PC

Tipy a triky: Prince of Persia: Warrior Within

Sepsali jsme pro vás hrst rad, jak hrát a vyhrát v novém pokračování hry Prince of Persia – Warrior Within. Takže pokud si snad náhodou nevíte ve hře rady, pokud hledáte nějaké tipy do začátku nebo pokud vás prostě jen zajímají nějaké ty herní špeky a finty, neváhejte a čtěte.

Souboje

Na potyčky s potvorami je ve WW kladen větší důraz než v minulém díle. Proto se vám jistě budou hodit následující rady.

  • Souboje ve WW jsou mnohem těžší než v prvním díle; většinou bojujete proti přesile a nepřátelé se na vás vrhají najednou. Spolehněte se proto na hbitost prince a sekejte a kopejte na všechny strany, protože jen tak zabráníte některému z nepřátel, aby vás zranil. Pokud se tak náhodou stane a vy se ocitnete na zemi uprostřed chumlu potvor, rozhodně se nesnažte vstát jen tak pomocí mezerníku. Lehké klepnutí na klávesu "E" vás opět přesvědčí o tom, že princ nemá žádného soupeře, co se týče bojových schopností.
  • Nebojte se využívat speciálních sil Písků času; proto tu jsou. Jednou z jejich nejužitečnějších schopností proti přesile nepřátel je bezesporu zpomalení času (R). Zatímco princ zůstane stejně rychlý jako obvykle, jeho protivníci budou pomalejší než staří kmeti.
  • Využívejte prostředí. Ve WW můžete dobře využít vašeho okolí k tomu, abyste efektně a zároveň velmi efektivně pobyli vaše nepřátele. Po vzoru například filmu Tygr a Drak můžete vyběhnout po kolmé stěně a saltem se dostat za protivníka, kterého pak zaskočeného snadno zabijete. Sloupy se ve WW nepoužívají jen ke šplhání. Stiskem klávesy "E" nebo pravého myšítka se princ chytne sloupu a zatočí se kolem něj, přičemž většinou setne několik hlav; nebo alespoň vyřadí pár protivníků na chvíli ze hry.
  • "Free form fighting" neboli "volné souboje" jsou ve WW novinkou, i když v herním světě se jedná o zaběhnutý systém. Podobně jako například v bojovce Tekken, i zde máte možnost pomocí kombinace kláves provést nějaké kombo. Komba jsou pěkná na pohled; a pokud se povedou a nejsou zblokována, dělají velké škody a dokážou rozcupovat na kusy i několik nepřátel najednou. Bohužel, většina silnějších protivníků (všechny druhy ženských bojovnic) je dokáže bez problému vykrýt. Nesnažte se proto za každou cenu provádět náročná komba. V souboji se silnějším protivníkem je daleko výhodnější počkat si až on udělá své kombo, to mu zblokovat, a následně provést protiútok (z krytu přejít rovnou do útoku).
  • Na rozdíl od minulého dílu můžete ve WW používat dvě zbraně najednou. Pokud máte tu možnost, tak toho využijte. Komba jsou pak více účinná a když už nic jiného, sekundární zbraň můžete kdykoliv hodit po nepříteli. 

Bossové

  • Hned v první úrovni, na lodi, potkáte prvního vážného soupeře. Je jím v černém oděná Shadhee, bojovnice chránící ostrov, kde byly stvořeny Písky času. Je to první velký souboj ve hře - a podle toho byste se také měli chovat. Buďte v roli obránce a všechny komba, o které se Shadhee pokusí, vykryjte a teprve potom útočte. Nemá cenu pokoušet se o větší série, protože vám je úspěšně zblokuje a navíc vás většinou ještě zraní. Když se náhodou vaše meče setkají, musíte doslova drtit levé tlačítko vaší myši, abyste Shadhee přetlačili a zranili ji. Pokud nebudete dost rychlí, přetlačí ona vás.

  • Obrovští golemové mohou dělat potíže, pokud nevíte, jak na ně. Setkáte se s nimi asi třikrát za hru, přičemž styl, jakým je dostat, je stále stejný. Nesnažte se je zranit jako obyčejné nepřátele, je to nemožné. Kotouly se vyhýbejte jejich rozmáchlým úderům a dostaňte se za ně. Stejně jako bájný Achilles, i tito "Brutové" mají slabinu na patě. Sekejte je do jejich pancířem nechráněných achilovek, dokud neklesnou na kolena. Stiskem mezerníku (případně je nutné držet pohyb dopředu) se jim vyškrábejte po hřbetu až za krk, kde mají nejslabší plátování. Zatímco jim visíte za krkem, sekejte do pancíře dokud neklesne jedno z golemových ramen dolů. To znamená, že se vás chystá uchopit a mrštit o zeď. To mu nedovolte a přesuňte se na tu stranu, kde je rameno níže. Tak se vyhnete jeho obrovité dlani a můžete pokračovat v obnažování jeho zátylku. Sekejte tak dlouho, dokud princ neprovede konečný útok a nezaboří svůj meč hluboko do obrova těla. To je pro něj konečná.

Obecné rady

  • Nejen v soubojích je důležité správné načasování. Při překonávání pastí (obzvláště těch pohyblivých) je důležité zjistit si jakým způsobem se pohybují. Zvláště pokud je nástrah vícero se vyplatí (pokud nehrajete stylem pokus-omyl) chvíli si počkat a vše si načasovat. Nespěchejte, času máte dost.
  • Kamera patřila v Sands of Time paradoxně mezi vaše nepřátele. I ve WW je značně neposedná a mnohdy vám může značně zkomplikovat život. Základní pohled je někdy vyloženě nevyhovující, protože vám nemusí poskytnout ten úhel, který potřebujete pro danou situaci. V tom případě máte možnost využít dvě další kamery, jež vám většinou pomohou vše vyřešit. Klávesa "Q" byla přítomna i v minulém díle; jedná se o pohled z větší dálky, většinou na celé prostranství nebo místnost. Pokud ani tato kamera nevyhovuje, zkuste se podívat na vše z vlastního pohledu (F).
  • Zásoby písku si snadno můžete doplnit rozbíjením karaf a nádob, které se válejí všude možně.

 

Kde mám tem šém? * Používejte komba

Speciality a špeky

Pro ty z vás, kteří jsou od malička zvídaví a nemají klid, dokud ve hře nenajdou nějaký ten bonus, tu mám několik zajímavostí.

  • Jistě jste si v hlavním menu všimli položky "Extras". Ta skrývá, jak jinak, bonusové materiály. Tyto odemknete rozbíjením speciálních truhel, které jsou však většinou dobře schovány. 
  • Princovo zdraví není na začátku rozhodně nic moc. Pokud ho chcete vylepšit, musíte najít speciální místnost, kde po překonání soustavy záludných pastí získáte nějaký ten centimetr života navíc. 
  • Pro pilné, co najdou všech devět speciálních místností, je připraven alternativní konec. Obyčejně se na konci hry utkáte s Císařovnou. Druhou možností je sebrat Vodní meč, který dostanete jako odměnu za nalezení všech tajných místností, a utkat se se samotným Dahakou. Ale co se stane s Císařovnou? Nu, to uvidíte v závěrečném filmečku :-)

 

Hokejka * magický meč

  • Těm, kdo holdují hokeji, se bude zaručeně líbit schovaná hokejka, kterou můžete objevit ke konci hry. Osobně se přiznám, že jsem ji díky své lenosti neobjevil, ale někdo si třeba bude chtít dát tu práci. Artefakt z dvacátého století se nachází za polorozbořenou zdí blízko "Hourglass chamber". Tak co, najdete ji?
  • Druhým artefaktem je zářící zelený meč. K nalezení by měl být v úrovni "Mystic caves" za polorozbořenou zdí (předpokládá se, že máte "Scorpion sword", který může probořit zeď).

To by vám mělo pro začátek stačit. A teď už nezbývá než se spolehnout na sebe samé a vyrazit vstříc novým dobrodružstvím:-)

Diskuze (86) Další článek: Hattrick - 1. kolo 10. sezony

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,