Tipy a triky pro Mount & Blade: Warband - Napoleonic Wars

Hraní komplexních her může být občas obtížné. Dobrých tipů proto nikdy není dost.

V minulém díle jsme se podívali, co obnáší výběr postav pěchota a kavalerie. Dnes rozebereme specialisty a několik obecných tipů a triků. 

Pod záložku specialistů spadají kromě již zmíněných generálů ještě ženisté (sapper/engineer), obsluha dělostřelectva a námořníci (ship crew).

Specialisti - ženisté

Ženisté mají za úkol se starat o budování krytů, zábran a podobně. Jsou vybaveni kladivem, sekerou, lopatou a šavlí. Objekt postavíte tak, že si do rukou vezmete kladivo a kliknete pravým tlačítkem. Poté vyberete příslušný objekt a na zemi se postaví jeho základ. Ten postavíte tak, že na něj budete „útočit“ buď kladivem nebo, v případě hromady hlíny, lopatou.

Pokud chcete tento objekt zničit, tak to jde nejlépe sekerou. V případě potřeby zničit hromadu hlíny si vemte do rukou lopatu a zmáčkněte defaultně "x", akce "dig" se poté změní na akci "undig".

1.jpg
Postavit se dají různé kryty a zábrany

Myslete na to, že každý objekt stojí nějaké building pointy a pokud je objekt zničen, building pointy už se vám nevrátí. Klasická kombinace je postavit hromadu hlíny a ní postavit pytle s pískem, čímž vytvoříte solidní kryt pro vaše střelce.

Pokud jde o zastavení pohybu, preferuji kombinaci záteras ze dřeva ve tvaru x s ořezanými špalky, které jsou projít pouze z jedné strany. Dále je možné vytvořit vyšší záterasu, která jde projít pouze z jedné strany, a to pomocí již zmíněných záteras ve tvaru x a prken. Prkno hodíte na záterasu z vaší strany, takže vaši vojáci přes ní můžou přeběhnout.

Také je možné na sebe prostě naházet hrozně moc prken a tím vytvořit zeď. To ale nedoporučuji, protože to stojí spoustu building pointů a stačí jedna rána z děla či jedna explozivní krabice a všechny prkna jsou pryč.

Co se týče explozivních krabic - na větších serverech jsou zakázané, jinak fungují tak, že je někam položíte a ony po výstřelu vybuchnou. Vhodné na ničení nepřátelských zdí. V každém případě si dávejte pozor, abyste svými stavbami nebránili ve střelbě vašemu dělostřelectvu.

Specialisti - námořníci

Námořníci (ship crew) v podstatě nejsou nijak speciální. K dispozici jsou pouze u Britů a Francouzů. Jejich podtřídy jsou:

Sailor - Začíná pouze s random zbraní, obdoba ruského partyzána. Nemá košili, takže ho můžete vidět v celé jeho kráse.
Naval Artillery - Voják, který může obsluhovat dělo, kromě nástrojů potřebných k obsluze děla má šavli.
Mariňák - Má pouze mušketu. Na rozdíl od Sailora má košili, takže není tolik sexy.
Kapitán - Vyzbrojen pistolí, šavlí a dalekohledem. maxresdefault.jpg

Námořníci mají celkem čtyři podtřídy

Specialisti - dělostřelectvo 

Dělostřelectvo (artillery) hraje v bitvách velmi podstatnou roli, protože dobře mířená střela dokáže najednou zabít více nepřátel najednou. Navíc, pokud hrajete dobývací bitvu a jste na útočící straně, dokáže dělo prorazit zeď.

Ovládání dělostřelectva je poměrně náročné. Základní instrukce, jak dělo ovládat dostanete v tutoriálu, takže o tom mluvit nebudu, a jak správně mířit se těžko popisuje, na to přijdete jedině tréninkem. Míření si můžete naténovat „nanečisto“ v soukromé bitvě. Můžete využívat jakékoliv dělo na mapě, i pokud leží na nepřátelském území. I dělostřelečetí vojáci mají své podtřídy.

2.jpg
Obsluhu a míření děla si osvojíte jedině tréninkem 

Artillery Ranker - Obyčejný voják, který dokáže ovládat dělo. Jako jediný má nabíjecí tyč (ramrod), která je nutnou podmínkou k používání děla. Ostatní podtřídy můžou dělostřelectvo také používat, ale bez přebíjecí tyče není možné dělo nabít. 

Dále nese zapalovač, který je dalším předmětem nutným k použití děla. Za opaskem mu visí šavle k sebeobraně. V inventáři máte pouze čtyři místa, takže pokud seberete ze země mušketu a náboje do ní, nebudete moci dělo samostatně používat, protože dělová koule zabírá jedno místo v inventáři.

Artillery Train - Má za úkol přemisťovat a umisťovat děla. Spawnuje se s koněm, kterého může ovládat jakákoliv dělostřelecká podtřída. Neni to ovšem bojový kůň, pouze pomalý kůň, který umí táhnout děla.

Dále má zapalovač k dělu a šavli. Na některých mapách se spawnuje i s dělem, v tom případě si můžete vybrat mezi houfnicí a kanónem (k tomu se dostanu později). Poté stačí pouze dojet na požadované místo (nezapomeňte, že dělo je otočené na opačnou stranu, než jste vy) a poté ho vyháknout z potahu (Unlimber cannon, jako každou jinou akci, lze provést i ze sedla).

Na některých mapách dělo k Artillery Train nedostanete a musíte ho na mapě najít a převést ho na optimální místo. Zaháknete ho stejným způsobem, jako se vyhakuje (Limber cannon).

Artillery Officer - Má k dispozici zapalovač k dělu, šavli a dalekohled. Jak už jsem zmínil dřív, dává bonus k nabíjecí době děla. Bez přebíjecí tyče není schopen samostatně nabít dělo. Ideálně by měl sledovat dalekohledem trajektorii střely a říkat obsluze, jak jí má upravit, ale k tomu většinou potřebujete kamaráda na TSku, na anonymních serverech to jde velmi těžko.

Rocket Artillery Ranker - Toho mají k dispozii pouze Britové. Spawne se s platformou na odpalování raket, zapalovačem, raketama a šavlí. Nese si tedy všechno, co potřebuje. Někam doběhnete, rozložíte platformu (můžete jí pak zase složit), nasadíte raketu (chce se na platformu koukat zespoda, abyste dostali možnost raketu nasadit) a odpálíte jí.

3.jpg
Raketa v akci 

Raketa je extrémně nepřesná, zkuste spíš najít větší skupinku lidí a miřte nad jejich hlavy. Tato skupinka lidí by taky měla být blízko, protože raketa moc daleko nedostřelí. Na druhou stranu je to nerychlejší dělostřelectvo, můžete střílet jednu raketu za druhou. Každopádně je to velmi zajímavá dělostřelecká podtřída, protože můžete střílet odkudkoliv a naprosto samostatně.

Typy děl 

No a teď už k vlastním typům děl. Kromě již zmíněného britského raketometu existují ještě 4 další typy děl.

Kanón (Cannon) - Poznáte ho podle dlouhé hlavně. Existují dva typy, jeden statický a druhý mobilní, který může táhnout Artillery Train. Statický je silnější. Je poměrně přesný a dostřelí na velkou vzdálenost. V bedně vedle něj můžete najít dva typy nábojů.

První jsou klasické kulaté koule (Round Shots), které jsou nejvíc efektivní na velkou vzdálenost, ale i na blízko s nimi naděláte paseku. Díky svému tvaru se odrazí od země a skáčou dál. Trajektorie střely je poměrně rovná, takže není potřeba příliš nadsazovat při míření. Každopádně na blízko je lepší druhý typ nábojů, Canister Shots. Ty udělají z kanónu v podstatě obrovskou brokovnici, smrtící na blízko. Mezi vaším kliknutím a dopadem střely uplyne 1-3 sekundy, tak s tím počítejte.

4.jpg
Existují celkem čtyři typy děl

Houfnice (Howitzer) - Na rozdíl od kanónu má krátkou hlaveň. Je to druhý typ děla, který můžete táhnout Artillery Trainem. Je méně obvyklý, než kanón a hůř se ovládá. Je potřeba poměrně dost nadsazovat při střílení.

Stejně jako kanón lze nabít Canister Shots a udělat z něj obrovskou brokovnici. Round Shots u houfnice ale nahrazují Explosive Shots. Jsou značně nepřesné, ale explodují na velké ploše ve velké vzdálenosti. Vhodné, když proti vám hraje větší počet lidí a vy nemáte konkrétní cíl, ale jen střílíte do řad nepřítele. Doba mezi kliknutím a dopadem střely je podobná, jako u kanónu.

Minomet (Mortar) - Prostě minomet. Nabíjí se o trochu rychleji, než kanóny a houfnice, má pouze jeden typ střely, po dopadu udělá poškození na solidním orkuhu. Dostřelí daleko. Ale špatně se s ním míří a trvá extrémně dlouho, než střela po výstřelu dopadne na zem. V tuto dobu je vhodné sledovat, kam že ta střela vlastně letí. Existuje pouze na některých mapách a nepohnete s ním.

5.jpg
Test minometu

Otočné dělo (Swivel Cannon) - Malinký kanónek umístěný na některých mapách v předních liniích. Není tak silný jako velké děla, ale dá se s ním rychle otáčet. Můžete ho nabít klasickými dělovými koulemi či Canister Rounds, přičemž platí stejná pravidla, jako u jeho většího bráchy.

Všeobecné tipy a triky

Dobývání - Pokud hrajete dobývací mapu a jste na útočící straně, tak je zbytečné sedět někde v zákrytu před pevností a snažit se strefovat nepřátelské vojáky na hradbách. Tlačte se dovnitř, pokud možno ve větších skupinkách. Vždy je aspoň jedna cesta. Z toho vyplývá, že rifleman není pro tyto situace vhodná volba.

Loďka - Ovládáte ji tak, že dojdete na její záď a zvolíte příslušnou akci. Poté jí řídíte kurzovými šipkami. Při ovládání loďky se můžete i lehce pohybovat, ale je nejlepší, když se vy i všichni příslušní na palubě vůbec nepohybují, protože jinak můžete ztratit kontrolu nad ovládáním.

Míření - Na větší vzdálenosti miřte v první osobě. Nadsazovat při střelbě nemusíte, kulka letí víceméně rovně. Pokud střílíte na opravdu velkou vzdálenost, miřte na hlavu/mírně nad ní.

6.jpg
Míření není jednoduché

Boj zblízka - Při boji na blízko myslete na to, že to není o jednom kliknutím za druhým, ale o precizním úderu. Můžete úder jen naznačit a pravým tlačítkem ho zrušit. Bajonetem můžete útočit pouze horem a dolem, přičemž horem dáte větší poškození a dolem je úder rychlejší.

Pokud útočíte bajonetem, snažte se být v pohybu proti nepříteli. Počítá se rychlost v okamžiku, kdy se bajonet dotkne nepřítele. Šavlí můžete útočit čtyřmi směry, přičemž útoky zleva a shora dávají větší poškození. Nezapomeňte na to, že nepřítele můžete kopnout (defaultně „e“), čímž ho na chvíli rozhodíte.

Klávesy - Klávesou „c“ defaultně zakřičíte bojový pokřik (unikátní pro každou zemi), klávesou „p“ se defaultně vzdáte.

Střelba - Nesnažte se někoho strefit střelbou z bezprostřední vzdálenosti, pokud neběží přímo proti vám či nestojí. Většinou minete. Pokud je blízko, přepněte na bajonet či si vemte šavli.

Zbraně na zemi - Nebojte se využít zbraní na zemi. Mušketa zůstane nabitá, takže můžete překvapit nepřítele. Kopí na zemi je pravděpodobně účinnější, než šavle za vaším opaskem. Muzikanti si můžou najít střelnou zbraň, převažeč děl pravděpodobně u nějakého najde přebíjecí tyč.

Voda - Narozdíl od Native modu se ve vodě utopíte. Už žádný lidský ponorky.

7.jpg
Voda je zrádná

Žebřík - Pokud na zemi leží žebřík, můžete k němu přiběhnout a akční klávesou ho zvednout (trvá to nějakou dobu). Stejně tak ho můžete i shodit, pokud jste obránce.

Inventář - V inventáři máte 4 místa (stejně jako v Native modu). Kromě zbraní zabere jedno místo i dělová koule či pytlík s nábojema.

Váš názor Další článek: Jelení MMO The Endless Forest shání peníze na remake

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,