Tisková konference: CD Projekt nabízí odměnu za kódy

Společnost CD Projekt se vyjádřila k aféře s kódy ukrytými na našem území. Hrozba je reálná, což potvrzuje i nabídka vysoké odměny. Více ve článku.

Otázka: Šíří se zprávy o tom, že se na území České republiky nacházejí prototypy taktických raket země-vzduch, které zmizely ze skladů zbrojařské společnosti Halbech. Je to pravda?

Odpověď: Přítomnost těchto raket na našem území se nepotvrdila. Vše ale nasvědčuje tomu, že se někde v České republice nacházejí aktivační kódy k těmto raketám. Byly podniknuty kroky proti jejich možnému zneužití, ale jedná se jen o dočasné řešení. Dle našich informací je otázkou několika týdnů, než budou moci být rakety s pomocí těchto kódů aktivovány. Nikdo neví, co se poté stane – ale dokud příslušná místa nezjistí, kde se rakety nacházejí, musíme počítat s tím nejhorším.



Otázka: Neurazte se, ale co s tím máte společného vy? CD Projekt se přeci zabývá distribucí her.

Odpověď: Ve skutečnosti se CD Projekt zabývá celou škálou činností, přičemž distribuce počítačových her je jenom jednou z nich. Právě díky této všestrannosti jsme byli požádáni třetí stranou o poskytnutí pomoci ve věci pátrání po aktivačních kódech.



Otázka: Je tou třetí stranou organizace známá jako Protokol Alfa?

Odpověď: Bez komentáře.



Otázka: Dobrá, tak jinak. Jakým způsobem se bude CD Projekt v celé věci angažovat? A proč se o to nepostará sama „třetí strana“?

Odpověď: Kódy se s nejvyšší pravděpodobností nalézají na území České republiky a náš partner nemá u nás dostatek zdrojů k zajištění akce takovéhoto rozsahu. Snadné to ostatně nebude ani pro nás; naše standardní prostředky postačí akorát na sběr, analýzu a dešifrování dat. To nejpodstatnější – práci v terénu – musíme vyřešit poměrně nestandardně.



Otázka: Jak?

Odpověď: Ačkoliv něco takového není zdaleka běžné a v moderní historii rozvědek to je takřka bezprecedentní krok, hodláme požádat o pomoc veřejnost. To je ostatně i hlavní důvod, proč jsme svolali tuto tiskovou konferenci. Předejte tedy prosím svým čtenářům, posluchačům a divákům tuto zprávu: zapojte se prosím do hledání aktivačních kódů. My napřeme veškeré své síly na získávání informací a jejich dešifrování; budeme však potřebovat každou dostupnou pomoc při jejich prověřování. Jak jsme již uvedli, kódy se mohou nacházet kdekoliv na našem území a pravděpodobně budou dobře ukryté.



Otázka: Není to nebezpečné a řekněme to na rovinu, i krajně nezodpovědné, riskovat životy civilistů?

Odpověď: Nebojte, žádné životy ohroženy při hledání nejsou. Nebezpečné je získávání informací, jež mohou pomoci při pátrání – a tuto činnost budeme bez výhrad provádět my.



Otázka: Jakým způsobem budete informace veřejnosti předávat?

Odpověď: Použijeme pro to veškeré dostupné komunikační kanály. Jakmile se nám podaří rozluštit nějaký další střípek, který by mohl vést k nalezení kódů, zveřejníme jej na našich stránkách (www.cdprojekt.cz), na našem Facebooku (http://www.facebook.com/cdprojekt) a Twitteru (http://twitter.com/CDProjektCzech). Zprávy také naleznete ve všech médiích, jimž není lhostejná otázka světové bezpečnosti. A v neposlední řadě jsme uzavřeli dohodu s nezávislým novinářem Tomášem Kabelou, který bude celou akci nazvanou Operace Trojzubec průběžně monitorovat a informovat o jejím průběhu na svém blogu (trojzubec.blog.doupe.cz).



Otázka: Nebojíte se úniku informací nebo toho, že kódy skončí ve špatných rukou?

Odpověď: Pevně věříme, že naši občané by se nikdy nesnížili k napomáhání světovému terorismu a že kódy po nalezení odevzdají nám.



Otázka: Šíří se však zprávy o tom, že jistá osoba hodlá kódy odkoupit a nabízí za ně finanční hotovost. Mluví se dokonce o pěticiferné částce.

Odpověď: Jak říkáme, občané České republiky jistě nebudou pomáhat teroristům. V souvislosti s touto hypotetickou – slovo „hypotetickou“ zdůrazňujeme – nabídkou však vypisujeme i my odměnu. Kdo nám kódy dodá, ten od nás získá věcné ceny v hodnotě 10 tisíc korun.


 

Otázka: O jaké věcné ceny se jedná?

Odpověď: O ty, které můžeme nabídnout vzhledem k naší hlavní činnosti, tedy o počítačové hry. Zdůrazňujeme však, že se jedná o časově omezenou nabídku. Obáváme se, že pokud nebudou kódy nalezeny do konce května, může dojít k nejhoršímu.

Diskuze (6) Další článek: Tvůrce DotA brzy představí novou hru

Témata článku: , , , , , , , ,