Thor: The Dark World – když se Thor neovládá (mobilní recenze)

Na začátku tohoto měsíce se do českých kin dostalo veleočekávané pokračování marvelovky Thor: The Dark World. Jelikož se filmová adaptace severské mytologie těší velké popularitě, doprovází ji i herní zpracování pro mobilní telefony. Jak dopadlo?

Hned na úvod recenze se určitě sluší říci, že o vývoj a produkci herní odnože Thora se postarali lidé z Gameloftu, což je záruka spolehlivosti a do značné míry také kvality. Thor: The Dark World je ve své mobilní mutaci RPGčkem z izometrického pohledu, které herními principy nejvíce připomíná kultovní sérii Diablo.

 

Těšit se můžete na příběhové cut-scény s dialogy a příběhovými zvraty a celkově povedenou komiksovou stylizaci

 

Ve hře se vcítíte do role samotného Thora, který se snaží zachránit univerzum Devíti světů před nájezdy temných elfů, v jejichž čele stane Malekith. V průběhu hry se podíváte do celkem pěti různých světů, přičemž každý z nich vyniká unikátní grafikou, designem a také náplní misí. Těšit se můžete na příběhové cut-scény s dialogy a příběhovými zvraty a celkově povedenou komiksovou stylizaci.

IMG_2014.PNG IMG_2015.PNG IMG_2016.PNG

Jeden za všechny, všichni za jednoho

Ačkoliv byste si mohli myslet, že budete bojovat sami, opak je pravdou. Jakožto hráč sice budete ovládat pouze samotného Thora a jeho schopnosti, v daných misích budete ale mít vždy po ruce pomocníky z Einherjaru. Ty si navolíte dle libosti – tzn. budete moci mít skupinu sedmi bojovníků, přičemž záleží jen na vás, jakou roli (lukostřelce, pěšáka, atd.) každému z nich dáte. Další spolubojovník se speciálními schopnosti, jehož si vyberete z legendárních postav Asgardu (Sif, Heimdall a další), pak doplní finální počet osmi členů družiny.

 

Upgrady uplatňujete mimo jiné na postavě Thora, a to ve dvou základních oblastech – zbraň a brnění

 

Skupinku pomocníků budete moci samozřejmě vylepšovat za získané peníze, které utržíte za úspěšně splněné mise. Upgrady uplatňujete i na vlastní postavě Thora, a to ve dvou základních oblastech – zbraň a brnění. Zbraní a outfitů je opravdu požehnaně, takže se nemusíte bát, že byste kromě příběhové linky neměli motivaci postupovat ve hře dál.

IMG_2034.PNG

Stejně tak jako většina současných her (a hlavně těch, které při pořízení nestojí ani korunu) si můžete zadarmo pořídit také nového Thora, již tradičně navíc hra nabízí možnost urychlení vylepšování postavy a usnadnění průchodu misemi prostřednictvím mikrotransakcí – v případě Thor: The Dark World však nejsou nutné a k dohrání hry nepotřebujete ani kačku, což je rozhodně plus.

Boj s kladivem

Když už jsme mobilního Thora představili po stránce obsahu, pojďme se teď podívat na to, jak se vlastně hraje. Jak již bylo řečeno, hra se podobá Diablu v umístění kamery a v tom, že ovládáte jednu herní postavu, zbytek vás následuje a chrání vás. Thor má jako základní zbraň kladivo, kterým budete bojovat nablízko, a poté speciální schopnosti, což jsou například smrtící bouřky nebo vrhání blesků na dálku.

IMG_2024.PNG IMG_2025.PNG IMG_2026.PNG

Zatímco pro speciální schopnosti máte zvláštní tlačítka na obrazovce, boj na blízko s kladivem probíhá prostřednictvím jednotlivých dotyků displeje. Ovládání pohybu samotné postavy je navrženo špatně, protože pracuje na point-and-click systému, což znamená, že abyste se někam přemístili, je třeba na dané místo kliknout. Mezi tím se však na vás sesype kupa nepřátel, a tak je třeba bojovat – neohrabané situace, kdy Thor místo toho, aby bojoval, utíká někam pryč, jsou rázem na světě.

 

Paradoxem je, že koukat na bojující spolubojovníky je kvůli špatnému ovládání mnohdy pohodlnější, než bojovat na vlastní pěst

 

Neohrabanost ovládání částečně vyvažuje přítomnost spolubojovníků, kteří, jakmile zmerčí nepřátele, jsou k nezastavení. To má ovšem i své nevýhody, protože mnohdy se vrhají do zcela nelogických konfliktů, zbytečně umírají anebo si naopak v boji ani neštrejchnete. Paradoxem je, že koukat na bojující spolubojovníky je kvůli špatnému ovládání mnohdy pohodlnější, než bojovat na vlastní pěst.

IMG_2023.PNG

Pestrý svět Thora

Grafická stránka Thor: The Dark World nijak nevybočuje ze standardu současných her od Gameloftu. Čeká vás celkově pěkná, pohledná a hezky rozpohybovaná podívaná. Těšit se můžete i na velké množství nepřátelských bestií, propracované jednotlivé světy, které se vždy odlišují úplně jiným stylem a barevnou paletou, a solidní speciální efekty. Nechybí ani souboje s bossy a další minihry.

IMG_2017.PNG IMG_2018.PNG IMG_2020.PNG

Po stránce technické nelze v podstatě nic vyčítat, protože Thor se i pěkně plynule hýbe. Tím, co však absolutně kazí dojem ze hry a výslednou hratelnost je již zmiňované ovládání, které vám prakticky pokaždé bude znepříjemňovat potenciálně zábavné hraní a tím i prakticky kazit zážitek, který byste ze hry mohli mít. A to je prostě zásadní problém, který tkví i ve špatně navržených herních mechanismech.

Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Arkády | Akční arkáda
Výrobce: Gameloft
Začátek prodeje: 31. října 2013
  • Slušná grafika
  • Cena
  • Působivý svět Thora
  • Zpackané ovládání
  • Bojový systém

Thor: The Dark World mohl být skvělou hrou – obsahuje příběh, má solidní grafiku, propracovaný obsah, oficiální licenci a zajímavý systém upgradů. Jenže ovládání a systém boje/neboje dělá ze hry něco, co vás bude akorát rozčilovat a trápit. Pokud milujete marvelovky a konkrétně svět Thora, dejte Temnému světu šanci, jinak raději ruce pryč.

Hra byla testována na zařízení iPhone 4 a můžete si ji stáhnout zcela zdarma z Google Play a AppStore.

Váš názor Další článek: Podívejte se na srovnání grafiky současné a nové generace ve hře CoD: Ghosts

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,