zmíněné rozšířené realitě za pomoci zadního fotoaparátu, popřípadě v plně virtuálním prostředí. Je tak na hráčích, čemu dávají přednost. Pravdou je, že rozdávat si to s příšerami na vlastní zahradě či v obýváku je slušná legrace.

Screenshot_20210813-131634_The Witcher.jpgScreenshot_20210813-154034_The Witcher.jpgScreenshot_20210813-161303_The Witcher.jpg
Využívat lze rozšířenou realitu nebo virtuální prostředí

Nutné je však počítat s určitou mírou deformace, ale to už je pro podobné hry celkem normální. Pokud se tak utkáte s monstrem na volném prostranství, vše bude vypadat relativně uvěřitelně, jakmile ovšem něco podobného vyzkoušíte v bytě či menším prostoru, bude často docházet k nesmyslnému porušování fyzikálních zákonů apod. I z tohoto důvodu tak mají hráči na výběr.

Screenshot_20210814-224643_The Witcher.jpgScreenshot_20210814-224701_The Witcher.jpgScreenshot_20210814-224805_The Witcher.jpg
Přítomný je též povedený bestiář

Souboje jsou krátké, svižné a v některých případech i poměrně nervy drásající. Volit lze z krátkých rychlých útoků, pomalejších silnějších či využití známých kouzel. K dispozici je též jakási varianta tematického granátu. Rozhodně se nevyplácí zapomínat též na obranu, která spočívá ve správném načasování. Za likvidaci monster hráč získává zkušenostní body a nějaké ty virtuální penízky. Za ty lze nakupovat lepší výbavu, zbraně, oleje, elixíry apod. Vývojáři pochopitelně nezapomněli ani na levelování jednotlivých dovedností jako jsou rychlost, efektivita útoků či obrany. Vše je naprosto intuitivní a jednoduché. Nováčci v tomto žánru tak rozhodně nemusí mít obavy.

 

Přítomný je také poměrně komplexně zpracovaný bestiář, ve kterém si můžete prostudovat, s kým máte vlastně tu čest

 

Přítomný je také poměrně komplexně zpracovaný bestiář, ve kterém si můžete prostudovat, s kým máte vlastně tu čest. Ocenit musíme nabídku více jak stovky monster, což rozhodně prodlužuje potenciál zábavnosti celého titulu. Pravdou však zůstává, že cíl podobných her je tak trochu nejasný a jde o téměř nekonečnou záležitost. Budete lovit, cestovat, lovit, levelovat, cestovat, a tak stále dokola. Jelikož je ovšem pro hraní hry nutné zvednou zadek z gauče, jde vlastně o docela slušnou přidanou hodnotu.

Bez reklam a zdarma

Po technické stránce hře netřeba nic vyčítat, vše funguje spolehlivě a celkem svižně. Pro některé typy mobilních zařízení však může být The Witcher: Monster Slayer trochu náročnějším kouskem. V redakci jsme recenzovali na Samsungu A52 5G, který sice vše zvládal naprosto s přehledem, přehřívání jsme se však nevyhnuli. To platí i pro model Galaxy S20. Pochválit musíme také absenci otravných reklam, které tak nekazí ucelený zážitek z lovu. A ani prokletých mikrotransakcí se bát rozhodně nemusíte. Ve hře je sice možnost učinit nějaký ten nákup, jde ale o volbu, která navíc není nikterak zdůrazňována. Bez skutečných investic se tak obejdete celkem s přehledem.

Screenshot_20210814-225045_The Witcher.jpgScreenshot_20210815-145903_The Witcher.jpgScreenshot_20210815-145953_The Witcher.jpg
Souboje ve skutečném světě vypadají suprově

Titul je uzpůsoben pro hratelnost na výšku zařízení, což je pro daný žánr celkem pochopitelné. Jak jsme již naznačili, samotné ovládání je poměrně intuitivní, i když je třeba si ho v začátku trochu osvojit. Jedním prstem tak budete ovládat pohyby meče, druhým potom využívat tlačítka pro kouzla či hod granátem. Obrana nepřátelských útoků je hlavně o načasování.

Popravdě jsme z celého zážitku příjemně překvapeni. Titul sice nenabízí kdovíjaký hluboký zážitek, i tak je lov monster poměrně zábavný. Dá se očekávat, že stereotyp se asi dříve či později dostaví, na příležitostí hraní spojené s procházkami je ovšem tenhle Zaklínač jako stvořený.

Verdikt

The Witcher: Monster Slayer je povedeným dárečkem pro milovníky světa Zaklínače. Nabízí možnost přenesení oblíbeného univerza do skutečného světa prostřednictvím rozšířené reality. Lovení monster je zábavné a místy i příjemně náročné, alespoň tedy v porovnání s konkurenčními tituly. Nadšence jistě potěší propracovaný bestiář či základní RPG strom dovedností. Vzhledem k tomu, že je titul zdarma a není svazován otravnými reklamami či násilnými mikrotransakcemi, jde rozhodně o dobrou volbu na letní poflakování se po výletech. Neváhejte a vydejte se ulovit nějaká ta monstra, dokud ještě nenosí roušky.

Hra byla recenzována na telefonech Samsung Galaxy A52 5G, Samsung Galaxy S20 a Huawei P30 Lite. 

Diskuze (4) Další článek: Life is Strange: Remastered Collection se odkládá na rok 2022

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,