PC

Tomb Raider 4: Last Revelation – kompletní řešení, část první

Dnes vám přinášíme první část obsáhlého kompletního návodu na hru Tomb Raider: The Last Revelation. Ve hře se vyskytuje mnoho částí, kdy je lepší pozici ukládat častěji - což je doporučení, které vám do začátku dávám. Nyní se již pusťte do hry.
Hra Tomb Raider 4 je rozporuplná, a to jak po stránce zpracování, tak i po stránce jednoduchosti a složitosti. Některé hádanky jsou dětinsky snadné a jejich vyřešení je nepovšimnutou rutinou. Jiné questy představují složité kombinování a přemýšlení. Třetí kategorií je pak samozřejmě otázka nejrůznějších skoků, protahování se a překonávání překážek mechanickou cestou.

Tutorial s Von Croyem
Stačí jen poslouchat Von Croye a dělat, co povídá. Ke konci vás vyzve k závodu - nezáleží však na tom, zda doběhnete první vy nebo on, výsledek bude tak jako tak stejný. Je jen jedno podstatné, co tutorial přináší - totiž to, že se musí absolvovat a nesmíte zemřít - je to nultý level.

1 - The Tomb of Seth
Prvním levelem se bude jak nit táhnout muž s pochodní. Jděte s ním a po cestě sbírejte, co jen jde. Zatím nečekejte žádné světoborné zákysy, teprve začínáme. Jděte tedy do chrámu. Jakmile muž s pochodní udělá světlo, odsune se blok schovávající tlačítko v otvoru ve zdi (zapamatujte si tento typ tlačítek, bude jich ještě mnoho). Po jeho stisku sjeďte tunýlkem dolů, místnost se naplní pískem a umožní vám sebrat polovinu zlatého oka. Jakmile se tak stane, otevře se brána a zapalovač (jak jinak byste ho nazvali? Pořád jen chodí a zapaluje pochodně) vás povede dále. Následujte ho, dokud vám nepředvede past s břity. Opatrně se vyhýbejte černým políčkům na každém schodu, dokud se nedostanete nahoru. Zde seberte druhou polovinu oka - zkombinujte je a získáte Eye of Thorns. To umístěte v předchozí místnosti do vyrytých emblémů ve zdi. Jako vždy - zapalovač vás vede. Následujte ho až do místnosti s lávou. Jděte doprava do místnosti s vodou a po schodech se dostaňte nahoru. Zatáhněte za řetěz, několik čtverců před vámi se prosvítí. Skákejte postupně od prvního až po poslední bez jakéhokoliv kontaktu s jinými částmi - dávejte však pozor, pokud zůstanete na některém příliš dlouho, shoříte. Pokud uděláte chybu, sklouzněte dolů, kde je lano "reset", napraví vše a uvede do původního stavu. Až se vám podaří vše přeskákat, seberte přesýpačky a pokračujte dál. Dejte se doleva a opět čekejte na průvodce. Sotva otevře dveře, strachy uteče - což je vám konec konců fuk. Postupujte dále a dejte soše přesýpačky do rukou. Cíl je tak už nyní jasný - socha sfingy, tudy vede cesta do druhé úrovně.

Zde najdete Backpack – díky němu můžete nosit zbraně, munici, předměty...Zombiééééé... není pravda vidět, ale Lara na ni míří... (přestože jí to nepomůže)

2 - Burial Chambers
Zatáhněte za páku a projděte právě otevřenou bránou. Na zemi seberte hvězdici (jinak též Hand of Orion) a bleskově uskočte do levé škvíry, vyhnete se tak ostnům, které vyrazí ze země. Pokračujte dále, proskakujte prstence s ostny a zkrátka na sebe dávejte pozor. Až se dostanete do míst, kde je ve zdi protikus na hvězdici, použijte ji, dáte tak do pohybu složitý mechanismus vrtulí, které budete muset prokličkovat dále. Stačí nadskakovat a postupně se posunovat směrem na druhou stranu. Cesta vás zavede přímo k sarkofágu. Přistupte k jejím nohám, bude následovat animace, při které začne ze sarkofáku téct krev. V další místnosti musíte sochu uprostřed posunout do levé zadní části pohřebiště na značku na zemi. Levý sarkofág se z druhé strany otevře a umožní vám cestu dál (nebudeme-li v to počítat mumie, které jsou prostě jen jakýmsi nutným nesmrtelným zlem). Uvolněná cesta vede do jeskyně.

Vlevo od chrámu se nachází hrbě vytesané schody vedoucí kamsi nahoru do skály – vystoupejte až na vrchol. Tam najdete Golden Serpent, ovšem spolu s jeho sebráním se zavřou brány a mumie oživnou – jedinou cestu ven představuje otevřený výklenek na opačné straně místnosti. Sklouzněte se po něm a pomocí tlačítka Sprint se rychle dostaňte do levého zadního rohu, kde se nenachází bodce. Až se přestane další písek sypat, vystoupejte otvorem ve stropě. Chodbou se dostanete zpět před chrám. Nyní se po schodech vydejte asi do půli a pak doleva k dřevěnému mostu. Přejděte ho, vystoupejte až nahoru a spusťte se do otvoru. Až se dostanete k místnosti s ostny, slezte dolů a po přistavených blocích se dostaňte až nahoru zhruba v polovině místnosti, nachází se tam páka. Její otočení způsobí otevření brány pod místem, kudy jste přišli. Následujte tuto cestu a na jejím konci zatlačte na páku – hlavní místnost se otočí o 90 stupňů. Vraťte se zpět a levou cestou se dejte po stopách další Hand of Sirius. Pokračujte dále tunelem, objevíte se na druhém konci hlavní místnosti. Vyskákejte opět nahoru a pod ostny trčícími ze zdi se podplazte. Skokem na plošinku s otevřenou bránou se dostanete dál. Slezte po žebříku a zatáhněte za řetěz, který najdete. Místnost se otočí zpět a vy se můžete vrátit k dalšímu slotu na hvězdici.

Objevivší se provaz bude sloužit k zachycení se na něm a letu na stupínek s vyřezaným hadem. Seberte ho a postavte se k válci podélně. Přirazte se ke zdi a protáhněte se mezi zdí a podstavcem. Cesta vás zavede zpět do jeskyně s chrámem. Nyní již máte oba vyřezané emblémy, proto je zasaďte, kam patří. Místnost se začne plnit pískem a živou mumií. Až to půjde, vylezte odtamtud pryč.

3 - Valley of the Kings
Toto je jeden z nejrychlejších levelů, které se v celé hře nachází. Postřílejte všechny, kteří se namanou, dokud z některého z nich nevypadnou klíče od jeepu. Seberte všechno a jeďte za prvním jeepem (přistupte k jeepu a v inventáři dejte "use ignition keys"). Ovládání je mírně krkolomné, nicméně klávesa pro střelbu znamená přidání plynu, šipky dopředu a vzad nemají žádný smysl. Není vhodné jeep pronásledovat těsně, jeho řidič po vás bude házet granáty a stejně není kam spěchat - navíc ani není kde se ztratit. Pokud se vám někdo postaví do cesty, jednoduše jej přejeďte. Pokud budete mít potřebu vystoupit (což je možné, ne však nutné), stiskněte klávesu vlevo spolu se skákáním - píšu to proto, že jsem na této prkotině strávil drahně času. Pomalu se po dojetí tento level přehoupne do levelu dalšího.

Opět se mi seskok nepodařil a tak prostě jen padám...Ninja šplhající po stropě ke mně je velice snadným terčem...

4 - KV5
Až dojedete k budovám s lešením, vystupte si, jelikož brána je zavřená. Vpravo od ní je lešení, na které lze vylézt. Na jeho konci na rohu domu je pak možné se dostat o patro výše a po laně se zhoupnout na druhou stranu, kde se nachází páka na otevírání brány. Zatáhněte za ni, nasedněte do jeepu a pokračujte nerušeně v cestě. Cestou tunelem nahoru se vyhněte ostnatým koulím a nahoře v poušti pak mnoha dírám. Level končí v okamžiku, kdy jeepem projedete černým otvorem vedoucím kamsi do jeskyně.

5 - Temple of Karnak
Level začíná po delší animaci u chrámu. Přelezte zeď a vydejte se prostředními dveřmi vlevo dovnitř. Tam lze sebrat různé věci, které se později budou hodit (munice atd...). Vraťte se k monolitu dejte se do sloupy lemovaného vchodu. Lara se bude dívat nahoru, proto tam po bloku vpravo vyšplhejte. Jakmile budete nahoře, přeskočte na plošinu uprostřed a pak dále, kde se nachází dvě tlačítka skrytá v otvorech ve zdech. tím otevřete dveře a můžete sebrat první nádobku – Canopic jar. Nyní tedy vaše kroky povedou k obelisku. Přes zeď přelezte na druhou stranu. Jakmile najdete před sebou díru, spusťte se do ní a projděte jí. Objevíte se v místnosti s dvěma bazénky. Přeručkujte nyní pomocí stropu nad bazénky na druhou stranu a stiskněte tlačítko uprostřed, které otevře přístup k dalšímu buttonku, tentokráte naproti místu, kde se nacházíte. To spustí hrnec dole na schodech a budete tak moci seskočit dolů.

Jděte k levé soše a do jejích zad vložte první nádobu – lze tedy předpokládat, že bude třeba i nádobka druhá. Vpravo za vámi se ve zdi nachází otvor, kam byste měli jít. Objevíte se před chrámem, vraťte se tedy k obelisku a dejte se sloupovím dovnitř. Otevřely se nové dveře a jeden skluz vás dělí od další úrovně.

Pohled na hernu se Senetem... obdoba Člověče, nezlob se... Jedna z hezčích fotek pořízených během renderovaných animací mezi levely.

6 – The Great Hypostyle Hall
Vylezte z jámy a vyjděte ven. Tento level bude velice rychlý. Jděte, kam to jde, není kde zabloudit. Z klidu vás vytrhne až animace s Von Croyem a jeho gorilami. To budete u velké propasti. Z její levé části lze bez problémů přeskočit, poté již jen následujte cestu a sklouzněte se dolů.

7 – The Sacred Lake
Vylezte z jámy a pokračujte dále. Narazíte na krokodýla a netopýry – dávejte si tedy pozor a všechny zabijte (krokodýlů v nejbližších minutách uvidíte ještě mnoho a mnoho, nebojte se, že byste je snad propásli). Jděte doleva a přeplavte vodu na druhý břeh – opět krokodýli. Pokračujte doprava a kam až to jde, než přijdete k bambusové tyči. Sklouzněte se dolů a u konce vyskočte – musíte se chytit tyče, po ní vyšplhat až nahoru, natočit se zády k druhé tyči a skočit. Po druhé tyči vyšplhejte nahoru a na plošinku. Chodbou, která následuje dále, jděte až k řetězu otevírajícímu vchod do centrální struktury. Vraťte se k prostřední tyči a spusťte se do vody.

Pokračujte cestou dopředu a vyplavete opět na pobřeží – dávejte pozor na krokodýly. Otevřenou bránou proplavte dovnitř. Na zemi jsou dvě díry – ta pravá je však zavřená. Tlačítko, které ji otevře, se nachází na spodní straně kamenného bloku naproti vstupu. Nadýchejte se pořádně a vplavte do právě otevřeného otvoru. Na křižovatce (T-tvar) se dejte doleva a pak doprava až k místu, kde se budete moci nadýchat. Vraťte se pak kousek k ohbí a dejte se prudce nahoru – budete v místnosti se zrcadlem. Podle něho poznáte, kde se v prostoru před zrcadlem ve stropě nachází díra, kterou vylezte ven. Na konci chodby se nachází druhá Canopic jar. Nyní se vraťte zpět k místnosti s dvěma otvory na zemi a pákou na spodní straně bloku. Dejte se druhou dírou do dalšího levelu.

Přijíždím do Alexandrie...  zatím je tu pusto....a když se na mě tázavě pohlédla, věděl jsem, že ona je ta pravá a že ji jen tak neopustím...

8 – Temple of Karnak – část 2
Podvodní tunel vede do chrámu Karnaku. Najděte dvě sochy a umístěte Canopic jar i na pravou sochu. Voda se částečně zmrazí a umožní vám přejít až k soše na křesle a dále pokračovat dozadu chodbou. Objevíte se u jakéhosi bazénku s krokodýly. Zabijte je a skočte do vody. Pod vodou se nachází tunýlek s tlačítkem na konci. To umožní přístup k sošce bohyně Slunce a Hypostyle klíči. Oboje samozřejmě seberte. Vraťte se až k obelisku a vydejte se do Hypostyle Hall (v levelu 5 jste tam již byli – nevyužijete této hozené rukavice? :)). Tam se pochopitelně koná konec levelu.

9 – The Great Hypostyle Hall – část 2
Vylezte z jámy a jděte ven. Poznáte nového nepřátele – červenočerný ninja se zeleným nožem. Dávejte pozor na to, že dokáže svou zbraní odrážet kulky, proto na něj útočte pouze ve chvílích, kdy ji má zataženou. Pokračujte přes velkou propast dále. V další lokaci si všimněte úzké štěrbiny v levém zadním rohu – za touto škvírou se nachází dveře, do kterých patří klíč Hypostyle. Nyní nastává cirkusová atrakce – ručkování po stropě. Vyskočte až nahoru a přeručkujte do poslední místnosti, kde se nachází páka. Po jejím stisknutí se lze vrátit zpět do prostřední haly a pokračovat přes spuštěný můstek dál. Vyšplhejte o patro výš a sestřelte kouli ze sloupu. Opatrně se spusťte dolů a vlezte do díry. Nakonec dojdete do místnosti s pyramidovým krystalem a řetězem vedle něj. Vraťte se na poslední křižovatku a zamiřte dál rovně po chodbě a k žebříku. V každé místnosti nastavte svítící tyč kolem tak, aby její užší hrot ukazoval na střed (tj. hroty všech tří tyčí se sbíhaly v krystalu). To můžete dobře korigovat pomocí zraku – stačí se podívat skrze podlahu a hned je jasno. Až nastavíte tyče, vraťte se ke krystalu a zatáhněte za řetěz. Získáte z rozbitého krystalu kus zlata, který můžete zkombinovat se soškou bohyně Slunce. Dírou v zemi se vrátíte k posvátnému jezírku.

Koukám tak do zrcadla, sluší mi to, nemyslíte?Ach jo, tudy ještě poběžím aspoň třikrát...

10 – The Sacred Lake - část 2
Chodbou se dostanete k ostrůvku uprostřed jezírka. Zkombinovanou sošku Sluneční bohyně použijte na sloupek mezi oběma sloupy, čímž otevřete všechny tři dveře. Vydejte se těmi prostředními. Uvnitř vyšplhejte na kamenný blok uprostřed místnosti a přeručkujte na opačný konec celé haly - až ke škvíře ve zdi. Protáhněte se do ní a pokračujte dále vpravo. Skokem s rozběhem překonáte hlubokou propast. Po seskoku na můstky se opět velkým skokem dostaňte na druhou stranu. Spusťte se do této místnosti a vydejte se ven. Lara již sama použije Horův Amulet.

Pokračování příště...

Diskuze (4) Další článek: Half-life: Chronicles

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,