Tom Clancy’s Rainbow Six: Siege – pouliční válka (recenze)

Rainbow Six se vrací ke svým taktickým kořenům a Ubisoft slibuje ty pravé přestřelky policistů a zločinců. Nechybí tomu ale něco?

Rainbow Six už je tu s námi neuvěřitelně dlouhou dobu a po posledních veskrze povedených dílech, které hráče vzali do Las Vegas a nabídli skvělou atmosféru akce zásahových jednotek, se konečně vracíme zpět, k více komornějšímu a realističtějšímu pojetí. Ubisoft ale často sliby hází do větru, takže musíme ke hře přistupovat ostražitě. Dokáže zaujmout?

Bacha na rohy

Poslední plnohodnotné díly s podtitulem Vegas byly skvělé příběhové zážitky plné taktiky a napětí, Ubisoft se ale se Siege rozhodl udělat otočku o 180 stupnů a přesunul veškeré zážitky do online roviny. Nejnovější díl sází velkou měrou na věrohodnost a týmovou souhru, což se ve výsledku ukazuje jako jeho největší silná i slabá stránka. O tom ale později.

Tom Clancy's Rainbow Six® Siege_20151208193111.jpgTom Clancy's Rainbow Six® Siege_20151208193224.jpgTom Clancy's Rainbow Six® Siege_20151208221355.jpg

Ještě, než vkročíte mezi online elitu je tu pro vás připraven podrobný tutoriál, který vás provede základními ovládacími prvky, taktikou, strategií a vaším inventářem i vybavením. Sledovat to všechno zatraceně vyplatí, jelikož je Siege a především jeho bravurní zvládnutí dostatečně komplikovanou záležitostí a hráč si musí zvyknout na to, že zde s bláznivým běháním s kulometem u pasu nepochodí. Doporučujeme vám přečíst si i naši desítku nejlepších tipů pro začátečníky.

 

Na instruktážní videa úzce navazuje další singleplayerový mód zvaný Situace

 

Na instruktážní videa úzce navazuje další singleplayerový mód zvaný Situace. Ty jsou plné, jak již název napovídá, rozličných situací, na které můžete narazit v samotném multiplayeru. Budete hledat výbušniny, zachraňovat rukojmí, odstraňovat nepohodlné cíle, čistit oblast a provádět další akce, které jsou denním chlebem speciálních jednotek. Za vše dostáváte bodové ohodnocení, které se vám především do začátku bude opravdu hodit (právě proto doporučujeme projet opravdu všechno, získáte tak pěkný balík bodů k utrácení).

Tom Clancy's Rainbow Six® Siege_20151208211041.jpg

Pokud si stále nevěříte a potřebujete s kamarádi či hezky o samotě procvičit jednotlivé mapy a agenty, k dispozici je mód Hon na teroristy, což je v zásadě simulace online klání s boty ovládanými umělou inteligencí. Zkoušet si vše můžete jak s kamarády, tak jako vlk samotář. Po několika hodinách už byste měli být připraveni na všechno.

Specnaz nebo FBI?

Ve hře nejsou přítomné konkrétní třídy, místo toho nakupujete tzv. Agenty. K dispozici je pět světoznámých jednotek, nechybí ruský Specnaz, britský SAS či americký SWAT. Každá jednotka má dva útočníky a dva obránce, takže se vyplatí nakoupit postavy hned z několika oblastí, abyste pak měli z čeho vybírat.

Tom Clancy's Rainbow Six® Siege_20151208183811.jpg

Všechny postavy jsou unikátní jak vzhledem, tak schopnostmi, zbraněmi a vybavením. To lze navíc ještě více přizpůsobovat, na výběr je spousta zbraní, gadgetů, barevných témat a dalších udělátek, jako jsou optiky, tlumiče, větší zásobníky aj. Nejdůležitější je však prvotní výběr konkrétního specialisty, jelikož se od toho odvíjí vaše role v týmu. Doc je jediný, kdo dokáže padlé bojovníky léčit a zvedat, Pulse jako jediný ovládá senzor pro srdeční tep nepřátel, Blitz naopak disponuje štítem, který dokáže nepřátele na chvíli oslepit zábleskem.

Tom Clancy's Rainbow Six® Siege_20151208184014.jpgTom Clancy's Rainbow Six® Siege_20151208184207.jpgTom Clancy's Rainbow Six® Siege_20151208221004.jpg

Zde musím pochválit především rychlost odemykání nového obsahu. Načasování je velmi dobře vychytáno a vy tak odemkáte nové vybavení a dostáváte body s ideální rychlostí. Necítíte, že by vás hra zbytečně tlačila a nutila hrát stovky zápasů, abyste dostali vůbec něco, rozhodně vám ale nic nedá zadarmo. Ve hře jsou samozřejmě přítomny i mikrotransakce, za které si v obchodě zakoupíte např. exkluzivní barvy, vzhledy zbraní či sady. Naštěstí nejde o nic, co by výrazným způsobem zasahovalo do hratelnosti, jde spíše o kosmetické změny. V nevýhodě tedy rozhodně nebudete.

Taktika nade vše

Nyní se pojďme podívat na jádro pudla a důvod, proč budete v Rainbow Six Siege vůbec trávit nějaký čas – online zápasy samotné. Siege se prezentuje jako věrohodná a realistická střílečka s velkým důrazem na kooperaci a týmovou souhru. V tomto případě rozhodně boduje a pocit zploceného týmu, který se snaží přežít v uzavřeném prostoru je výborný, stejně tak skupinový útok na bráněnou pozici. První minuta v každém zápase je věnována přípravě. Útočníci pomocí dronů hledají cíle, sledují pozice nepřátel a dostávají obecný přehled o situaci. Obránci naopak staví zátarasy, ostnaté dráty, barikádují okna a dveře a připravují se na útok.

Tom Clancy's Rainbow Six® Siege_20151208202042.jpgTom Clancy's Rainbow Six® Siege_20151208202255.jpgTom Clancy's Rainbow Six® Siege_20151208202838.jpg

Ještě jednou dodám, že komunikace je tu životně důležitou složkou. Pokud nemáte partu kamarádu, se kterou titul hrajete (v ideálním případě), rozhodně nechávejte otevřený kanál a nezapomínejte na mikrofon, abyste neznámým společníkům online minimálně dokázali radit. I letmá hláška typu „jdu nahoru“ nebo „přichází zleva“ dokáže zvrátit průběh celého zápasu. Zkrátka se musíte naučit přemýšlet jako opravdový agent během mise.

 

Zapomeňte na vykukování ze dveří, v Siege se musíte naučit myslet originálně a dělat si vlastní cesty

 

Hratelnost se soustředí spíše na menší a velmi členité mapy v uzavřených prostorách, což dává vyniknout dalšímu prvku hry – kompletně zničitelnému prostředí. Zapomeňte na vykukování ze dveří, v Siege se musíte naučit myslet originálně a dělat si vlastní cesty. Není problém prokopat podlahu, vyhodit do vzduchu strop, prostřelit stěny či okna. Smrt může přijít odkudkoliv, což vás nutí začít přemýšlet jinak, neběhat otevřeně, často se plížit či rovnou plazit a obecně si více cenit svůj život. O to více, když tu stačí jedna dobře mířená kulka, aby jej ukončila.

Tom Clancy's Rainbow Six® Siege_20151208192658.jpg

Zničitelné prostředí dělá často z přestřelek naprosto masakrální záležitosti, když vzduchem létají třísky a kusy betonu, zatímco váš tým se snaží krýt v malém pokojíku pod náporem kulek. Tísnivý zážitek, kde se potichu plížíte úzkými chodbami a nevíte, odkud může vyskočit nepřítel, patří mezi to nejlepší, co hra dokáže nabídnout. A je úplně jedno, s kým hrajete. Pokud tak preferujete více realistické a komorní přestřelky s důrazem na věrohodnost, budete tu v sedmém nebi.

Více obsahu

Ubisoft ještě před vydáním slíbil takřka dvouroční cestu za novým obsahem do hry. Během následujících let se tak dočkáme nových módů, map, zbraní a dalších novinek, což je vzhledem k základní hře opravdu nutné. Počet map totiž není nijak velký a především jsou všechny velmi, velmi podobné. Ačkoliv tak existuje prakticky nekonečno různých způsobů, jak díky zničitelnosti okolí proniknout do objektu, mapy se velmi rychle ohrají. Nové, mnohem pestřejší mapy bychom tak uvítali už teď.

Tom Clancy's Rainbow Six® Siege_20151208185948.jpgTom Clancy's Rainbow Six® Siege_20151208193553.jpgTom Clancy's Rainbow Six® Siege_20151208214637.jpg

Naopak počet agentů a zbraní je dostačující, mnohem důležitější je jejich dobrá různorodost, takže si vybere každý. Co se módů týče, většinou se vše točí kolem klasik, jako je nutnost bránit několik bomb, zachránit rukojmí, případně odstranit všechny cíle. Podle módů se samozřejmě otáčí i role, jednou něco bránite, v dalším kole zase útočíte. Tempo je svižné a ačkoliv tu nenajdete žádné respawny, nikdy se mi nezdálo, že bych moc dlouho čekal či se vyloženě nudil. V případě, že vás odstraní dokonce můžete kolegům pomáhat prostřednictvím dronů a kamer. Další důvod, proč mít aktivní mikrofon.

Jak už jste jistě pochopili, taktika a destrukce tu hraje prim. Což je dobře, protože celková grafická stránka je jen velmi průměrná a Ubisoft opět ukazuje svůj tradiční styl downgradu. Titul zdaleka nevypadá tak, jak byl prezentován na začátku, grafika je tu ale především účelná a praktická. Destrukce je parádní a přestřelky díky ní získávají úplně nový rozměr. Naopak zvuková kulisa je bravurní, zbraně působí realisticky a výbuchy vám zní v uších dost dlouho.

         

Dostupné pro: PC, PS4, Xbox One
Žánr: Akce | Taktická akce
Výrobce: Ubisoft Montreal
Začátek prodeje: 1. prosince 2015
  • Věrohodná atmosféra
  • Taktika a strategie
  • Pestrý výběr agentů
  • Destrukce prostředí
  • Velmi podobné mapy
  • Průměrná grafika
    

Rainbow Six Siege je výbornou taktickou akcí s parádní týmovou atmosférou, destrukcí prostředí a důrazem na věrohodnost. Pokud holdujete právě takovému typu her, nebudete koupě litovat. Pokud se však přikláníte spíše k frenetické hratelnosti Call of Duty, rozhodně hledejte jinde. Toto není hra pro vás.

Váš názor Další článek: Resident Evil 0 nás bude strašit už 19. ledna

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,