Time Crisis 2 – staňte se pistolníky, podruhé

Když se před lety objevil PlayStation, jedním z prvních velmi zábavných titulů byla automatová akční hra pro světelnou pistoli Time Crisis. Nyní tu máme PlayStation 2, Time Crisis 2 převedenou ze sálového automatu a novou světlenou pistoli G-Con 2. Podařilo se v případě druhého dílu totéž, co před lety o originálu?
Multiplayer: ano, 1 – 2 hráči
Paměťová karta: minimálně 80 kB
Podporuje: i.LINK, ovladač SLEH-00007
Analogové ovládání: jen páčky
Výrobce: Namco
Distributor: Namco
Homepage: www.timecrisis2.com

Střílejte!

Už od dob starých, osmibitových domácích videoherních systémů je jedním z nejoblíbenějších žánrů akční hra pro světelnou pistoli. Pamatuji se ještě na Nintendo Entertainment System, ke kterému jsem měl doma svoji první světlenou pistoli a hrál na něm dvě hry – klasické střílení „holubů“ a palbu na pohyblivé papírové terče. Mít v rukou pokud možno co nejreálněji (nebo co nejmohutněji) působící pistoli, byť umělohmotnou, a muset střílet stejně rychle a přesně jako hrdinové akčních filmů – to je zábava dostatečně jednoduchá a poutavá, aby strhla každého, kdo se k ní nachomýtne (testováno na lidech). Jediným problémem, spojeným s tímto báječným žánrem videoher, je relativně vysoká cena ovladače, který nepoužijete k ostatním hrám. Přesto si troufám tvrdit, že v případě Time Crisis 2, balené pohromadě s G-Conem 2 za poněkud výhodnější cenu (necelé 3.000,- Kč), jde o výhodnou koupi, jelikož si kupujete hned několik her, ačkoliv to tak docela nevypadá a výborně tvarovaný ovladač (kdo zná Socom Solid Snakea z Metal Gear Solid, ten má představu) je údajně schopný střílet s přesností na jeden pixel (!).

Time Crisis 2 Time Crisis 2

Základem DVD s Time Crisis 2 (dále jen TC2) je pochopitelně hra, kterou nese v názvu, nicméně jak jsem s rostoucím překvapením zjistil, v sekci bonusových her najdete skutečně impozantní výběr vynikajících her a módů, fascinujících ne množstvím, nýbrž kvalitou. Současný stav hardware umožňuje zvýšenou realističnost těchto her, takže pokud bude hra simulovat střelbu na policejní střelnici (určitě to znáte z filmů, vyberete si terče v podobě lidské postavy s obodovanými částmi těla nebo klasický kruhový terč a určíte si jeho vzdálenost, případně pohyb na rampě), vše bude skutečně vypadat a chovat se, jako kdybyste byli na střelnici. Úplně jsem se zhrozil, když jsem poprvé uviděl střelbu na „holuby“ (pro neznalé jde o palbu z dvouhlavňové kulovnice na kulaté disky, vystřelované do výšky – dva disky, dvě rány). Bylo to retro se vším všudy – dvoubarevné pozadí, tečky místo disků a osmibitový zvuk a hudba. Naštěstí šlo jen o takový vtípek – po krátkém zahrání hra zpřístupnila moderní podobu téže zábavy a mohu vám opět s úsměvem sdělit, že střelnice pak vypadala jako dokonalá střelnice u lesa a disky se po zásahu rozletěly na barevné oblaky prachu, jak je tomu v současnosti na závodních střelnicích. Prostě nádhera. Dalším velice zábavným módem je zkouška rychlosti tasení, kde nesmíte mířit na obrazovku (pokud tak učiníte, jste diskvalifikováni) dokud nezazní signál a pak se počítá s přesností milisekundy rychlost, s jakou zasáhnete terč. Zkuste si to představit. Takže kromě samotné TC2 obsahuje DVD kopec zábavy, kvůli kterému se rozhodně vyplatí mít jej doma.

Světlé stránky hry Temné stránky hry
  • kvalitní bonusové hry
  • hudba z filmu Skála
  • hraje se přesně tak dobře, jak byste čekali
  • relativně krátká hlavní hra
  • příliš lineární, bez pořádné zápletky
  • nic převratného pod sluncem

Time Crisis 2 Time Crisis 2

Time Crisis 2
Hra se poprvé objevila na automatech, což je na ní poznat. Tím chci říct, že jde o technicky vychytanou pastvu pro oči, plnou lákavých efektů (dej nám své mince, dej), jako jsou exploze a hra se stíny, odrazy ve vodní hladině a tak dále. Asi vás nepřekvapí, že na TC2 není vůbec nic originálního, všechno už tu bylo – honička ve vlaku, na motorových člunech, souboje s tanky a jinými hračkami na konci úrovní – nicméně nyní to zase vypadá o pořádný kus lépe. Sice mne mrzelo, že prostředí není trochu víc interaktivní (rozuměj zničitelné), ale i tak jsem si sem tam nějaké to okno či výlohu zlikvidoval (kdepak jsou ty geniální pasáže z kuchyně ve Virtua Cop 2, kde člověk porcoval kromě padouchů také melouny, nádobí a další „zloduchy“). Jak asi tušíte, hra se pohybuje po předpočítané trase a také díky tomu jsou veškeré animace dostatečně rychlé a plynulé, postavy nabušené polygony a člověk jen lituje, že se na PS2 neobjevila konverze Ztraceného světa nebo House Of Death (jenže za rohem je druhý Resident Evil Survivor, a ten vypadá moc dobře).

Jak to u podobných titulů bývá, ke konci závěrečné, třetí epizody je hra lehce nehratelná, nicméně autoři implementovali zajímavou vychytávku v podobě zvyšujícího se počtu kreditů s každým nápisem Game Over. Jinými slovy obtížnost klesá s množstvím času, který hře věnujete. Z hlediska hry budete používat po většinu času jeden typ pistole, nicméně občas dostanete do rukou obligátní samopal či brokovnici.

Time Crisis 2 Time Crisis 2

Hudba
Dostatečně stranou bych chtěl zmínit výjimečný soundtrack, který obsahuje extrémně kvalitní dusavou elektronickou hudbu, která báječně podkresluje atmosféru akce a rozhodně se vyplatí nastavit si ji o pořádný kus hlasitěji, než zvukové efekty. Pokud vám v druhé epizodě na začátku bude hudba připadat až neúnosně kvalitní a budete se válet po zemi v orgasmech z její kvality, pak vězte, že důvodem je použitý nápěv z filmu The Rock (Skála), který je synonymem pro nejlepší akci (film i nápěv). Nejsem si jistý, jak to autoři hry vyřešili s autorskými právy, ale pokud jde o mne, měla hudba ze Skály hrát u celé hry a stejně tak u spousty dalších her.

Pro případ, že snad někoho napadlo zeptat se na příběh, může zase spát dál, protože u tohoto žánru se (kromě Resident Evila) na příběh nehraje. Ne, že by vůbec nebyl přítomen, jenže jde o intelektuální klenot typu zloduch chce ovládnout svět, tak ho zastřelte, než to udělá.

Time Crisis 2 Time Crisis 2

Bum Bum
Jak je jednoduchá tato recenze, jak je primitivní příběh hry a její idea, tak je TC2 zábavná a skvělá. Pokud se vám dostane té příležitosti a zahrajete si ji, pak to pochopíte. Osobně jsem se velmi dobře bavil (pouze teď jaksi nemohu používat pravé zápěstí) a velmi pozitivně jsem se naladil na blížící se Resident Evil. Doporučuji vám to samé.

Grafika: 6/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 9/10
Hratelnost: 8/10
Klasické herní schéma na nové herní platformě ve vyšší kvalitě. Co dodat.
Celkové hodnocení: 8/10

Váš názor Další článek: Krev stéká hluboko... W.A.T.E.R.

Témata článku: , , , , ,