Titan Quest: titány už můžete zabíjet i na záchodě (recenze)

Diablovka z roku 2006 se znovu vrátila na scénu. Vyšla na konzoli Nintendo Switch, aby nám umožnila zabíjet titány na každém kroku. A stále je to návykové.

Co baví

  • Návyková hratelnost
  • Hezký svět
  • Dobře funguje na Switchi

Co vadí

  • Nudný příběh a vedlejší úkoly
  • Zaostalé herní mechanismy
  • Neduhy z roku 2006 přetrvávají
6/10
Hodnocení

Některé hry byly po vydání tak strašně moc kvalitní a zábavné, že následně vycházelo mnoho titulů, které je nějakým způsobem kopírovaly. Momentálně narážím na Diablo z roku 1996, které sice nese žánrové označení Action RPG (případně Hack and Slash), ale bylo ve své době tak unikátní, že v podstatě vytvořilo nový žánr „diablovka“.

Mnoho her se Diablem inspirovalo, ale snažilo se do žánru přinést alespoň něco nového. Tohle není zrovna případ Titan Questu. Stačí se podívat na dobové recenze (například na tu, kterou sepsal Karel Kališ na Doupě 21. července roku 2006) a je vám jasné, že Titan Quest byla vlastně kopírka herních prvků z mnoha různých her a o originální titul se rozhodně nejednalo. Proč by nás tedy měla hra v dnešní době zajímat?

Staré klady už neplatí

Při čtení staré recenze od Karla Kališe jsem se musel pousmát nad tím, jak podrobně hru popisuje. V dnešní době jsou téměř všechny zdůrazňované prvky běžným standardem, respektive tím, čím nás už nikdo neohromí. Připravte se tedy na to, že v recenzi samotnou hru vezmu opravdu ve zkratce a spíše se zaměřím na to, zda má smysl ji hrát i dnes. Je nefér vyčítat hře z roku 2006, že ji chybí něco, co je dnes samozřejmé. To spíš záleží na vás, zda jste ochotni do starší hry jít.

Titan Quest (3).jpgTitan Quest (1).jpgTitan Quest (2).jpgTitan Quest (4).jpgTitan Quest (5).jpgTitan Quest (6).jpgTitan Quest (7).jpg
Dnes nás už hra neohromí tím, čím nás fascinovala v roce 2006

Titan Quest je totiž stará diablovka se vším všudy, která na rozdíl od série Diablo nemá svět, který by vám trvale uvízl v paměti. Po krátkém cinematickém intru na vás čeká nudný příběh vyprávěný pouze rozhovory s NPC – ano, tohle dobové recenze také kritizují. Hra sice vypadá pořád docela dobře, ale zatímco dříve lidé nad grafikou pomlaskávali, v dnešní době je to spíš takový slabší průměr. Samozřejmě grafika byla vylepšená, ale ne natolik, aby byla schopna atakovat nejnovější kousky.

 

Titan Quest je stará diablovka se vším všudy, která na rozdíl od série Diablo nemá svět, který by vám trvale uvízl v paměti.

 

Překvapivě je to právě hratelnost, která dává nějakému hraní smysl. Čistě z technického hlediska je nudná. Máte zde sice schopnosti, různé třídy apod., to však hratelnost dnes neovlivní tolik, abych se posadil na zadek. Je to spíš způsobeno tím návykovým klikáním, proč se od hry ani dnes nebudete moci odtrhnout.

Stále návykové

Znáte třeba hry jako Cookie Clicker? Celou dobu tam pouze klikáte na sušenku a přesto vás to hrozně baví. Hratelnost je zde tak jednoduchá, až je návyková. Neustále si říkáte, že za chvíli skončíte a náhle se přistihnete, že hrajete ještě další dvě hodiny. To je přesně případ Titan Quest a tento koncept funguje i nadále.

Titan Quest (11).jpgTitan Quest (8).jpgTitan Quest (9).jpgTitan Quest (10).jpgTitan Quest (12).jpgTitan Quest (13).jpgTitan Quest (14).jpg
V jednoduchosti je síla. Hratelnost dokáže být stejně návyková jako levné drogy

Samozřejmě důležité je, že hra přeci jen stále vypadá hezky a narazíte zde na různé druhy nepřátel, které se od sebe hratelnostně bohužel moc neliší, ale dávají okolí nové vzezření. Průzkum prostředí zde také splní své, jen škoda, že hra jinak nic nenabízí. K nudnému příběhu si přičtěte také nezajímavé úkoly ve stylu zabij tamtoho chlápka a najdi kluka ztraceného v jeskyni.

 

Hratelnost je zde tak jednoduchá, až je návyková.

 

Hra si přitom ponechala ještě jeden otravný prvek a to příšerný inventář. Je silně omezený, ale věci, které posbíráte, můžete prodat. Nic vás však přímo nenutí méně cenné věci vyhazovat, jelikož se můžete vždy teleportovat do města či vesnice a pak zpátky na místo, odkud jste se teleportovali. Hodně často se tedy budete teleportovat sem a tam, abyste prodali své věci, což hru zbytečně zdržuje.

Titan Quest (15).jpgTitan Quest (16).jpgTitan Quest (17).jpgTitan Quest (18).jpgTitan Quest (19).jpgTitan Quest (20).jpg
Graficky vypadá hra stále dobře, ale nejnovějším titulům se rozhodně nevyrovná.

Samozřejmě aby to bylo dostatečně otravné, své peníze ani moc nevyužijete. Věci v obchodech jsou mnohem horší než ty, které najdete v divočině. Za chvíli budete mít nadbytek peněz a i přes to vás jistá přirozenost bude nutit prodávat věci dál. Nikdo by se na vývojáře nezlobil, kdyby do hry přidali něco nového, třeba lepší customizaci postavy, za kterou si připlatíte. Opět si zde pouze zvolíte pohlaví a barvu tuniky a můžete hrát. Hra si zkrátka ponechala veškeré neduhy z dřívějška a vývojáři nic nového nepřinesli.

Na Switchi bohové hodují

Přišlo mi, že mít Titan Quest na PC nebo Xbox One, hra mě brzy přestane bavit. Jenomže Switch je zkrátka Switch. Jakmile vás hra přestane po deseti hodinách bavit na gauči, začne vás bavit v autobusu. V handheldovém módu běží hra dobře, i když se konzole dost zahřívá a rychle se vybíjí baterie. Jednoduše řečeno, mnoho her na Switch běží podstatně lépe, ale o tragédii se nejedná. Horší to bylo například u Layers of Fear, kde jsem měl pomalu pocit, že v ruce držím vysavač. A taky se to dalo přežít.

Titan Quest (24).jpgTitan Quest (21).jpgTitan Quest (22).jpgTitan Quest (23).jpgTitan Quest (25).jpgTitan Quest (26).jpgTitan Quest (27).jpg
Doma si radši zahrajete něco jiného, ale na cestách je to ideální.

V televizním módu se hra hraje velmi dobře a ani zde není velký pokles grafiky, což v některých hrách (například v Doomu) pocítíte výrazně. Hra podporuje hraní s dvěma Joy-Cony nebo s Pro ovladačem. Bohužel s jedním Joy-Conem si nezahrajete, což pocítíte citelně v multiplayeru. Hra podporuje jak splitscreen, tak lokální multiplayer a hraní online.

Athéna to není, ale přesto se za ní pootočíte

Výčet záporů je samozřejmě velký – nudný příběh, hloupé vedlejší úkoly, zastaralá hratelnost atd. Přesto jsem si hru opravdu užíval. Pokud hledáte zábavu, u které nemusíte moc přemýšlet a prostě bojujete a užíváte si krásný svět, je pro vás tato hra jako stvořená. Ostatně samotný fakt, že se jedná o Switch verzi, hře pomáhá, jelikož do busu je tento styl hraní naprosto ideální.

Už v době, kdy hra vyšla, se mluvilo pouze o mírném nadprůměru. Dnes nám nezbývá než říct, že co fungovalo dříve, funguje i teď. Na trhu je mnoho promyšlenějších her a záleží jen na vás, zda Titan Quest dáte (podruhé) šanci.

Hra dokáže hodně bavit, ale ani na vteřinu jsem ze hry neměl pocit, že by se v dnešní době jednalo o něco výjimečného. Vývojáři hru prostě neadaptovali, naservírovali nám na talíř to samé, co dříve, a z nějakého důvodu jsem to i přes to zbaštil. Ostatně řízek s hranolky také sníte, i když jste ho měli už milionkrát.

Váš názor Další článek: 4K pohled na betu frenetické akce Call of Duty: Black Ops 4 vás navnadí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,