PC

Tomb Raider 4: Last Revelation - kompletní řešení, část pátá

Po více jak měsíční pauze v psaní návodu způsobené působením nejednoho faktoru různých škodlivostí se opět vracíme ke hře Tomb Raider: The Last Revelation, abychom opět postoupili dál v příběhu vyvinuté archeoložky Lary a jejího putování.
30 - Sphinx Complex
Pokračujte dále po cestě až ke dvěma strážcům, z nichž od jednoho získáte po jeho smrti stříbrný klíč - použijte jej tedy na dveře po pravé straně. Za nimi se nachází za výstupky dvě propasti. Přeskočte obě dvě a zatáhněte za obě páky, čímž otevřete dveře dál. Těmi se dostanete k dvěma propastem po obou stranách. Jděte k té pravé. Sklouzněte se na výstupek, odtud skočte na druhý. Nyní proveďte dlouhý skok tak, abyste se chytili protějšího okraje a mohli se vytáhnout nahoru. Podobným způsobem se dostaňte i přes další propast a zamiřte ke kovovým dveřím do skladu. Odsuňte regál napravo a rozstřelte mřížku. Prolezte na druhý konec a pistolí učiňte podobný proces ještě jednou. Poté, co vylezete, na vás zaútočí nepřítel - eliminujte jej a poté stiskněte tlačítko, které hlídal. Vyhrnou se další strážci, takže i je zlikvidujte. Ze země z rozbitých beden seberte násadu na lopatu. Pokud chcete získat brokovnici, odsuňte oba regály v rohu. Nyní se vraťte zpět o jednu propast a pokračujte intuitivně dále. Dojdete nakonec až k hrobu po pravé straně. Přijďte k němu a pak se dejte dál. Ninja bojovníky je dobré zastřelit z bezpečné vzdálenosti zaměřovačem, je to čistější a bezpečnější. Dojděte až k bráně, kde se vlevo od ní nachází dřevěná část lopaty - spolu s násadou tak utvořte relativně funkční lopatu.

S novým úlovkem se vydejte k hrobu (samozřejmě cestou přes nohu Sfingy, nikoliv přes propast) a začněte kopat ve vzdálenosti zhruba tří až pěti metrů od hrobu. Seskočte pak dolů a zabijte netopýry. Pokračujte až dolů k býkům a postupně je nalákejte každého do jedné klece, opusťte ji a vždy za sebou zavřete pomocí páky vedle vchodu. Jakmile tak učiníte, pokračujte doleva a se země seberte papír s překladem, pomocí kterého rozluštíte hádanku s tlačítky v čele místnosti. Luštění je vcelku prosté, ale pro ukrácení děje uvedu správnou kombinaci rovnou - pravý-levý-prostřední. Vydejte se otevřenou branou nalevo a přeskočte obě propasti. Dostanete se do místnosti, kde se nad úrovní hlavy nachází po obou stranách svítící otvory. Na jejich konci jsou kombinace tlačítek, které musíte použít opět v centrální místnosti s býky. Docílíte tak použitím dalekohledu, kde se dá zoomovat a klávesou pro střelbu i svítit - lze tak pohodlně přečíst kombinace u z dálky a za tmy :). Zapamatujte si všechny čtyři kombinace (tedy ze všech čtyř otvorů). Vraťte se do místnosti s býky.

Další kombinace je tedy pravý-prostřední-levý. Otevře se brána opět nalevo. Dejte si pozor, abyste nespadli do propasti a pokračujte dál až k pravému otvoru ve zdi. Zapalte pochodeň a vlezte do průlezu. Jděte doleva, pak hned doprava (nahoru), až ke spínači na zdi. Stiskněte jej a vraťte se zpět do chodby, odkud začínal onen průlez. Nyní se vydejte levým otvorem. Jděte doleva a pak ještě jednou doleva. Seberte červený klíč.Vraťte se nyní zpět do místnosti se třemi otvory a jděte tím posledním, doposud neprobádaným. Propadnete-li se pravým dřevěným poklopem, najdete granátomet. Nuže, nyní se vraťte do býčí arény. Stiskněte kombinaci prostřední-levý-pravý a vydejte se levou poslední bránou. Přeskočte levou stranou propast a zlikvidujte poněkud pádnějším arzenálem čtyři krokodýly. Nyní jde o to otevřít poklop uprostřed ostrůvku. Po pravé i levé straně se nachází na každé straně dva spínače. Stiskněte všechny čtyři a poté seberte zelený klíč. Pátá páka naproti vstupu do místnosti s jezírkem otevírá hlavní bránu. Po jejím stisknutí se vraťte zpět k býkům.

Nyní zkuste kombinaci levý-prostřední-pravý. Otevře se brána napravo. Jděte do ní, dojdete do místnosti s devíti spínači. Sáhněte do třetího otvoru naproti vám a poté do třetího otvoru nalevo. Jakýkoliv jiný pokus (rozuměj, čtenáři, chybný pokus, tedy ve špatném otvoru) povede k vyrojen í nepříjemných broučků. Nejdříve najdete klíč, poté otevřete bránu zpět. Co víc si přát?

Kombinace prostřední-pravý-levý otevře opět bránu poblíž té, u které jste již byli. Skočte nejdříve na pravou plošinku a odtud se dlouhým skokem přeneste na protější širší plošinu. Musíte se zachytit a přeručkovat k místu, kde se již můžete vytáhnout. Vyskočte nahoru a pořádně se nadechněte, budeme se potápět :). Pořádně si nastudujte jaký směr má kompas, abyste se nemuseli pod vodou zbytečně zdržovat. Jakmile se potopíte, dejte se na jih, na další křižovatce na východ a poté stále jen na jih, podél hieroglyfu až ke spínači na zdi. Zatáhněte za něj a vraťte se na křižovatku, kde jste se poprvé rozhodovali, kterým směrem se vydat. Opět se nad vodou nadechněte pořádně. Tentokrát jděte opět na jih, poté na západ a na další křižovatce nahoru. Stiskněte druhý spínač.

Vraťte se zpět na začátek "podvodního království" a dejte se na východ, dále na jih, až dorazíte ke třetí křižovatce. Dejte se na jih a poté na západ, vyplavte nahoru ke třetímu spínači a stiskněte jej. Opět se vraťte na začátek. Vydejte se na sever, poté doprava. Zatáhněte za poslední, čtvrtou páku, čímž otevřete průchod do páté místnosti. Doplavte zpět k začátku a vydejte se na poslední pouť za posledním spínačem. Vydejte se na východ, na další křižovatce plavte nahoru a brzy uvidíte hieroglyfy indikující poslední místnost. Tam seberte purpurový klíč a zatáhněte za páku. Opusťte jednou pro vždy podvodní prostory a vydejte se přes propast do hlavní místnosti s třemi tlačítky a býky. Branou na západě se vydejte přes obě propasti a poté do všech čtyřech otvorů vložte klíč. Propast za nově otevřenou branou přeručkujte po stropě.

Následující místnost je velmi náročná na rychlé jednání. Přibližte se k libovolné sošce a nyní se pokuste pomocí různých úskoků a podobně sebrat všechny čtyři posvátné sošky co nejrychleji. Od doteku první sošky se totiž začnou pomalu od stropu spouštět jako kdyby vrtáky, které nedělají Laře dvakrát velké potěšení. Jakmile budete mít všechny čtyři exempláře, vydejte se otevřenou bránou na severu. Nyní ještě dejte pozor na ostří v zemi (stačí dva skoky a vyhnete se oběma dvěma čepelím - stačí jen skočit na prostředek místnosti rovnou z chodby a poté úplně stejně skočit i dále). Posledním akrobatickým výkonem tohoto levelu bude přeručkování propasti po stropě.

Diskuze (6) Další článek: Rally Masters – Race of Champions

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,