Tie Fighter – zničte rebely!

S nápadem vyrábět hry na motivy známých filmů přišla před drahnou dobou firma Ocean. A přesně podle známého přísloví, že kdo s čím zachází, s tím také schází, se předělávky filmů staly tím, co tuto firmu nakonec definitivně pohřbilo. Ono totiž udělat hru podle filmu nebývá jen tak. To si často tvůrci neuvědomují. Protože k tomu, aby hra byla úspěšná, musí tvůrci přesně odhadnout to, co v úspěšném filmu může přitahovat diváky natolik, aby si nakonec tuto hru zahráli. A právě na příkladu hry Tie Fighter si můžeme názorně ukázat , jak na to.
S nápadem vyrábět hry na motivy známých filmů přišla před drahnou dobou firma Ocean. A přesně podle známého přísloví, že kdo s čím zachází, s tím také schází, se předělávky filmů staly tím, co tuto firmu nakonec definitivně pohřbilo. Ono totiž udělat hru podle filmu nebývá jen tak. To si často tvůrci neuvědomují. Protože k tomu, aby hra byla úspěšná, musí tvůrci přesně odhadnout to, co v úspěšném filmu může přitahovat diváky natolik, aby si nakonec tuto hru zahráli. A právě na příkladu hry Tie Fighter si můžeme názorně ukázat , jak na to.

Hra Tie Fighter je vylepšeným následovníkem jiného úspěšného titulu: X-Wing. Ale ten se v našich krajích příliš nerozšířil, i když po stránce dějové svého mladšího příbuzného přehrává rozdílem třídy. Pokud se teď ptáte, podle jakéhože to filmu byla tato hra zpracována, pak buď patříte mezi později narozené, nebo absolutní ignoranty filmového umění. Ale protože jsme teprve na začátku článku, budu hodný a vše vám vyzradím: jedná se o hru na motivy Hvězdných válek (Star Wars) . Nyní malé upozornění pro později narozené: nejde o tu slátaninu pro malé děti, které k dokonalosti chyběl králík Bugs Bunny a prasátko Poggy, nýbrž o původní trilogii, která začíná čtvrtou epizodou. Nyní, po malé exkurzi do dějin filmového umění, zpět ke hře.

Hra Tie Fighter je vesmírný letecký simulátor , kde ovládnete stroje, ve kterých létali vojáci zlého impéria a budete se v mnoha misích propracovávat, nebo spíše prostřelovat, ke konečnému vítězství a rozdrcení rebelů. Ano. Budete ve službách Císaře a Darth Vadera. Pokud se vám to nelíbí, pak radši ukončete četbu , protože zbytek bude věnován tomu, jak rozstřílet a zničit ty ohavné rebely.

Jak jsem již naznačil v úvodu, hra Tie Fighter je pokračováním hry X-Wing. Z ní byl převzat celý fyzikální model vesmíru, ve kterém se hra odehrává. Tento model je velmi primitivní, takže se můžete plně soustředit na střelbu a manévrování. Kdo má rád propracované hry, bude velmi zklamán. Model ani zdaleka nedosahuje výšin Frontiera. Přesto je zvolen velmi dobře, protože na rozdíl od Frontiera, je zde základem akce a střelba. Ale zase tak jednoduché to mít nebudete. Všechny stíhačky (a bombardéry), mají zajímavý energetický systém, který se musíte naučit ovládat, abyste vůbec mohli přežít. Tento systém je jednak popsán v manuálech, ale také v knize od Františka Fuky Počítačové hry. Pokud nemáte ani jeden tento zdroj, pak vězte, že zas tak složitý systém to není a celý problém se točí okolo rozhodnutí, jak má být rozdělena veškerá energie z reaktoru (použijte klávesy F9 a F10). Jinak musím podotknout, že nejlépe se celá hra ovládá pomocí joysticku. Pokud toto herní zařízení nevlastníte, můžete vystačit s myší, ale budete mít velké problémy s rychlým manévrováním. Nejideálnější je kombinace obou zařízení. Joystick je dobrý pro rychlé manévrování, kdežto myš je dobrá pro přesnější zaměření torpéd.

Na začátku hry máte k dispozici 4 typy strojů. Každý z nich má své specifické vlastnosti, slabiny i silné stránky. 2 z nich jsou klasické stíhačky: Tie Fighter a Tie Interceptor. Oba dva používají mag deflector shield systém, což mimochodem znamená, že stačí tři zásahy a vaše stíhačka je zničena. Navíc si musíte dávat pozor, aby jste nenarazili do nepřátelských útočných strojů (X-Wing, A-Wing), protože ty mají normální shield systém, který toho snese daleko víc. Takže rozhodně zapomeňte na „taran“ taktiku (ničení stíhaček pomocí najetí do nich). Kromě těchto klasických stíhacích plavidel, je na skladě ještě Tie Bomber, který, jak už ostatně název sám napovídá, slouží k ničení velkých lodí či základen. Poslední je Assault Gunboat. Je to univerzální stroj, který může být použit jak k bombardování, tak k znehybňování nepřátel či k obraným účelům. Stroj na každou misi dostáváte přidělen. Můžete si ale před startem vybrat, která torpéda se mají použít. Torpéda jsou střely, které působí silná poškození, ale musí se nejdříve zaměřit. To znamená, že vaše loď musí mít v zaměřovacím terčíku objekt, který chcete zlikvidovat a teprve po zčervenání zaměřovače a zvukovém signálu, můžete torpédo vypustit přesně na cíl. Pokud vypustíte torpédo dříve, nebude se navádět. Ale někdy budete donuceni střílet tak říkajíc naslepo. To se pak většinou provádí z malé vzdálenosti, kde minutí cíle nehrozí. S postupem času přibudou ještě další dva stroje. Těmi jsou Tie Advanced a Tie Defender. Jsou velmi rychlé, mohutně vyzbrojené a s velmi silným štítem. I jejich motory jsou patřičně na výši , a tak , aby se hra nestávala v posledních misích nudou sestávající z ničení zastaralých X-Wingů, dostanou rebelové jednu dodávku Tie Advanced a Tie Defender taky. A protože na radarech budou i ty rebelské označený červeným puntíkem (za normálních okolností, jsou rebelské lodě označeny zeleně), nebudete co chvíli vědět, jestli útočíte na vlastního, nebo na nepřátelského pilota.

Plnění misí a jednotlivých úkolů v nich, je ústředním motivem hry. Každá mise má svoje primární a sekundární cíle. Ke splnění mise musí být splněny všechny primární.Za sekundární získáváte body navíc. O cílech mise jste spraveni v briefingu, kde vás seznámí s úkoly a navíc uvedou do děje a souvislostí. Kromě toho můžete získat extra body za splnění tzv. bonusových úkolů, které nejsou z briefingů patrné. Nemusíte se však bát, že nesplněním bonusových úkolů ztratíte nějaké cenné body. Body jsou totiž jen otázkou vaší osobní prestiže. Všechny mise jsou rozděleny do tzv. „bitev“ (Battle), které spolu tvoří celou linii příběhu. Po absolvování všech misí v dané bitvě, budete odměněni pěknou animací, která má navíc význam pro posun v ději. Asi nejkrásnější je scéna s mučeníčkem, které osobně provádí Darth Vader. Tu si budete přehrávat neustále dokola. Pokud tedy máte zvukovou kartu. Bez ní celá scéna postrádá smysl, neboť na jejím konci se ozve nádherné křupnutí. Kromě létaní misí jsou připraveny i tréninkové tratě, kde musíte prolétnou co největším množstvím úseků tunelu. Na každý průlet máte určité množství času, které se neustále zkracuje. Střílením do okolních předmětů ale můžete tu a tam nějakou sekundičku získat k dobru.

Všimli jste, že zatím zde pořád mluvíme o hře samotné a při tom jsem se ještě vůbec nezmínil o tom, co má vlastně hra společného s filmem ? V tom asi bude zakopaný pes onoho způsobu, jak převádět slavné filmy na obrazovky počítačů. Se samotným filmem má totiž hra jen pár styčných bodů. Mezi ně patří hudba, která ale slouží především k podbarvení celé hry, zvuky, které jsou opravdu autentické (střelba z laserových děl, zvuk prolétajících stíhaček) a na začátku hry známé titulkování, kdy ujíždí text někam do dáli a na úplném začátku místopisné upozornění, že vše se odehrává, před dávnými časy, v jedné předaleké galaxii.Pak ještě dvě tři postavičky, které důvěrně znáte, ale které tvoří v celé hře jen takové to křoví kolem. Toť vše. Není třeba nic víc přidávat. Prostě autoři k výborné hře přidali jako koření pár věcí z filmu. A stačilo to.

Ještě bych se pár slovy zmínil o zpracování hry. Ta zabírala na harddisku nějakých 15 MB a k životu ji úplně stačilo mít trochu vyčištěnou základní paměť. Pokud jste chtěli všechny zvuky, pak jste se již neobešli bez 4 MB RAM. Hra podporovala snad všechny zvukové karty, včetně AWE 32, se kterým to byl teprve zážitek. Grafika byla velmi detailní a dosahovala rozlišení 320x200. Protože se používal trochu složitější způsob stínování, měli jste oproti X-Wingu trochu problémy s pomalejšími stroji typu 386. Ale stačilo trochu ubrat detailů a mohli jste pěkně zvesela frčet. K ovládání se používala kombinace joysticku, klávesnice a myši.

K Tie Fighteru přibyl časem i jeden data disk,kde jste plnili úkoly pomocí nejlepší stíhačky všech dob Tie Defender. Autoři si časem uvědomili, že něco této hře chybí. Tou chybějící mezerou byla možnost hrát po síti s kamarádem nebo s kamarády. Proto přišli s hrou X-Wing v. Tie Fighter, která je přímo určena pro síťové hraní. Kromě toho nabízí i grafiku na úrovni 640x480, takže je opravdu se na co koukat.

Tie Fighter je výborná hra, která dokázala vtáhnout do děje a navíc vytvořit výbornou atmosféru. To vše za pomocí pár jmen , dvou tří zvuků a pár podobných strojů, které jste před tím mohli vidět ve filmu. Jeho předchůdce X-Wing měl lepší příběh, lépe postavené jednotlivé mise, ale přesto se nakonec musel poklonit svému mladšímu příbuznému ,hře Tie Fighter. Když jsem hru kvůli vytípávání obrázků znovu nainstaloval, nemohl jsem jinak, než ji začít znovu hrát. Je to asi díky uhrančivé atmosféře hry. Takže : Ať vás provází síl…. co to povídám … Zničte ty otravné rebely a nastolte mír a pořádek v celé galaxii.

Diskuze (3) Další článek: Příběh hraček podruhé: Toy Story 2

Témata článku: , , ,